Ötvenéves kor felett nem jellemző a karrierváltás Magyarországon

A munkaerőhiány következtében ma már Magyarországon is egyre többen helyezkednek el az idősebb, ötven fölötti korosztály tagjai, azonban a sztereotípiák még továbbélnek, munkahelyet váltani a nyugdíj előtt továbbra sem egyszerű – írja a VG.

Forrás: Vg.hu2022. 10. 02. 16:50
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Covid valóban hozott változást a munkavállalóknak a munkához, a munkahelyhez és a vezetőhöz való viszonyában. Rengetegen váltottak munkahelyet azért, mert cégük a Covid-helyzetet rosszul kezelte, nem kínál rugalmas munkavégzési lehetőséget, vagy nem volt fizetésemelés. Ám az ötvenesek karrierváltása egy új szakmában még így sem lett elterjedtebb Magyarországon, a sztereotípiák továbbélnek – mutatott rá a VG-nek Karácsony Zoltán, a HR Portal álláspiaci szakértője.

Hozzátette: hiába van munkaerőhiány, a szellemi munkakörökben még azzal együtt sem lett jellemző hazánkban teljes karrierváltás a legkiszolgáltatottabb korosztályban, azaz nem jellemző egy új szakma kitanulása és abban alkalmazottként való elhelyezkedés. 

Részben azért, mert költséges – a tanfolyam díja, a tanulás közbeni megélhetés finanszírozása miatt – és időigényes, a gyakorlat megszerzése ugyanis legalább három-négy év, részben pedig azért, mert a munkaadók idegenkednek az ötvenes pályakezdőtől.

Hangsúlyozta, hogy még a saját szakmában sem egyszerű a váltás 50 éves kor felett hagyományos álláspályázatban, ott is főként a személyes kapcsolatrendszerrel helyezkednek el a legtöbben.

Hiába beszélnek a cégek a generációs együttműködésről egy munkahelyen, akadnak jó példák is, ám sajnos jellemző, hogy egy fiatalabb csapatba nem vesznek fel szenior munkavállalót

– idézi a szakértőt a VG.

Aki ebben az életkorban vált karriert, általában kicsiben próbálkozik: munkája mellett egyéni vállalkozóként építkezik, és megfelelő ügyfélkör esetén mond fel, és lesz főállású vállalkozó. Mindenesetre úgy látja, főként azokban a szakmákban könnyebb számukra az elhelyezkedés, amelyekben súlyos a munkaerőhiány, ilyen a kereskedelem, illetve a logisztika területe vagy valamilyen gyári betanított munka esetében.

A teljes cikk ITT olvasható el.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.