Nő a nyomás Románián

A szomszédos állam jut legdrágábban hitelhez az euróövezeten kívüli uniós országok közül.

2022. 09. 12. 20:12
Selective focus on detail of LEI banknotes. Counting or giving Romanian LEI banknotes. World money concept, inflation and economy concept
Selective focus on detail of LEI banknotes. Counting or giving Romanian LEI banknotes. World money concept, inflation and economy concept Fotó: Vlad Ispas
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A múlt év végén regisztrált 577 milliárd lejhez (119 milliárd euró) képest 45 milliárd lejjel (9,3 milliárd euró) nőtt Románia államadóssága 2022 első felében. A pénzügyminisztérium által közzétett, a Ziarul Financiar című gazdasági napilapban idézett adatok szerint június végén 622 milliárd lej volt az ország adósságállománya, amiben a külföldi és a belföldi hitelek is benne foglaltatnak. Ez az összeg a GDP 48 százalékának felel meg, s valószínű, hogy 2022 végére GDP-arányosan már ötven százalékra emelkedik. 

Idén a kormánynak hozzávetőleg 150 milliárd lej értékű hitelt kell felvennie, de ez az összeg nem adódik hozzá teljes egészében az államadóssághoz, egy részét ugyanis korábbi kölcsönök törlesztésére fordítják. A 2022-re tervezett költségvetési hiány nyolcvanmilliárd lej. 

A 2008-ban kitört gazdasági válság idején az államadósság mindössze 67 milliárd lej volt, ami 2012-re már 222 milliárd lejre ugrott. A következő ugrásszerű növekedésre 2020-ban került sor, akkor a kormány úgy döntött, hogy a koronavírus-járvány következtében kitört válságot nem megszorításokkal kezeli, hanem kölcsönökből származó pénzt pumpál a gazdaságba.

Ugyanakkor Románia kölcsönök utáni törlesztőkamatainak értéke idén várhatóan megközelíti a 27 milliárd lejt (5,6 milliárd euró), adta hírül pénzügyminisztériumi forrásokra hivatkozva a Profit.ro című gazdasági portál. Ennek érdekében a legutóbbi költségvetés-kiegészítés során újabb négymilliárd lejjel fejelték meg az eredeti, 19,6 milliárd lejes, erre a célra előirányzott összeget. A szakemberek viszont azt valószínűsítik, hogy az október végi költségvetés-kiigazítás során újabb 2-3 milliárd lejt irányítanak ebbe a kalapba, amelynek tartalma éves viszonylatban így 25,6–26,6 milliárd lejre (5,36 milliárd euró) rúg. Ez a GDP 1,9 százalékát jelentené, és ez nemcsak GDP-arányosan, de abszolút értékben is rekordnak számítana.

A 2021-es éves kamatköltségek 18 milliárd lejt tettek ki, ám az elkövetkező években a kamatterhek várhatóan tovább nőnek, miután az ország adósságállománya is ijesztő mértékben gyarapszik. A jelenségre meglepő magyarázatként szolgál, hogy Románia jut legdrágábban hitelhez az euróövezeten kívüli uniós országok közül. 

Az Európai Központi Bank adataiból kiderül: az idén március végén a román kormány által felvett tízéves futamidejű hitelek éves kamata 6,2 százalék volt, több mint a duplája az egy évvel korábbi hozamnak. Csak összehasonlításként: Lengyelország 4,83 százalékos, Csehország pedig 3,53 százalékos kamatra jut kölcsönhöz. Igazi meglepetés viszont, hogy az Európai Unió legszegényebb tagországa, a sokszorosan lesajnált Bulgária évi 1,09 százalékos kamatra tud kölcsönhöz jutni a nemzetközi piacon.

 

Borítókép: Drágán jut hitelhez az uniós tagállam (Fotó: 123RF)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.