Ami az oroszoknak sikerült, arról az amerikaiak csak beszélnek

Oroszország kizárólag olyan nukleáris technológiát hajlandó exportálni, amely a működőképességét már bizonyította, biztonságossága pedig szavatolható. Igaz ez a kis méretű moduláris reaktorokra is. Több ország ezzel szemben olyan amerikai megoldásban reménykedik, amely csak papíron létezik.

2023. 11. 14. 5:36
Rosztatom úszó atomerőmű, Pevek
Forrás: Roszatom/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Románia továbbra is kitart egy amerikai cég kis méretű moduláris reaktortechnológiája mellett. Csakhogy az amerikai technológia még sehol sem üzemel, ezért a szomszédos országnak a kísérleti nyúl szerepe jut. Hárfás Zsolt mérnök, atomenergetikai szakértő lapunk megkeresésére elmondta: rontja a társadalom atomenergiával kapcsolatos megítélését, ha olyan cégekkel kötnek ilyen téren (elő)szerződést, melyek még nem tudnak felmutatni kipróbált és üzemelő moduláris reaktortechnológiát. A nukleáris iparban a biztonságnak és a megbízhatóságnak elsőrendűnek kellene lennie.

A napokban arról lehetett olvasni – ismertette a szakértő –, hogy kudarcba fulladtak az amerikai NuScale vállalat forradalmian új technológiával építendő kis méretű modulárisreaktor-projektjei, miután a még csak papíron létező amerikai SMR-technológia költségei már most ötven százalékkal megnövekedtek. Erős a gyanú arra, hogy a valós indok az lehet, amit az Iceberg Research pénzügyi elemző cég állított. Azaz: a NuScale egész egyszerűen megtévesztette a befektetőket egy októberi bejelentéssel, amely szerint a cég 37 milliárd dolláros szerződést kötött 24 SMR megépítésére (1848 MW beépített teljesítménnyel) amerikai szerverek áramigényének kielégítésére. Az állítólagos megrendelőről, a Standard Power cégről ugyanis kiderült, hogy komolytalan és nem üzletképes. 

Hárfás Zsolt rámutatott, Románia ilyen előzmények ellenére is ragaszkodik a ki nem próbált amerikai technológiához. Erre alapoz Lengyelország és Ukrajna is, Csehországban pedig már az energiapolitikába is beemelték, illetve 2030-tól már számolnak a valóságban még nem üzemelő amerikai megoldással. 

Az említett amerikaival szemben Oroszország kizárólag olyan technológiát hajlandó exportálni, amely a működőképességét már bizonyította, biztonságossága pedig szavatolható. Igaz ez a kis moduláris reaktorokra is. A Roszatom ezeket a technológiákat már rövid távon ajánlani tudja majd minden olyan országnak, ahol az adott villamosenergia-rendszernek szüksége van kisebb teljesítményű atomerőművekre. Afrikában és Ázsiában máris nagy az érdeklődés az orosz SMR-technológia iránt. Az oroszországi Pevek városában már van is erre referencia, ahol a világ egyetlen úszó atomerőműve működik két kis moduláris reaktorral. Hárfás Zsolt járt is a helyszínen, és jelezte: szakmailag a látottak és hallottak meggyőzőek voltak. Ilyen típusú reaktorok bizonyították már, hogy biztonságosak és hatékonyak a mostoha körülmények között üzemelő orosz atomjégtörő hajókon. Dolgoznak a „szárazföldi változaton” is, a Roszatom megkapta a szükséges létesítési engedélyt Oroszország – és egyben a világ – első szárazföldi SMR-alapú atomerőművének megépítésére, amely 2028-ra készülhet el. Ennek kezdeti villamos teljesítménye 55 MW lesz, az üzemideje pedig akár hatvan év hatéves üzemanyagciklus mellett. Miután moduláris reaktorról van szó, a teljesítmény még egy blokk építésével 110 MW-ra bővíthető. Mindezek mellett a Roszatom már építi a Breszt-OD–300 típusú innovatív ólomhűtésű gyorsneutronos blokkot is, amelynek teljesítménye 300 MW lesz, azaz folyamatosak a fejlesztések, míg a nyugati versenytársak nem csupán referenciát, hanem kellő mennyiségű kutatómunkát sem tudtak felmutatni.

Az orosz szárazföldi kis moduláris reaktor – a tervek szerint 2028-tól már ilyen is kereskedelmi üzembe áll
Forrás: Roszatom

A politikai lobbi a fűtőanyagok területén is megmutatkozik, amelyek, mint írtuk, egyáltalán nem csereszabatosak egymással. Az orosz típusú VVER-reaktorokhoz a Roszatom gyárt igazoltan biztonságos és megbízható üzemanyagot, amit a több évtizedes fejlesztési, gyártási és üzemeltetési tapasztalat tesz lehetővé. Ha ez hiányzik, az a nukleáris biztonság rovására mehet, nem beszélve arról, hogy ahol az orosz fűtőanyagot megpróbálták helyettesíteni, ott a magasabb költségek és kisebb hatásfok mellett üzemzavarok léptek fel.

Borítókép: Az oroszoknak már van referenciájuk. A világ egyetlen úszó atomerőműve két kis méretű moduláris reaktorral működik (Forrás: Roszatom/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.