Hatnak a kormány inflációellenes lépései

Az már nem kérdés, hogy októberben vagy novemberben egy számjegyűre csökken Magyarországon a pénzromlás üteme. A kormány gazdasági ügyekkel foglalkozó miniszterei már optimistábban nyilatkoznak az őszi inflációs számokról.

Tóth Balázs
2023. 08. 24. 14:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Abban összhang van mind a kormány, mind a jegybank és a piaci elemzők között, hogy fordulat állt be az infláció alakulásában. Bár a mutató most még csak szerényebb ütemben mérséklődik, az idei év hátralévő részében már visszatérhet az elfogadhatóbb sávba. Jövőre pedig még látványosabb lesz a javulás. Ezen a téren egyébként a kormány számol a nagyobb értékkel a 2024-es hat százalék körüli várakozásával, ennél ugyanis a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és az MBH Bank elemzői is alacsonyabb értéket várnak. Az előbbi a 3,5–5,5 százalék közötti tartományt valószínűsíti, az utóbbi szakértői pedig ennek az alsó harmadába, 3,9 százalékra teszik a fogyasztóiár-index éves átlagát.

Az magától értetődik, hogy a lakosságot az ország általános gazdasági helyzetéhez képest sokkal jobban érdekli, miként alakulnak a fogyasztási cikkek árai. A kormány gazdasági ügyekkel foglalkozó tárcavezetői, Varga Mihály pénzügyminiszter, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter és Lantos Csaba energiaügyi miniszter is optimistábban nyilatkoznak az őszi inflációs számokról. Az elmúlt egy évben a háztartási energia és az élelmiszerek ára emelkedett a leginkább. A fogyasztói árak júliusban egy hónap alatt átlagosan 0,3 százalékkal nőttek, ezen belül viszont a ruházkodási cikkek 1,4, az élelmiszerek 0,9, a tartós fogyasztási cikkek pedig 0,5 százalékkal kerültek kevesebbe. Az illetékes miniszterek egybehangzóan azt mondják, idén ősszel már tíz százalék alá csökken, azaz egy számjegyűvé szelídül az infláció. 

Az áremelkedés letöréséhez nagymértékben hozzájárult a Gazdasági Versenyhivatal árfigyelő rendszere is, különösen az élelmiszerek fogyasztói árainak esetében. Annak hatására valóságos árverseny alakult ki a hazánkban működő élelmiszer-eladással is foglalkozó áruházláncok között.

Az MNB szakemberei szerint is egyre inkább kedvezőbb a kép. Balatoni András, a jegybank igazgatója nemrégiben szintén arról beszélt, hogy az év végére tíz százalék alá eshet az infláció mértéke. A költségsokkok lecsengőben vannak szerte a világban, de a maginflációs mutatók csak lassú dezinflációra utalnak. Balatoni András kiemelte: a hazai inflációt erősítő tényezők is enyhültek, a célul kitűzött kettő-négy százalék körüli sávot azonban csak 2025 elején érheti el a magyar gazdaság.

Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a legutóbbi kamatdöntő ülés után, július végén jelezte: az élelmiszerárak csökkenése tovább erősödött a kormány intézkedéseinek is köszönhetően, az idei év végén pedig akár hét százalékra is süllyedhet a hazai infláció. 

A gazdasági folyamatok is biztatóan alakulnak, a harmadik negyedévben már látszódnak az élénkülés jelei. Az őszi hónapoktól szerinte is erőteljes reálbér-növekedés indulhat meg.

Mit várnak az euróövezetben?

Az inflációs ráta az euróövezetben valószínűleg még évekig az Európai Központi Bank (EKB) által kitűzött cél felett marad, a gazdaságkutatók inflációs várakozásai azonban hosszú idő óta először érezhetően enyhültek a mannheimi ZEW gazdaságkutató intézet felmérése alapján. A pénzpiaci szakértők 2023-ra, 2024-re és 2025-re átlagosan 5,5 százalékos, 3,3 százalékos és 2,5 százalékos inflációs rátát várnak. A májusban készített hasonló felmérésbe még magasabb, 5,8 százalékos és 3,7 százalékos inflációt jeleztek előre az idei és a következő évre a pénzpiaci szakértők. Az EKB az idei évre 5,4 százalékos euróövezeti inflációval számol. Az euróövezetben a bérek emelkedése továbbra is erőteljes inflációs hatást fejt ki, a gazdaság gyenge teljesítménye viszont fékezi azt – ismertette a távirati iroda.

 

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Világgazdaság/Kallus György)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.