A hiteldíjra is vonatkozik a moratórium

Megjelentek a Magyar Közlönyben a kormány gazdaság- és munkahelyvédelmi intézkedései, vészhelyzet ideje alatt semmilyen hitellel kapcsolatos költséget nem kell megfizetni.

Magyar Nemzet
2020. 03. 19. 8:17
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megjelentek a Magyar Közlönyben a kormány gazdaság- és munkahelyvédelmi intézkedései. A hiteltörlesztési moratórium pontja kimondja: Ha a felek eltérően nem rendelkeznek, a veszélyhelyzet fennállása alatt az adós haladékot kap a hitel- és kölcsönszerződésből, illetve pénzügyi lízingszerződésből eredő tőke-, kamat-, illetve díjfizetési kötelezettség alól. Tehát a moratórium kiterjed a hiteldíjra is, azaz semmilyen költség nem terheli az átmeneti időben az ügyfeleket. A kötelezettségek teljesítésének határideje a fizetési moratórium idejével megnő. A rendelkezés 2020. december 31-éig tart, melynek időtartamát a kormány meghosszabbíthatja.

Aki viszont továbbra is rendesen törlesztene, az is megteheti. A közlönyben ugyanis az is szerepel, hogy a fizetési moratórium nem érinti az adós azon jogát, hogy az eredeti szerződési feltételek szerint teljesítsen.

A rendelet rögzíti, hogy a hatálybalépést követően kötött zálogjoggal nem biztosított fogyasztói hitelek esetén a teljes hiteldíj mutató nem haladhatja meg a jegybanki alapkamat öt százalékponttal növelt mértékét.

A turisztikai, a vendéglátóipari, a szórakoztatóipari, a szerencsejáték, a filmipari, az előadóművész,valamint rendezvényszervező és a sportszolgáltatást nyújtó ágazatoknál a nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérleti szerződéseit 2020. június 30-áig nem lehet felmondani. A tilalom a veszélyhelyzet fennállásáig meghosszabbítható. Ez idő alatt a bérleti díj nem emelhető, abban az esetben sem, ha azt a szerződés egyébként lehetővé teszi.

Az említett ágazatokban márciusban, áprilisban, májusban és júniusban a munkáltató mentesül a munkabér utáni közterhek megfizetése alól. A munkabéreket terhelő járulékok közül kizárólag az egészségbiztosítási kötelezettség áll fenn. Annak havi mértéke nem haladhatja a 7710 forintot. A turizmusfejlesztési hozzájárulást március 1-től június 30-ig szintén nem kell megfizetni.

A személyszállítási szolgáltatást végző katás egyéni vállalkozóknak, azaz a taxisoknak március, április, május és június hónapokban nem kell adózniuk.

A munkavállalási szabályok rugalmasabbá válnak a rendelet alapján a vészhelyzet megszűnését követő harminc napig. Így a munkáltató az eredeti szabályoktól eltérően is módosíthatja a munkaidő-beosztást. Az otthoni munkavégzés és a távmunka egyoldalúan elrendelhető, és indokolt esetben ellenőrizhető a munkavállaló egészségi állapota.

A Magyar Közlöny online változata ide kattintva érhető el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.