Bőkezű lakástámogatások minden élethelyzetre

Valóban minden idők legnagyobb otthonteremtési programja készült el 2021-re. Az eddigi támogatásformák az újakkal kiegészülve gyakorlatilag minden élethelyzetben: költözésnél, építkezésnél, saját lakás felújításánál, tetőtér-beépítésnél akár több tíz millió forintos segítséget nyújtanak a családosoknak, legyen szó egy nagyvárosi lakásról vagy egy kistelepülésen álló házról. Jóllehet a támogatások nagy része a gyermekeseknek, illetve a gyermekvállalás előtt állóknak szól, vannak szabadon elérhető, bárki által kihasználható lehetőségek is. A program ráadásul szabadon variálható, az egyik támogatási elem igénylése nemhogy kizárja a másikat, hanem sok esetben együttesen érdemes velük élni.

2020. 12. 19. 6:45
null
A gyermekeket nevelők kiemelt segítséget kapnak ahhoz, hogy saját tulajdonú, minőségi ingatlanban élhessenek Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ötszázalékos áfa az új lakásokra, nullaszázalékos áfa az új lakásokra családoknak, teljes illetékmentesség bármilyen lakást a családi otthonteremtési kedvezménnyel (csok) vásárlóknak, a lakásfelújítások támogatása hárommillió forinttal már egy gyermeknél is, tetőtér-beépítéshez is kiemelt összegű csok – ezek az új otthonteremtési program elemei.

Féláron is lehet lakást venni az új juttatásokkal

Novák Katalin családügyi miniszter rendszerint két példát emlegetett az otthonteremtési program ismertetésekor. Nézzük meg, hogy pontosan mit jelent január 1-jétől, ha egy család egy nettó harmincmillió forintba és mit, ha egy nettó ötvenmillióba kerülő lakást vásárol!

Pontosabban annak új, a jövő év elejétől életbe lépő intézkedései, amelyek kiegészítik az eddigi lehetőségeket: a csokot, a falusi csokot, a melléjük felvehető kedvezményes hitelt, a jelzáloghitel-tartozások csökkentését, a kistelepülési áfa-visszatérítési lehetőséget és a mindenre – így otthonteremtési célokra is – felhasználható, akár tízmillió forintos babaváró támogatást. (Hogy melyik támogatás mire használható, azt lásd cikkünk végén az Otthonteremtési kisokosban!)

Csokra építve

A jelentősen bővülő program jól láthatóan a csokra épül. A tetőtér-beépítések kiemelt támogatása a csok új lakásokra szóló, akár tízmilliós támogatásának kiterjesztését jelenti a többgenerációs otthonok kialakításához. Ez jelentős ugrás, hiszen ilyen esetekben eddig csak a bővítésre igényelhető csok volt felhasználható, ami jóval kisebb összeget jelentett. Az öt új programpont közül további kettő – az ötszázalékos lakásáfa visszaigénylése és az illetékmentesség – pedig kifejezetten a csokot egészíti ki további többmilliós kedvezményekkel.

A gyermekeket nevelők kiemelt segítséget kapnak ahhoz, hogy saját tulajdonú, minőségi ingatlanban élhessenek
Fotó: Teknős Miklós

A csok jól bejáratott, 2015 júliusa óta elérhető formája a családtámogatásoknak, amellyel azóta mintegy 150 ezer család élt.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a 2016 és 2019 között köttetett lakásadásvételek közül minden hatodikban volt szerepe a csoknak. Az új lakást vásárlók körében 44, a használtlakás-vásárlók körében 12 százalékra becsülhető a csok jelenléte. Az új intézkedésekkel feltehetően mindkét mutató emelkedni fog jövőre. Ráadásul tavaly július óta elérhető ennek a falusi változata is. Bő egy év alatt már a falusi csokot is több mint 13 ezer család vette igénybe.

Pandémiás időszak

Fontos szempont, hogy az otthonteremtési program ilyen jelentős bővítése a koronavírus-járvány kellős közepén történik. A kormány részéről ez egyértelmű állásfoglalás az eddigi családpolitika mellett: ezekben a válságos időkben sem a megszorítások, a családtámogatások megkurtítása szerepel a napirenden, hanem a családok megsegítése és biztatása, hogy ilyen körülmények közepette is bátran lépjenek, ha költöznének, építkeznének vagy felújítanának.

