Újabb területen vált érdekeltté Kína az LNG-piacon

Kína a világ legnagyobb LNG-importőre és a világ legnagyobb nyersolajimportőre.

V4NA
2023. 04. 16. 6:35
null
FRANCE-ECONOMY-ENERGY-GAS-SHIPPING Fotó: SEBASTIEN SALOM-GOMIS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kínai Sinopec vállalat nemrég megegyezésre jutott a QatarEnergy olajtársasággal, aminek értelmében növelni fogják a Kínába irányuló LNG-szállításokat, a Sinopec pedig részesedést kap a katari társaság egyik kapacitásnövelő projektjében. 

A megállapodás értelmében Kína egyik legnagyobb olajipari cége, a Sinopec vállalat 1,25 százalékos részesedést szerez az NFE-projektben, amelynek a teljes beruházási költségei 28,75 milliárd dollárra rúgnak. Az NFE célja, hogy a jelenlegi 77 millió tonna/év kapacitásról 110 millió tonna/évre növelje Katar LNG-exportkapacitását. A megállapodás aláírásával a Sinopec az NFE-projekt első ázsiai részvényese. Az együttműködés segít a Sinopecnek optimalizálni a kínai energiafogyasztás összetételét, és biztosítani fogja Kína hosszú távú energiaellátását. Az S&P Global szerint a többi érdekelt fél között van az ExxonMobil, a Shell és a ConocoPhillips is. 

A Sinopec és a QatarEnergy évek óta törekszik kapcsolataik erősítésére – emlékeztet a Breitbart. 

Novemberben a két vállalat megállapodást jelentett be, amelyben a katari cég vállalta, hogy 27 éven keresztül évi négymillió tonna LNG-t szállít a Sinopecnek. 

A találkozón Szaád al-Kaábi katari energiaügyi miniszter, aki a QatarEnergy vezetője is utalt arra, hogy a kínai ipar jelentős előretörése a katari szférában még nem ért véget, és a két vállalat a jövőben tovább erősíti az együttműködést, és a QatarEnergy a Sinopecet fogja előnyben részesíteni más potenciális partnerekkel szemben. 

Az üzlet jelentős előrelépést jelent Kínának, amely a világ legnagyobb LNG-importőre és a világ legnagyobb nyersolajimportőre is, mivel egyik üzemanyagból sincsenek jelentős ismert tartalékai. 

Kína már most is nagymértékben támaszkodik Szaúd-Arábiára kőolajszükségleteinek fedezésében, és nemrégiben egy megállapodást is aláírt új finomítók építéséről Kínában a szaúdi tulajdonú Aramcóval. Az elmúlt évben pedig tovább növelte befolyását és a piaci jelenlét a régió többi részén. 

Hszi Csin-ping kínai elnök decemberben a szaúd-arábiai Rijádba látogatott, hogy találkozzon Mohamed bin Szalmán trónörökössel és több más regionális hatalom, az Öböl-menti Együttműködési Tanács (GCC) tagjainak vezetőivel. Hszi december 9-én találkozott Katar emírjével, Tamim bin Hamad al-Tani sejkkel, és a találkozóról készült kínai külügyminisztériumi közlemény szerint konkrétan Kína LNG-iparban való érdekeltségéről tárgyalt. 

– Kína támogatja Katart a 2030-as nemzeti jövőképének előmozdításában, és kész kiterjeszteni az együttműködést Katarral a földgáz és más hagyományos energiaágazatok, valamint a fotovoltaikus, szél- és más megújuló energiaágazatok terén, és fejleszteni a kétoldalú együttműködést a pénzügyek és a beruházások terén – mondta a kínai elnök. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Europress/AFP)

 

 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.