Itt lehet a vége: hamarosan csökkennek az árak az európai országban

Az év végéig felére csökkenhet az infláció Szerbiában. Legalábbis ezt reméli a pénzügyminiszter. Sinisa Mali szerint a mostani tizenhatról nyolc százalékra változhat az inflációs mutató 2023 utolsó hónapjaira. A tárcavezető azonban hozzátette: onnan viszont már nagyon nehéz lesz elérni, hogy a korábbi kétszázalékos szintre álljon vissza a pénzromlás – írta a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Magyar Nemzet
Forrás: V4NA nemzetközi hírügynökség2023. 04. 21. 4:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Szerbia tőle független tényezők miatt kénytelen elszenvedni a pénzromlást és annak következményeit – mondta a pénzügyi tárca vezetője. Sinisa Mali hangsúlyozta: az infláció fő okozója az orosz–ukrán háború, mely a nyersanyagok árának ugrásához vezetett. Hozzátette, a Szerbiai Nemzeti Bank is ugyanazokat az intézkedéseket foganatosította, melyeket a világ nagyhatalmainak központi bankjai, vagyis megemelte az alapkamatot, hogy a monetáris politika eszközeivel enyhítse a helyzetet.

Gazdasági elemzők is egyetértenek a szerb kormány prognózisával. Úgy vélik, hogy az infláció kívülről jött, s a háború, valamint a szankciók következménye volt.

Ivan Nikolic közgazdász szerint bár a háború továbbra is tart, látni olyan tényezőket, melyek az infláció csökkenését hozhatják a következő hónapokban.

– A behozatali termékek átlagos ára hónapról hónapra esik. Igaz ez az élelmiszerekre, a nyersanyagokra, a félkész termékekre. Mindezek ára harminc–ötven százalékkal alacsonyabb, mint egy évvel korábban. Ezek az árak hamarosan a fogyasztói árakon is éreztetik majd hatásukat – magyarázta Nikolic. – Mindez a monetáris politika intézkedéseinek eredménye – tette hozzá. Mint jelezte, a kamatlábak megemelkedtek, a pénz ára megnőtt, ez pedig oda vezetett, hogy az embereknek kevesebb pénzük lett.

– Ha ebben a helyzetben egy termelő szeretne fennmaradni, le kell engednie az árakat. Ezzel sokan ebben a pillanatban még nincsenek tisztában, de nagyon rövid időn belül szembesülni fognak vele – fogalmazott a szakember.

Néhol már most látni, hogy mérséklődött az árnövekedés mértéke, sőt egyes termékeknél csökkentek is az árak. A szakember szerint azon is sok múlik majd, hogy milyen mezőgazdasági évet zár majd az ország. Ha jó lesz a termés, annak további pozitív hatása lesz.

Egy másik gazdasági szakember azonban óva int a korai örömtől. Mihailo Gajic szerint bár valóban várható az infláció mértékének gyors csökkenése, tisztában kell lenni azzal, hogy ez csak statisztikai hatás. 

– Egy évvel ezelőtt még a 2021-es számokhoz mértük az inflációt, most azonban a 2022-eshez, melyre már kihatással volt a háború – mondta Gajic. Mint magyarázta, továbbra is emelkedni fognak az árak, csak ezeket már a tavalyihoz fogjuk hasonlítani, nem a két évvel ezelőttihez.  Arról is beszélt, hogy az alapkamat emelése jelenleg a legjobb eszköz, amivel az országok felléphetnek az infláció ellen, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy ügyelni kell a szintre.

– Ha az alapkamat meghaladja az optimálist, akkor azt a gazdaság már nem tudja elviselni, és általános recesszió alakulhat ki – fejtette ki a közgazdász.

Szerbiában a márciusban mért éves infláció 16,2 százalékos volt, mely a legmagasabb érték az elmúlt másfél évben. A legnagyobb mértékben a tej, a sajt és a tojás drágult – egy év alatt 42 százalékkal. 33 százalékkal kerül többe a zöldség és a gyümölcs, 26,7 százalékkal a hal, 25 százalékkal a pékáru.

Az albérletek ára átlagosan 26,8 százalékkal emelkedett, míg az áram és a gáz 18-19 százalékkal kerül többe most, mint egy évvel korábban.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Gettyimages)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.