Jól látható az is, hogy az új otthonteremtési program jóval szélesebb kört próbál elérni. Ez a szélesítés, kibővítés egyébként a kezdetektől jellemző.

Munkadíjak és anyagköltségek arányosítása

Az otthonteremtési program új elemei közül egyértelműen az otthonfelújítási támogatásra van már előzetesen is a legnagyobb érdeklődés, január 1-jétől számos lakás, ház, sőt kert régóta halogatott felújítása valósulhat meg. Noha a jogszabály nagyon tág keretek között értelmezi a felújítást, oda kell figyelni a részletekre, hogy az igénylőt ne utólag érje csalódás.

Míg az első időkben igazán az új építésekre volt elérhető nagyvonalú támogatás (gondoljunk az új építésű ingatlanokra bevezetett tízmillió forintos csokra), a kedvezményes hitellehetőség bővítése a használt lakást vásárlóknak is nagy segítséget jelentett. A jövő évtől azonban lényegében tényleg minden élethelyzetre kiterjed a program: akár költözik, akár építkezik, akár felújít, akár a nagyszülőkkel maradva házat bővít a család, minden esetben több milliós, akár több tíz milliós támogatásokkal számolhat.

Szélesebb kör

Arra, hogy az otthonteremtési program szélesebb kört ér el, jó példa a lakásfelújítási program, amely régóta várt elem a hazai lakástámogatások rendszerében.

Azért is nagyon fontos lépés ez, mert a meglévő saját ingatlan eddig pénzhiány miatt halogatott felújításához is hozzásegít vagy az első önálló lakás megvásárlását is könnyebbé teheti a fiataloknak, esetleg elősegítheti a család nagyobb ingatlanba költözését.

A felújításra szoruló vagy a régebbi építésű lakások, házak ugyanis a hasonló méretű, de jó állapotú ingatlanoknál jellemzően sokkal olcsóbbak egy adott helyen. Ezeknél azonban a vásárlónak eleve számolnia kell azzal, hogy rá kell költeni a lakásra, legyen szó a fűtésrendszer korszerűsítéséről vagy esztétikai felújításról, a burkolatok, a padló cseréjéről, festésről.

Nem árt azonban emlékeztetni, hogy míg a csok továbbra is korlátlanul elérhető (a falusi csok 2022. ­június 30-ig), az új elemek egy része csak két évig. Az otthonfelújítási programban legkésőbb 2022 végéig kiállított számlákat fogadnak el, és a kedvezményes áfa is a legkésőbb 2022. december ­31-én építési engedélyt szerző lakásokra lesz érvényes (amelyeket aztán 2026 végéig lehet a kedvezményes áfakulccsal megvásárolni).

Otthonteremtési kisokos

CSOK

Mire jó: használt vagy új építésű lakás vásárlására, új lakás építésére, lakóingatlan bővítésére

Formája: vissza nem térítendő; vásárlásnál egy összegben, építésnél szakaszosan

Összege: 600 ezer–10 millió forint (a beruházás fajtájától és a gyerekszámtól függően)

Hol lehet igényelni: pénzintézet

Ki igényelheti: házas-, élettárs, egyedülálló

Gyermekszám: legalább egy

Ki számít gyermeknek: a 12 hetes magzattól az egy háztartásban élő, 25. életévét be nem töltő fiatalig

Jövendő gyermek: lehet (házasok esetében, ha legalább az egyik fél nem töltötte még be a 40. életévét)

Igénybe vehető: korlátlan ideig

Egyéb feltételek: büntetlen előélet, lakásbiztosítás, köztartozás-mentesség, legalább 180 napos tb-jogviszony legfeljebb 30 nap megszakítással (a 10 milliós csoknál legalább 2 éves tb-jogviszony), minimális lakásméret

FALUSI CSOK

Mire jó: a preferált 2486 kistelepülésen, tanyán vagy birtokközponton lakóingatlan vásárlására, majd felújítására-bővítésére vagy meglévő saját tulajdonú lakás, ház felújítására-bővítésére

