időjárás 4°C Stefánia 2023. november 28.
logo

A Balaton északi és déli partján is a kis lakásokat keresik

M. Orbán András
2023.03.10. 05:05 2023.03.10. 07:41
A Balaton északi és déli partján is a kis lakásokat keresik

A Balaton déli partján az alacsonyabb, az északi parton pedig a három-négy emeletes új építésű társasházi lakások a jellemzőek, a tó mindkét partján a kisebb alapterületű lakásokat keresik inkább. A lapunk által megkérdezett szakértők szerint a falusi csok és az ipari fejlesztések miatt kedvelt célpont Veszprém vármegye.

A Balaton északi és déli partja eltérő földrajzi adottságainak köszönhetően mást és mást kínál az érdeklődők számára. Aki vízparti ingatlant keres, a part jellegzetességei miatt a tó déli felének településein járhat nagyobb szerencsével, akinek pedig a panoráma a fontos, az északi partot választja – válaszolta lapunk megkeresésére Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője.

A déli parton az alacsonyabb, az északi parton a magasabb házak dominálnak. Fotó: Világgazdaság/Kallus György

Kifejtette, az északi parton a befektetők által is kedvelt térségnek számít Balatonfüred és vonzáskörzete, Balatonalmádi, Alsóörs, Csopak. Nyugaton keresett célpont Keszthely, ahol az átlagosabb műszaki felszereltségű projektek mellett megtalálhatóak a luxuskategóriájú fejlesztések is. Az egyik keszthelyi beruházásnál a legkorszerűbb megoldásokat alkalmazza a fejlesztő, mennyezeti hűtés-fűtés a geotermikus-földhőszondás fűtési és hűtési rendszernek köszönhetően, saját telepített napelemrendszer és központi melegvíz-rendszer is támogatja a lehető legkedvezőbb energiafelhasználást – ismertette Benedikt Károly.

Rámutatott, országos tekintetben igaz az, hogy aki épít, kénytelen megfelelni az energetikai előírásoknak, ami egyre inkább egybeesik a vásárlói igényekkel, amelyek már egyértelműen a kiemelkedően modern és alacsony energiafelhasználású ingatlanok felé tolódtak el.

Veszprém vármegye kedvező földrajzi adottságainak és a Balaton közelségének köszönhetően kedvelt célpontja lehet a városokból kiköltöző családoknak, érdekes egyébként hogy az év első két hónapjában itt a kereslet nem is esett annyira vissza. A falusi csokos települések között 195 Veszprém vármegyei település található, így a meghosszabbított állami támogatásnak és a hozzá kapcsolható kedvezményes, kamattámogatott hitellehetőségnek köszönhetően könnyedén megvalósítható cél az otthonteremtés ezen a területen a családok számára. A térségi eladások 31 százaléka a megyeszékhelyen, Veszprémben zárult 2021-ben, 2022-ben öt százalékponttal kevesebb volt a veszprémi eladások aránya a vármegyei tranzakciók között, miközben a Balaton környéki települések népszerűsége emelkedett.

Tóth Tibor, az OTP Ingatlanpont stratégiai partnere (ajkai és tapolcai iroda) lapunk megkeresésére azt mondta, a Balaton északi partján a három-négy emeletes társasházi lakások a jellemzők. Tapasztalataik alapján a rezsiköltségek növekedésével az ebből a szempontból „védettebb”, klimatizált, nyílászáró cserén átesett és más lakások által határolt, kisebb alapterületű (a jellemzően 36–64 négyzetméteres) ingatlanok iránt élénkebb a kereslet.

Az északi parton az új építésű ingatlanberuházások száma alacsony, ezért kifejezetten jellemző műszaki megoldásokról nem beszélhetünk, ugyanakkor a régió és Budapest új lakásai között számottevő különbség tapasztalatunk szerint nincsen – tette hozzá. Veszprém vármegyét ő is kedvelt célpontnak látja, főleg az iparilag fejlett területeken. A most legnépszerűbb, kisebb méretű ingatlanok kategóriájában továbbra is keresleti piacról beszélhetünk, mivel alacsony a kínálat – húzta alá.

Katona Tamás, az OTP Ingatlanpont siófoki irodájának vezető értékesítési tanácsadója lapunk megkeresésére ismertette, a Balaton déli partján a földszintes, egyemeletes társasházak a legjellemzőbbek. Kiemelte, mivel a bérleti díjakban lakásméret szempontjából marginálisak a különbségek, az eladási árakban viszont jelentősek, ezért tapasztalataik alapján most a kisebb méretű ingatlanok iránt a legélénkebb az érdeklődés, ezekből viszont szűkösebb a választék, mivel természeténél fogva a lakásépítési piac lassabban tudja lekövetni az éppen aktuális vásárlói trendeket. Ezért azok a legnépszerűbb részek, ahol a 20–50 millió forint közötti ingatlanok nagyobb számban megtalálhatók.

Borítókép: Aki közvetlenül a vízparton szeretne ingatlant, a déli parton keresgél (Fotó: Kurucz Árpád)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.