„Érzésekben és impulzusokban kommunikálunk” (X)

Tabajdi Ádám orgonaművész egyike annak a tíz kiemelkedő hazai fiatal tehetségnek, akik idén átvehették a Junior Prima Díjat.

Magyar Nemzet
Forrás: PR cikk2022. 12. 09. 17:25
Tabajdi Ádám
Tabajdi Ádám Fotó: Kondella Misi Photography Forrás: MVM Zrt.
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kulturális értékek ápolása és erősítése, a fiatal tehetségek támogatása kiemelkedő fontosságú az MVM Csoport számára. A Junior Prima Díj a hazai zeneművészet egyik legfontosabb kitüntetésévé nőtte ki magát az elmúlt 15 évben. Eddig összesen 150 kimagasló tehetséget ismertek el a díjjal, ők már több mint 1500 rangos elismerést nyertek nemzetközi zenei versenyeken. Sokan közülük mára a világ legjelentősebb hangversenytermeiben lépnek fel.

Idén Eszenyi Zsombor klarinétművész, Fröschl Éva Lilla kürtművész, Hartmann Domonkos Péter csellóművész, Hontvári Gábor karmester, Horváth Balázs jazz-zongoraművész, Oláh Patrik zeneszerző, Pellet Sebestyén zongoraművész, Rozsonits Ildikó zongoraművész, Tabajdi Ádám orgonaművész és Tuznik Natália operaénekes vehette át a fejenként kétmillió forint támogatással járó Junior Prima Díjat.

Tabajdi Ádám
Tabajdi Ádám. Forrás: MVM Zrt.

Tabajdi Ádám orgonaművészt többek között arról is kérdeztük, mit jelent számára az elismerés. 

„A díj nagyon fontos megerősítés, pozitív visszajelzés arról, hogy a tevékenységem hozzájárul a magyar kulturális élet gyarapodásához. A szélesebb körű általános ismertségen és a koncertfelkéréseken túl azt remélem, hogy sikerül a közönségnek közvetlenebb, árnyaltabb képet kapnia arról, hogy hogyan gondolkodom a zenéről és a művészet szerepéről” – tudtuk meg az orgonaművésztől, aki elmondta azt is, hogy arra a legbüszkébb, hogy időről időre sikerül meghaladnia a saját határait. 

„Egy művészember szakmai kibontakozását egész életében végig kell, hogy kísérje a fejlődés. Közvetett vagy közvetlenebb módon ehhez kapcsolódnak a – mondjuk úgy – »világi« sikereim, például a tanulóéveim a Párizsi Conservatoire-on, a Notre-Dame orgonista gyakornoki pozíciója, az egyéves rezidensi állásom Szapporóban, vagy az első díjam a Toulouse-i Nemzetközi Orgonaversenyen” – sorolta.

Tabajdi Ádám a szüleivel már kisgyermekként is rendszeresen részt vett a debreceni komolyzenei koncerteken. 

„Életem első igazi klasszikus zenei élményét későbbre datálom, 13-14 éves lehettem, amikor Krystian Zimerman előadásában meghallgattam Chopin g-moll balladáját. A legjobban az nyűgözött le ekkor, hogy milyen összetett és sokrétű dramaturgiai gondolatok kifejezésére alkalmas a zene. Olyan érzésem volt, mintha egy Maupassant-novellát olvasnék, mégis százszor összetettebbnek hatott. Ehhez persze hozzátartozott Zimerman fantasztikus előadása és nagyon jellegzetes gesztikulációja. Emlékszem, akkoriban hosszú heteken át napi négyszer-ötször meghallgattam ezt a darabot.”

Mióta a pályára lépett, minden nap a felfedezés öröme vezeti a zenéhez. „Leírhatatlan érzés, amikor az ember mentális és technikai fölényességgel meg tud szólaltatni egy zeneművet. Természetesen bizonyos esetekben nagyon hosszú az idáig vezető út, de számomra sosem kérdés, hogy megéri-e a fáradságot. Mint minden orgonista, én is zongorával kezdtem a tanulmányaimat. Az orgona sokszínűsége és változatossága ragadta meg igazán a figyelmem, és ahogy látom, egy életre elegendő felfedeznivalót tartogat még magában” – tudtuk meg.

Junior Prima Díjak. Forrás: MVM Zrt.

Az ifjú orgonaművész azt vallja, fontos, hogy minden szakmai megmozdulása önazonos legyen és tisztán belső motiváció vezérelje a darabválasztásoktól kezdve a tanulmányi célokon keresztül a nemzetközi versenyekig. Azt hamar belátta, hogy az önmenedzsment elengedhetetlen része a boldogulásnak.

Arra a kérdésre, hogy mit szeretne közvetíteni a zene által, a fiatal művész átütően válaszolt: „Ha egy mondatban össze lehetne foglalni, nem igazán lenne értelme hónapokon át készülni egy másfél órás koncertre. A zeneművekben rejlő üzenet értelmezése, továbbadása és dekódolása messze meghaladja a szavak szintjét. Érzésekben és impulzusokban kommunikálunk. Számomra a zene szerepe nagyon hasonló a nyelvhez: közösségi lényekként közvetítünk a zene eszközeivel, csak a nyelv eszközeinél elvontabb módon, magasabb szinten tesszük mindezt.”

További információ: mvmjuniorprima.hu

Borítókép: Tabajdi Ádám (Forrás: MVM Zrt.)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.