Új gazdasági index született, amely átfogóbb, mint a GDP mutatója

Bemutatta új, több szempont alapján kialakított gazdasági mutatóját az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány. A szervezet szerint az általuk kifejlesztett minősítés sokkal többet elmond egy ország gazdaságáról, versenyképességéről, mint a megszokott bruttó hazai termék (GDP) mutatója.

2024. 02. 07. 13:23
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány új komplex gazdasági mutatója az Oeco-Index, amely igyekszik a legfontosabb, rendszeresen publikált gazdasági és társadalmi fejlettséget bemutató jelzőszámokat egyetlen indexbe sűríteni. Ez olyan komplex jelzőszám, amelynek segítségével lehetővé válik az országok közötti összehasonlítás, és a mutató időbeli alakulásának vizsgálata is. A mutató legnagyobb hozzáadott értéke, hogy átfogóbb képet adhat az egyes nemzetgazdaságok fejlettségéről – fogalmazott a szakmai kerekasztal-beszélgetésen Pásztor Szabolcs, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány kutatási igazgatója.

Olyan komplex jelzőszám készült, amelynek segítségével lehetővé válik az országok közötti valós összehasonlítás
(Fotó: Shutterstock)

Egy ország gazdaságának jellemzéséhez régóta a GDP mértékét használják fel. Az Oeco-Index ezzel szemben elsősorban a GNI (bruttó nemzeti jövedelem) mértékére épít és huszonöt, a Világbank által rendszeresen publikált gazdasági, társadalmi és a politikai rendszert bemutató részmutatót foglal magában. 

A végső indexnél ötvenszázalékos súlyt kaptak a gazdasági mutatók, negyvenszázalékosat a társadalmi mérőszámok, míg a leginkább percepción (észlelésen) alapuló politikai mutatók tízszázalékosat.

Gazdasági mutatók

Az Oeco-Index kiszámolásához a gazdasági mutatók kötött használják az egy főre eső GNI-t (vásárlóerő paritáson), a GDP százalékában a bruttó megtakarítást, a bruttó tőkefelhalmozást, a szolgáltatások hozzáadott értékét, a feldolgozóipar hozzáadott értékét, a mezőgazdaság hozzáadott értékét, a kutatási és fejlesztési kiadásokat, az exportot és az importot. Továbbá a foglalkoztatottságot és a magas technológiai igényű exportot (a feldolgozóipari export százalékában) is figyelembe veszik.

Forrás: Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány

Társadalmi mutatók

A társadalmi mutatók közül a születéskor várható átlagos élettartamot, az oktatási és az egészségügyi kiadásokat veszik számba a GDP százalékában. Továbbá kalkulálnak az írni és olvasni tudók, az internetpenetráció és a mobiltelefonnal rendelkezők arányával, valamint a humántőke-index (HCI) mutatóval és a városi népesség megoszlásával. A politikai rendszer, a bürokrácia, a transzparencia és a korrupció mutatói közül pedig a véleménynyilvánítás és elszámoltathatóság, a politikai stabilitás és erőszak/terrorizmus hiánya, a kormány hatékonysága, a szabályozás minősége, a jogállamiság, valamint a korrupció ellenőrzése számít bele az Oeco-indexbe.

A módszertan

Az index értéke minden esetben nulla és egy között szóródik. A nulla az alacsony, míg az egy közeli értékek a magas fejlettségi fokot mutatják. A mutató számításakor az ismertetett részmutatókat veszik figyelembe a kutatók, amelyek azonos súlyt kapnak, és később ezeknek a számtani átlagát veszik az egyes kategóriák értékének meghatározásához.

 

A fentiek figyelembevételével a 2022-es számok alapján állt össze most az országok fejlettségét mutató rangsor, amelyben a huszonhét uniós tagállam közül Magyarország a tizennyolcadik helyet foglalja el. Globális rangsor is készült, ebben hazánk a harmincnegyedik helyen áll.

Az európai uniós összevetés dobogójának első három fokán Luxemburg, Írország és Hollandia szerepel, míg a sorban a legutolsó Románia. A globális rangsort Szingapúr vezeti, majd az Egyesült Államok és Luxemburg következik. A legutolsó, 164. helyen pedig Szudán található.

– Ez egy olyan kompozit mutató, amely a mai kihívásokkal teli időszakán segít eligazodni az ország reális helyzetét illetően. A minősítés sokkal többet elmond egy ország gazdaságáról, versenyképességéről, mint a megszokott bruttó hazai termék (GDP) mutatója – méltatta a mérőszám megalkotását Csepeti Ádám stratégiai ügyek koordinációjáért felelős helyettes államtitkár. Törcsi Péter, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány kuratóriumának elnöke pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy az országok gazdasági teljesítményét értékelő mutatók gyakran politikailag motiváltak. Így fordulhatott elő például, hogy a sajtó egy része szerint Románia már leelőzte Magyarországot. 

– Ezért bő egy évvel ezelőtt egy olyan objektív index megalkotását tűztük ki célul, amely mindennapi tapasztalatainkhoz közelebb álló képet alkot – magyarázta az Oeco-Index megszületésének ötletét Törcsi Péter.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.