Brüsszel terve is bizonytalanságot okoz a gabonapiacon

Az Európai Bizottság igyekszik enyhíteni a géntechnológiával módosított növényekre vonatkozó korlátozásokat.

Magyar Nemzet
2023. 08. 29. 16:24
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alapvetően határozza meg ebben a szezonban a gabona-világpiacot, hogy Oroszország felmondta az ukrán gabona fekete-tengeri kikötőkből történő biztonságos elszállítását lehetővé tevő megállapodást. Ez egyértelmű jele annak, hogy Oroszország erőfeszítéseket tesz Ukrajna élelmiszerexportjának akadályozására – hívják fel a figyelmet a fejleményekre a gabonapiaci szakértők. A Világgazdaság cikke szerint ennek a lépésnek hatása van az ukrán gazdálkodókra, akik attól tartanak, hogy gabonájuk nem jut el a külföldi felvásárlókhoz, ezért a következő szezonban kevesebbet vetnek. Ez növeli a globális készletek miatti aggodalmakat, nem is alaptalanul, hiszen Ukrajna még a 2022–2023-as szezonban is – az orosz invázió első teljes évében – a hatodik legnagyobb búzaszállító, a kukoricából pedig a harmadik. Oroszország és Ukrajna egyébként együtt mintegy 110-120 millió tonna búzát termel, vagyis a világ összes termelésének hetedét-nyolcadát adják, az összes exportból viszont normál viszonyok között ennél nagyobb arányban, 25 százalékkal vették ki a részüket.

A dunai kikötők megnövekedett kockázata miatt a kereskedők mérlegelik a fennmaradó ukrajnai gabonaexport-útvonalak életképességét. Vannak olyan szárazföldi utak, ahol teherautóval vagy vasúton szállíthatják a gabonát, de a szakértők szerint ez nem lenne gyors, ahogy olcsó sem.

Az előző szezonban Magyarországra nagy mennyiségű ukrán gabona érkezett, jelentős piaci feszültségeket keltve azzal, hogy az eredetileg zömében tranzitáruként érkező gabona „bent ragadt” a magyar piacon. Szakértők ezzel kapcsolatban emlékeztetnek, hogy az Ukrajnából Magyarországra érkező gabonák vizsgálata során már több toxin- és GMO-szennyeződést is észleltek. (Fontos tényező, hogy Ukrajnában nem tiltott a GMO-k használata.) Ráadásul nemcsak a feldolgozatlan gabonatermékeknél, hanem a Magyarországra érkező ukrán eredetű búzalisztnél is felmerült a gyenge minőség gyanúja.

Ebben a gabonapiaci alaphelyzetben döntött az Európai Bizottság úgy, hogy enyhíteni igyekszik a géntechnológiával módosított növényekre vonatkozó korlátozásokat. A brüsszeli testület javaslata, amely szerint a géntechnológiával módosított növényekre vonatkozó jelenlegi korlátozásokat enyhíteni szükséges, felkavarta az EU biogazdálkodásban érdekelt országait és gazdálkodóit. 

A terv szerint a bizottság lehetővé kívánja tenni a növény meglévő DNS-ével történő génszerkesztést, hogy elkerülje az engedélyezésre, a címkézésre és a megfigyelésre meghatározott szigorú korlátozásokat, amelyek azokra a növényekre vonatkoznak, amelyeket más organizmusból (géntechnológiával módosított szervezetekből vagy GMO-kból) származó génekkel módosítottak.

Bár ezekből az új genomikai technikákból származó termékek nem viselhetik majd a „bio” címkét, sokak szerint attól lehet tartani, hogy az új szabályok értelmében még a biotermékek is „szennyeződhetnek”. Ez akkor fordulhat elő, ha génmódosított növényeket ültetnek bionövények mellé vagy az állatállományt véletlenül etetik velük.

A teljes cikk itt olvasható:

https://www.vg.hu/agrar/2023/08/az-ukran-domping-mellett-az-unios-tervek-is-bizonytalanna-teszik-a-gabonapiacot

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.