Eltűnhetnek az édességek a boltokból

Az energiaárak csökkentését célzó európai uniós intézkedéseket sürgetnek az édesipar szerelői. Az ágazat jövője szempontjából kulcsfontosságú a folyamatosan elérhető, megfizethető árú gáz és villamos energia. A szakmai szövetség szerint, ha a jelenlegi helyzet nem változik, félő, hogy több vállalat kénytelen lesz leállítani a gyártást, a piacról pedig eltűnhetnek a fogyasztók kedvenc édességei.

2022. 10. 18. 17:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az édesipart sem kíméli az elhibázott szankciók miatt kialakult energiaválság. Az egyre növekvő energiaárak miatt súlyos válságba kerülhet a szakma, a fogyasztók által kedvelt édességek pedig eltűnhetnek a boltok polcairól. A Magyar Édességgyártók Szövetsége az európai édesipari szövetséggel a CAOBISCO-val közösen kiadott közleményében rámutatott arra, hogy a cégek egyre jobban aggódnak amiatt, hogy nem lesznek képesek sem kezelni, sem tovább hárítani vásárlóikra a szárnyaló energiaárakat. 

Különösen a földgáz és a villamos energia ára veszélyezteti a termelést, így azt a képességet is, hogy fennakadások nélkül, továbbra is szállítsák a keresett termékeket a fogyasztóknak. Az édesiparban különösen a rendkívül energiaigényes sütési, melegítési és mélyhűtési folyamatok nem nélkülözhetik a megbízható és megfizethető energiaellátást. 

Az energia mellett azonban a termelés más területein is folyamatos az áremelkedés. Az elmúlt időszakban a csomagolás, a szállítás, a munkaerő, a gépek, az alkatrészek és az alapvető nyersanyagok is nagymértékben drágultak. Az édesipari termelés nehézségeit jól példázza a cukor, a dextróz, a glükóz vagy az izoglükóz árának emelkedése. Ráadásul ezen cukor termékek esetében nemcsak az árakkal van gond, a szállítás is akadozik a szűkös készletek miatt. Azonban ha nincs cukor, akkor a gyártás is leáll. 

– Az energia árak és az ellátási gondok miatt hamarosan sok édesipari cég kerülhet nehéz döntés elé: ideiglenesen leállítsák vagy csökkentsék a termelésüket, vagy termékeket vonjanak ki a gyártásból ezen a télen – hívta fel a figyelmet a gyártókat tömörítő szervezet. 

Bár sokan nem gondolnák, az európai édesiparban több ezer vállalkozás dolgozik. A mintegy 12 ezer cég jelentős része kis- és közepes vállalkozásként működik, s közel 225 ezer főt foglalkoztatnak. A CAOBISCO adatai szerint Európa évi közel 15 millió tonna csokoládét, kekszet és ropogtatnivalót termel, amelynek értéke eléri a 60 milliárd eurót. Hazánkban mintegy 250 vállalat foglalkozik édességgyártással, a cégek közel 5 ezer embert foglalkoztatnak. 

– Az édesipar további fejlődéséhez, az export teljesítmény, a lakossági ellátás, az üzemek és a munkahelyek megtartása érdekében energiastabilitásra és árstabilitásra van szükség – húzta alá a Magyar Édességgyártók Szövetsége. 

Az uniós társszervezettel közösen bíznak abban, hogy az uniós állam- és kormányfők október 20-21-i találkozóján megállapodás születik a földgáz árának csökkentését célzó intézkedésekről. Ez ugyanis létfontosságú az édességgyártás számára is.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Észak-Magyarország/Ádám János)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.