Újabb mérföldkő a szén-dioxid-mentes világ felé

Az átalakuló energiamixben egyre nagyobb szerep jut a szén-dioxid-mentes erőforrásoknak. Az elmúlt év mérföldkőnek számított a szén-dioxid-mentes beruházások értékében, átlépve az ezermilliárd dollárt. A növekvő beruházásokat az elmúlt időszakban elsősorban a megújuló energiaforrások bővülése és az elektromos közlekedés hajtotta, ugyanakkor számos új ágazat is megjelent. A jövőben várhatóan tovább bővül a szén-dioxid-mentes beruházások köre.

Magyar Nemzet
2023. 03. 02. 14:08
Wind Turbines In California Provide Enough Energy To Power Over 2 Million Homes
WHITEWATER, CALIFORNIA - FEBRUARY 22: Wind turbines stand idle at a wind farm, a key power source for the Coachella Valley, on February 22, 2023 near Whitewater, California. Wind turbines in California provide enough energy to power more than 2 million homes while the International Energy Agency (IEA) predicts renewable energy will account for 35 percent of worldwide power generation in 2025. Mario Tama/Getty Images/AFP (Photo by MARIO TAMA / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP) Fotó: MARIO TAMA / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az energiaforrások struktúrája világszerte folyamatosan változik. Ugyanez elmondható a megújuló energiaforrások részarányáról  is, amelyben kezdetben a vízenergia jelentette a legnagyobb termelést, ugyanakkor a 2010-es évek óta nagyobb szerephez jutott a szél-, és napenergia. A szén-dioxid-mentes beruházásokat elsődlegesen a megújuló energiaforrások ágazata hajtja, azonban ezekhez az évek során az elektromos közlekedésben végrehajtott befektetések felzárkóztak. A növekvő befektetési hajlandóság tovább oszlik számos feltörekvő ágazat közt, amely egy erős növekvő trendet mutat a szén-dioxid-mentes világ felé. Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzésében  a szén-dioxid-mentes beruházások növekedését és a szektorok helyzetét vizsgálja, a jövőbeli trend azonosítása mellett.

napelem
Napelemrendszer, amelynek segítségével a közeli falu önellátó energiából                                                                                                                                                             Fotó: Máté Krisztián/Metropol

Zöld támogatási terv készül az EU-ban is

A megújuló és fosszilis energiaforrások versenye az elmúlt években kiéleződött. Mindez az alkalmazott technológiák fejlődésének és a növekvő fosszilis energiahordozók árának köszönhető, a szén-dioxid-mentes befektetések megtérülés ideje pedig jelentősen lecsökkent. Ennek okán – az olyan országok, amelyek megtagadják az orosz energiahordozók felhasználását – elsődlegesen a szén-dioxid-mentes beruházások felé fordultak. 

A kormányzatok kiemelt mértékben kezdték támogatni a szén-dioxid-mentes beruházásokat. Ezt tükrözi az Egyesült Államokban bevezetett klímatörvény is, amely 369 milliárd dollárnyi támogatást nyújt az elektromos járműveket, akkumulátorokat, szélturbinákat vagy hidrogént gyártó cégeknek. Európát tekintve a „zöld” támogatási terv még kidolgozás alatt áll, de várhatóan idén elkészül.

A tavalyi év egy újabb mérföldkőnek számított a szén-dioxid-mentes energiarendszerek kialakításában. Azzal ellentétben, hogy a fosszilis tüzelőanyagokba való globális beruházás mértéke meghaladta az 1,1 ezermilliárd dollárt, elsőként fordult elő, hogy a megújuló energiára való átállásba fektetett beruházások szintén elérték ezt az értéket. Így a 2022-es év számít az első olyan időszaknak, amelyben a szén-dioxid-mentes beruházások mértéke meghaladta az ezermilliárd dollárt.

 

Az elektromos fűtés mennyisége megduplázódott

A szén-dioxid-mentes energiarendszerek körébe számos ágazat tartozik. A legelterjedtebb beruházási forma a megújuló energia, illetve az elektromos közlekedés, azonban idetartozik az atomenergia, az elektromos fűtés, az energiatárolás és további technológiák is – sorolja az Oeconomus elemzése. 

Az elmúlt év során a megújuló energiaforrásokba fektetett beruházások több mint 350 gigawattnyi kapacitással növelték a megtermelhető energia mennyiségét, míg az elektromos közlekedést több mint 10 millió újonnan értékesített jármű bővítette. 

Az elektromos fűtés kiépítése 2015 és 2021 között szinte megduplázódott. A nukleáris energia, köszönhetően a környezetszennyező hulladéktermelésnek és a rendszeres karbantartásoknak, lassú növekedési pályán van, amely a befektetések közel 3 százalékáért felel. Az elmúlt években látható legnagyobb növekedés ugyanakkor a szén-dioxid-leválasztás és hidrogénfelhasználás-projektek megvalósításában ment végbe. A két ágazatot tekintve a beruházások értéke egy év alatt a háromszorosára növekedett.

 

Az energiamix 95 százaléka lehet megújuló

A szén-dioxid-mentes beruházások trendje az elmúlt húsz évben szinte exponenciálisan növekedett. A BloombergNEF számításai szerint a tavalyi évvel bezárólag 6700 milliárd dollár befektetés gyűlt össze. Ugyanakkor az első ezermilliárd eléréshez 8 év volt szükséges, míg az utolsóhoz kevesebb, mint egy esztendő. 

Ennek okán az Ember kutatócsoport feltételezi, hogy a növekvő trend tíz év alatt egymilliárd eurót spórolhat Európa számára – mutat rá az alapítvány összeállítása. Emellett a kutatócég álláspontja alapján az is elérhető, hogy az európai energiamix 95 százalékban megújuló energiaforrásokat tartalmazzon. Az európai trendet tovább erősíti, hogy a tavalyi év során a nap- és szélenergiából termelt villamosenergia mennyisége három százalékponttal emelkedett, míg a földgáz egy százalékponttal csökkent. 

Borítókép: illusztráció (Fotó: Mario Tama/Getty Images Nort)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.