Formája: vissza nem térítendő; vásárlásnál egy összegben, felújításnál szakaszosan

Összege: 300 ezer–5 millió forint (csak felújítás, bővítés), 600 ezer–10 millió forint (ingatlanvásárlás, majd felújítás, bővítés)

Hol lehet igényelni: pénzintézet

Ki igényelheti: házas-, élettárs, egyedülálló

Gyermek: legalább egy

Ki számít gyermeknek: a 12 hetes magzattól az egy háztartásban élő, 25. életévét be nem töltő fiatalig

Jövendő gyermek: lehet (házasok esetében, ha legalább az egyik fél nem töltötte még be a 40. életévét)

Igénybe vehető: 2022. június 30-ig

Egyéb feltételek: büntetlen előélet, lakásbiztosítás, köztartozás-mentesség, legalább 180 napos tb-jogviszony legfeljebb harminc nap megszakítással (a tízmilliós csoknál legalább kétéves tb-jogviszony), minimális lakásméret

CSOK (FALUSI CSOK) MELLÉ FELVEHETŐ HITEL

Mire jó: használt vagy új építésű lakás vásárlására, új lakás építésére; falusi csoknál lakóingatlan bővítésére, felújítására is

Formája: államilag garantált, legfeljebb három százalék kamatozású kölcsön

Összege: két gyermeknél legfeljebb 10 millió, háromnál 15 millió forint

Hol lehet igényelni: pénzintézet

Ki igényelheti: házas-, élettárs, egyedülálló

Gyermek: legalább kettő

Ki számít gyermeknek: a 12 hetes magzattól az egy háztartásban élő, 25. életévét be nem töltő fiatalig

Jövendő gyermek: lehet (házasok esetében, ha legalább az egyik fél nem töltötte még be a 40. életévét)

Igénybe vehető: korlátlan ideig; falusi csok esetében 2022. június 30-ig

Egyéb feltételek: büntetlen előélet, lakásbiztosítás, köztartozás-mentesség, legalább 180 napos tb-jogviszony legfeljebb harminc nap megszakítással (a tízmilliós csoknál legalább kétéves tb-jogviszony), minimális lakásméret

ÁFA-VISSZAIGÉNYLÉS

Mire jó: a preferált 2486 kistelepülésen építési telek vásárlására és lakás építésére, felújítására, bővítésére

Formája: utólagos finanszírozás a benyújtott számlák áfatartalma alapján

Összege: legfeljebb 5 millió forint

Hol lehet igényelni: pénzintézet

Ki igényelheti: bárki

Gyermek: nem feltétel

Igénybe vehető: 2022. június 30-ig

Egyéb feltételek: egy alkalommal

JELZÁLOGHITEL-ELENGEDÉS

Mire jó: korábban felvett jelzáloghitel elő- vagy végtörlesztésére

Formája: utólagos finanszírozás

Összege: 1–4 millió forint

Hol lehet igényelni: járási hivatal, kormányablak

Ki igényelheti: az a jelzáloghitelt törlesztő család, amelyben gyermek születik

Gyermek: legalább kettő

Ki számít gyermeknek: a meglévő és a megszülető (a magzat 12 hetes korától) együtt

Jövendő gyermek: igen

Igénybe vehető: korlátlanul

Egyéb feltételek: a gyermek születése előtt fennálló hiteltartozás

BABAVÁRÓ TÁMOGATÁS

Mire jó: bármire (így otthonteremtési célokra is)

Formája: szabad felhasználású kölcsön, amely akár teljes egészében vissza nem térítendő támogatássá válik

Összege: legfeljebb 10 millió forint

Hol lehet igényelni: pénzintézet

Ki igényelheti: házaspár (ha a feleség elmúlt 18 éves, de még nem töltötte be a 41. életévét)

Gyermek: igen

Ki számít gyermeknek: a megszületők (a magzat 12 hetes korától)

Jövendő gyermek: igen

Igénybe vehető: 2022. december 31-ig

Egyéb feltételek: legalább hároméves tb-jogviszony legalább a házaspár egyik tagjánál

