Az unió versenyképességi problémája nem most kezdődött

Nagy Márton, Navracsics Tibor és Bóka János a magyar uniós elnökség eddigi eredményeiről beszélt egy szerdai rendezvényen.

2024. 09. 25. 14:59
NAGY Márton; BÓKA János; NAVRACSICS Tibor
Bóka János európai uniós ügyekért felelõs miniszter beszél, mellette Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter és Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter (b-j) a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Európai versenyképesség, magyar gazdasági semlegesség címû konferenciáján az NKE Ludovika fõépületében Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szeptemberben kezdődött az érdemi munka, de időarányosan jól állunk a vállalásokkal – mondta Bóka János, uniós ügyekért felelős miniszter a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Az európai versenyképesség, magyar gazdasági semlegesség című rendezvényének panelbeszélgetésén, ami a magyar EU-elnökség stratégiai irányait taglalta.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter szerint a versenyképességi probléma nem most kezdődött, csak a válság most hozta felszínre. Ugyanakkor hatalmas eredménynek nevezte, hogy ezzel elkezdtek foglalkozni, az már más kérdés, hogy milyen javaslatok születnek. Szerinte nem nagy dolog kitalálni, hogy hol vannak a problémák: hogy honnan lesz rá pénz, ugyanis erre pénz kell, Amerika és Kína költségvetésből költ rá. Szerinte az EU elfelejtett erről gondolkodni, miközben vissza kell térni a szigorú költségvetési fegyelemhez. – Hol a pénz, ki ad pénzt? – tette fel a kérdést Nagy Márton, hozzátéve, hogy finanszírozni kell az átmenetet, nincs mese.

Nagy Márton a versenyképességi paktummal kapcsolatban azt mondta: a kérdés az, meddig fog elmenni. Szerinte a hiányzó pénz és a Kínához való viszony kapcsán szét fog esni az egész.  Ma még kínai akkumulátorok jönnek be Európába, de mi van, ha pár év múlva az amerikaiak ezt se akarják majd látni? – tette fel a kérdést. Az amerikaiak épp most tiltják ki biztonságpolitikai okokból a kínai szoftverrel működő elektromos autókat az útjaikról

– Sokkal pesszimistább vagyok a miniszterelnöknél, nem vagyok biztos, hogy lesz ilyen platform – mondta a miniszter, aki szerint egy blokkosodó világ felé haladunk, de ahhoz sok dolog kell, hogy ténylegesen szétváljanak a gazdaságok.

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter szerint keresztúthoz érkezett a területfejlesztési politika az EU-ban, a Draghi- és a Letta-jelentés is ezt támasztja alá. Úgy látja, ezek a viták a magyar elnökség alatt összeérnek, lesz egy vita majd ezekről, ami alapvetően határozza meg az irányt. A tárcavezető szerint erős törekvés van a nettó befizetők részéről, hogy a területalapú politikáról helyeződjön át a hangsúly a személyi politikákra, ami a migrációpolitikára vezethető vissza.

– Nekünk az érdekünk, hogy a kettő között megmaradjon az egyensúly – mondta, kiemelve, hogy a régiók elmaradnak az unió fejlettségétől, kivételt Budapest jelent, ami imponáló növekedést mutatott be. Ezzel szemben a többi régió szerényebb növekedést ért el, szerinte ezt azt mutatja, hogy Budapest nem tudja dinamizálni az ország fejlődését, illetve nagyon nagyok a területi különbségek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.