Mélyen a zsebébe kell nyúlnia idén a Mikulásnak

Drágán kerültek idén a boltok polcaira a csokimikulások, az egy évvel ezelőtti szinthez képest nagyot nőtt a figurás szezonális édességek ára. Míg a gyártók szerint a vásárlók egy része az ismeretlenebb márkákat és kisebb kiszerelést választhatja idén, a minőségből a többség idén sem szeretne engedni. A hazai édesipar szereplői abban reménykednek, hogy a forgalom értéke a tavalyi szinten marad.

2022. 11. 15. 7:20
null
Szerencs, 2020. november 19. Egy dolgozó csokoládé mikulásokat pakol a Szerencsi Bonbon Kft. üzemében Szerencsen 2020. november 19-én. MTI/Vajda János Fotó: Vajda János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kellemetlen meglepetéssel találkozhatnak azok, akik az idén valamilyen figurás édességgel szeretnék meglepni gyermeküket, családjukat vagy épp saját magukat. Miközben az édességpiacon év közben fokozatos áremelési hullám söpört végig, a szezonális termékek piacán egyszerre jelentkezik az elmúlt hónapok drágulása. A múlt évihez képest ezért ugrásszerű áremelkedés tapasztalható például a csokimikulások, egyéb figurás édességek esetén.

Intődy Gábor, a Magyar Édességgyártók Szövetségének titkára lapunknak elmondta: a fogyasztók az idén lépcsőzetes drágulással találkozhattak a boltokban, az árak emelkedése pedig még mindig tart. Azonban míg egy csokoládészelet ára az elmúlt hónapokban fokozatosan nőtt, a szezonális édességek esetében hirtelen nagy ugrás következett be. 

A rendkívüli drágulás hátterében természetesen az alapanyagok árának és egyéb termelési költségek növekedése áll. A cukor és a csokoládégyártáshoz elengedhetetlen kakaóbab árának emelkedése fáj leginkább a feldolgozóknak. Intődy Gábor szerint az egész európai uniós cukorpiacot ellátási nehézségek jellemzik, ami az árakban is megmutatkozott az idén. Míg 15-20 évvel ezelőtt az EU önellátó volt, ma már jelentős importra szorul a közösség. A kakaóbab ára is nagyot nőtt, ami részben a klímaváltozásnak, részben az új kártevők megjelenésének tudható be. A drágulásban egy pozitív folyamat is közrejátszik, a piac egyre jobban elismeri a termelők munkáját. Ennek eredményeként a korábbi évekhez képest magasabb árat kapnak az afrikai kakaóbab-termelők az áruért, mint korábban. Az alapanyagok mellett a gyártók energiaköltségei és a munkabérekre fordított kiadásai is nagyot nőttek, mindez pedig a termékek árában is megmutatkozik. 

A drágulás miatt szinte borítékolható, hogy ebben az évben kevesebb csokimikulás kerül majd a kosarakba. 

A gyártók ugyanakkor abban bíznak, hogy az ünnepi bevásárlásokból így sem maradnak ki a szezonális édességek, s ha volumenben csökken is a fogyasztás, a forgalom értéke a tavalyi szinten marad. 

Hogy a vásárlás szerkezete változik-e, azt a szakember szerint egyelőre nem lehet megmondani. Elképzelhetőnek tartja, hogy lesznek olyan vásárlók, akik a megszokottnál kisebb kiszerelést választják majd, vagy egy ismert márka helyett más terméket tesznek a kosarukba. A minőségre azonban Intődy Gábor szerint továbbra is nagy igény van. 

– Az elmúlt években, a szakma legnagyobb örömére, kikopott a kínálatból a kakaómasszából készült édesség. A tapasztalataink pedig azt mutatják, hogy a vásárlók a gazdasági nehézségek ellenére is ragaszkodnak a minőséghez – mutatott rá a titkár.

Hazánkban egyébként még mindig a tejcsokoládéból készült figurák a legkelendőbbek, bár az elmúlt években az étcsokoládés édességek is egyre nagyobb teret nyernek a fogyasztásban. A kínálat persze ennél jóval szélesebb, a gyártók ebben az évben is számtalan ízvariációval készültek az ünnepi időszakra: üregükben cukorkával töltött, vagy kétrétegű, kétízű vagy akár paleomikulások is helyet kapnak a polcokon. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképe szerint egyébként évente nem kevesebb, mint nyolcmillió csokimikulás talál gazdára hazánkban.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Vajda János)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.