A szilveszter mindig központi témája a karácsonyi ünnepkör utáni időszaknak. Itthon hagyományosan nem szeretik az utcán tölteni az emberek az időt, nem úgy, mint más országokban. Ennek megfelelően sem Budapesten, sem Magyarország más városaiban nem jellemző a nagyobb szabadtéri mulatságok szervezése, utoljára az ezredfordulón voltak kimagaslóan nagy tömeget vonzó szabadtéri rendezvények, azóta az ilyen partik kikoptak. Magyarországon a házibulik és a házias partik a menők.
Erre a napra az elmúlt évtizedben szinte minden vendéglátós bulit szervezett, az igény hatalmas volt. A Covid óta kissé megváltozott a piac – állítják a vállalkozók –, ma már kétszer is meg kell gondolni, hogy a vendéglátóhelyet érdemes-e egyáltalán kinyitni.
Ennek két oka van. Az egyik, hogy a fogyasztás közel sem olyan erős, mint azt a laikusok gondolnák. Szilveszterkor minden bulizni vágyónak van a kezében vagy a zsebében otthonról hozott ital, így helyben kevesebb alkohol fogy. Másrészt a személyzet bérigénye ezen a napon egyszerűen megtöbbszöröződik, ami elviszi a profit nagy részét. A harminc-negyven fős helyeket például csak foglalási pénzért érdemes kinyitni, a kapacitásokat figyelembe véve egy ekkora hely négyszázezer forint beugróval lesz rentábilis. Ez nagyjából a személyzet és a rezsi éjszakai költsége, így a fogyasztásból tiszta hasznot lehet csinálni. Az ilyen kis helyeknél elosztva a befogadóképességgel az egy főre jutó költség 10-15 ezer forintra jön ki, plusz a fogyasztás, ami ugyancsak vérmérséklettől függően harminc-negyven százalékkal lehet több, mint egy átlagos napon.
A meghirdetett szilveszteri partik nagyjából hasonló pénzügyi alapokkal dolgoznak, így a harminc-negyven fős befogadóképességnél nagyobb egységek 5–12 ezer forint közötti beugróval hirdetik Budapesten a bulikat. Az asztalfoglalással a beugró fejenként elmehet 25 ezer forintig is, de ebben már van egy üveg pezsgő vagy üdvözlőital.
Arra azonban mindenkinek készülnie kell, hogy ilyenkor az ételre is harminc-negyven százalékos többlet rakódik, legfeljebb kétfajta menüből lehet választani, nincs étlapozás. Számítások szerint átlagos fogyasztás (étel-ital) mellett, beugróval nagyjából negyvenezer forint körüli összegből lehet megúszni az estét fejenként.
A profi szervezők is tudják ezt, nagyjából itt húzódik a fővárosban a lélektani határ. A sétahajózásos vagy éttermi programokat italcsomaggal együtt (nem biztos, hogy fedi a teljes este fogyasztási igényét) negyvenezer forintért árulják, de az exkluzívabbnak tűnő bulik 15-20 ezerrel drágábbak lehetnek. Az ennél exkluzívabb programokat nem hirdetik nyilvánosan, így az utcáról nem lehet beesni, ahogy a beugrós partikra sem.