5 SZÁZALÉKOS LAKÁSÁFA

Mire jó: új építésű lakás vásárlására

Formája: vissza nem térítendő

Összege: a lakás nettó vételárától függ

Hol lehet igényelni: nem kell igényelni

Kinek jár: minden új lakást vásárlónak

Gyermek: nem feltétel

Igénybe vehető: 2026. december 31-ig (a 2022 végéig építési engedélyt szerző lakásra)

Egyéb feltételek: legfeljebb 150 négyzetméter hasznos alapterületű lakás, legfeljebb 300 négyzetméter hasznos alapterületű ház

0 SZÁZALÉKOS LAKÁSÁFA

Mire jó: új építésű lakás vásárlására

Formája: vissza nem térítendő, utólagos finanszírozás

Összege: a lakás nettó vételárától függ

Hol lehet igényelni: pénzintézet

Ki igényelheti: házas-, élettárs, egyedülálló

Gyermekszám: legalább egy

Ki számít gyermeknek: a 12 hetes magzattól az egy háztartásban élő, 25. életévét be nem töltő fiatalig

Jövendő gyermek: lehet (házasok esetében, ha legalább az egyik fél nem töltötte még be a 40. életévét)

Igénybe vehető: 2021. január 1-jétől 2026. december 31-ig (2022 ­végéig építési engedélyt szerző lakásra)

Egyéb feltételek: csok igénylése

ILLETÉKMENTESSÉG

Mire jó: használt vagy új építésű lakás vásárlására

Formája: vissza nem térítendő

Összege: a lakás nettó vételárától függ

Hol lehet igényelni: pénzintézet

Ki igényelheti: házas-, élettárs, egyedülálló

Gyermekszám: legalább egy

Ki számít gyermeknek: a 12 hetes magzattól az egy háztartásban élő, 25. életévét be nem töltő fiatalig

Jövendő gyermek: lehet (házasok esetében, ha legalább az egyik fél nem töltötte még be a 40. életévét)

Igénybe vehető: 2021. január 1-jétől korlátlan ideig

Egyéb feltételek: csok igénylése

OTTHONFELÚJÍTÁSI TÁMOGATÁS

Mire jó: lakás, ház, kert felújítására, végleges kialakítására

Formája: utólagos finanszírozás a benyújtott számlák ellenértéke alapján

Összege: legfeljebb 3 millió forint a kiadások 50 százalékára (fele-fele arányban megosztva az anyagköltségek és a munkadíjak között)

Hol lehet igényelni: Magyar Államkincstár

Ki igényelheti: házas-, élettárs, egyedülálló

Gyermekszám: egy

Ki számít gyermeknek: a 12 hetes magzattól az egy háztartásban élő, 25. életévét be nem töltő fiatalig

Jövendő gyermek: nem veszik figyelembe

Igénybe vehető: 2021. január 1-jétől 2022. december 31-ig

Egyéb feltételek: legalább egyéves tb-jogviszony legfeljebb harminc nap megszakítással, köztartozás-mentesség, az igénylők legalább ötvenszázalékos tulajdoni hányada az ingatlanon, egy alkalommal vehető igénybe

TETŐTÉR-BEÉPÍTÉSI CSOK (TÖBBGENERÁCIÓS OTTHONOK)

Mire jó: új lakás kialakítására tetőtérben

Formája: vissza nem térítendő; szakaszos kiutalás

Összege: 600 ezer–10 millió forint (a gyerekszámtól függően)

Hol lehet igényelni: pénzintézet

Ki igényelheti: házas-, élettárs, egyedülálló

Gyermekszám: legalább egy

Ki számít gyermeknek: a 12 hetes magzattól az egy háztartásban élő, 25. életévét be nem töltő fiatalig

Jövendő gyermek: lehet (házasok esetében, ha legalább az egyik fél nem töltötte még be a 40. életévét)

Igénybe vehető: 2021. január 1-jétől korlátlan ideig

Egyéb feltételek: büntetlen előélet, lakásbiztosítás, köztartozás-mentesség, legalább 180 napos tb-jogviszony legfeljebb harminc nap megszakítással (a tízmilliós csoknál legalább kétéves tb-jogviszony), minimális lakásméret

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.