Eddig kétmillió darab maszkot ellenőrzött a fogyasztóvédelem

Szünet nélkül zajlanak a fogyasztóvédelmi ellenőrzések. A koronavírus-járvány alatt tapasztalt, a kereskedelemben és szolgáltatások terén trükkös megoldásokat alkalmazó vállalkozások után kutatnak.

Magyar Nemzet
2020. 05. 17. 17:57
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Budapest Főváros Kormányhivatala továbbra is kiemelt figyelmet fordít a vásárlók biztonságára – közölte a fogyasztóvédelmi hatóság, amelynek célja, hogy megakadályozza a lakosok megkárosítását, egyúttal szűrje a piacot. A kora tavasz óta folyamatosan zajló razzia nagy részét személyesen végzik a szakemberek, például rendszeresen ellenőrzik az üzleteket, gyógyszertárakat és a webáruházakat, ahol próbavásárlásokat végeznek vagy megvizsgálják, hogy a cég az előírások szerint működik-e. A hatóságnak lépnie kell, ha jogsértő magatartással találkozik, ilyenkor minden esetben eljárást indítanak a szabálytalankodók ellen.

Amióta a vírus felbukkant az országban, öt vállalkozásra összesen 950 ezer forint bírságot szabott ki a fogyasztóvédelmi főosztály. Ezeket a kereskedőket a klasszikus próbavásárlások során fülelték le: három esetben az alapvető élelmiszerek ártájékoztatása nem volt megfelelő, vagyis elmulasztották feltüntetni az eladási árakat. Másik két társaságnál durvább jogsértés történt, mivel megkárosították a vásárlót – ezen esetekben a fogyasztóvédelmi ellenőrt –, mégpedig úgy, hogy a kasszánál magasabb összeget számítottak fel, mint amely a vevőt előzőleg választásra bíró ártájékoztatáson szerepelt.

Ismertették azt is, hogy a fogyasztóvédelmi főosztály piacfelügyeleti hatáskörébe tartozik a kereskedelmi forgalomba kerülő szájmaszkok megfelelőségének vizsgálata, amelyre vámriasztások után kerítenek sort. Mielőtt a termék a polcokra kerül, a szakértők ellenőrzik a biztonság érdekében, hogy csak olyan maszkot árusíthassanak a kereskedők, patikák, amelyek akkreditált tanúsító intézetek általi bizonyítvánnyal rendelkeznek, ily módon megbízhatóak.

Nem tétlenkednek a fogyasztóvédők: eddig összesen közel kétmillió darab arcmaszkot ellenőriztek, illetve engedélyezték annak vámkezelését, ami az előfeltétele a polcra kerülésnek. A számok tekintetében is látszik, hogy akadnak, akik a hivatalostól eltérő útvonalakon próbáltak bizonytalan eredetű arcmaszkokat behozni az országba, mivel eddig csaknem 41 ezerszer tiltotta meg a hatóság a védőfelszerelésként érkezett szállítmány szabad forgalomba bocsátását, amiatt, mert nem rendelkeztek olyan dokumentummal, amely hitelt érdemlően igazolta volna, hogy az áru megfelelő.

Továbbra sem megoldás, ha a szabadabbnak vélt internetes kereskedelemben igyekeznek értékesíteni a kérdéses maszkokat, mivel a kormányhivatal szakemberei kiemelten ellenőrzik azokat a webáruházakat is, ahol a koronavírussal összefüggésbe hozható jogsértés gyanúja merül fel. Az e-piacon mostanáig 16 ügyben összesen hárommillió forint bírságot szabtak ki.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.