Jövőre is kitart a családvédelem

A gyermeket nevelő, gyermeket vállaló családokra is figyel a jövő évi költségvetés. A rendkívül kedvezőtlenné váló nemzetközi környezet ellenére az idősebb korosztálynak tett ígéretét is betartja kormányzat, ahogy marad a családvédelem is.

2023. 06. 01. 4:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Immár az Országgyűlés előtt van a 2024-es költségvetés. A tervezet figyelembe veszi az orosz–ukrán háború, a szankciókkal terhelt energiaválság hatásait is, de a kormány kitart az eddigi gazdaságpolitikája mellett. Így a magyar családok támogatását szolgálja továbbra is a munka és a gyermeknevelés megbecsülésére épülő adórendszer, mely Európa egyik legalacsonyabb személyi jövedelemadó-kulcsára és a családi adókedvezményre épül.

A fiatalok önálló életkezdését ösztönzi a 25 év alattiak személyi jövedelemadó-mentessége az átlagbér szintjéig. A fiatalok mellett mentességet élveznek a nagycsaládos, négy vagy több gyermeket nevelő nők is. A törvényjavaslat emlékeztet arra, hogy a már meglévő támogatások 2023-ban új, célzott kedvezményekkel egészültek ki, még inkább segítve, még jobb feltételeket biztosítva a kedvezőtlen gazdasági hatásokkal leginkább veszélyeztetetteknek. A személyi jövedelemadó-mentességet élvezők köre januártól a harmincéves koruk előtt gyermeket vállaló anyákkal bővült, mely egyaránt hozzájárul a gyermekes háztartások éves nettó jövedelmének emelkedéséhez, valamint az első gyermek minél korábbi megszületéséhez. Továbbá a gyermeknevelés megbecsülésére épülő kedvezményrendszer részeként ez évtől a tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermekek után emelt összegű családi kedvezmény vehető igénybe, ezzel növelve az érintett szülők anyagi mozgásterét.

A családok támogatásának fontos része az otthonteremtési program, melynek keretében jövőre is jelentős állami támogatás segíti a gyermekes, valamint a gyermeket vállaló családokat saját otthonuk megteremtésében és annak felújításában.

A 2024-es költségvetés is visszatükrözi az idősek, nyugdíjasok megbecsülését. A következő évben a 13. havi nyugdíjra 449 milliárd forintot fordít a büdzsé. Ismert: a kormány 2021-től építette vissza a 13. havi nyugdíjat. A döntés a fokozatos visszaépítésről szólt, 2022-ben azonban a tervezett kétheti juttatás helyett a teljes havi összeget kapták meg a jogosultak. Azok is megkapták ezt, akiknek az ellátását a nyugdíjakkal azonos módon kell emelni, ilyen például a rokkantsági ellátás. Tavaly és idén februárban mintegy 2,5 millió fő egy teljes havi nyugdíjjal vagy ellátással azonos összegű többletjuttatásban részesült.

Ha a gazdasági növekedés várható mértéke jövőre meghaladja a 3,5 százalékot és az államháztartás egyenlegcélja teljesül, a nyugdíjasokat novemberben a havi járandóságuk mellett nyugdíjprémium illeti meg. A nyugdíjakkal azonos módon emelendő ellátásban részesülők – a kormány külön döntése alapján – a nyugdíjprémiummal megegyező módon számított egyszeri juttatást kapnak. Az állam az elmúlt években – a gazdasági növekedésnek köszönhetően – már öt alkalommal fizetett eddig nyugdíjprémiumot és egyszeri juttatást. A kormányzat négyszázalékos gazdasági  növekedéssel számolva 20,5 milliárd forintot helyezett céltartalékba a nyugdíjprémium kifizetésére 2024-re.

Az állam a nők családban betöltött szerepének elismerésére 2024-ben is biztosítja a negyven év jogosultsági idővel rendelkezőknek a korhatár előtti öregségi nyugdíj igénybevételének lehetőségét. A központi költségvetés erre 2024-ben közel 467,4 milliárd forintot biztosít.

A törvényjavaslat arra is emlékeztet, hogy a kormány 2010-ben vállalta: megőrzi a nyugdíjak reálértékét, garantált az inflációkövető nyugdíjemelés. Az intézkedéseknek köszönhetően a nyugdíjak 2010 óta közel 92 százalékkal emelkedtek. Azokat az idős embereket is támogatja az állam, akik elérték a nyugdíjjogosultságukat, de továbbra is aktív szereplői kívánnak maradni a munkaerőpiacnak. Részükre 2024-ben is fennmarad a nyugdíjas munkavállalók jövedelmének szociális hozzájárulási adó- és járulékmentessége.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.