– Amikor tavaly tavasszal két hónapra be kellett zárnunk, nem számítottunk arra, hogy később annál is súlyosabb pandémiás helyzettel kell szembesülnünk. Az őszi járványhullámban újra le kellett állnunk, már három hónapja zárva vagyunk – különösen azok vannak bajban, akik megtartották a dolgozóikat. Hogy meddig lehet ezt tolerálni, nem tudom, abban viszont biztos vagyok, hogy a problémáink tárgyalásos úton megoldhatók – közölte a Magyar Nemzettel a vendéglátóipari körök feszült helyzetéről Csapody Balázs, az ország egyik leglátogatottabb vidéki éttermének tulajdonosa, aki a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke.

– Leginkább a családi vállalkozások kerültek nehéz helyzetbe, ahol már fogytán a tartalék, de a pénzügyi befektetők által fenntartott, nagyobb vendéglátóipari cégek is gondban vannak – ismertette a szakember.
Úgy folytatta:
ha most nem vagyunk türelmesek és a korlátozások sietős enyhítését kérjük, akkor két-három hónap múlva soron következhet még egy, a jelenlegi szezonnál sokkal megterhelőbb időszak.
Ha most lazítanának a járványügyi korlátozásokon, idővel az eddigieknél is nehezebb helyzetbe kerülhet a szakma. Felmerülne az a veszély is, hogy
ha a vírus miatt majd újra zárni kell az étkezőhelyeket, az azzal is járna, hogy az év további részében már nem indulhatna be a vendéglátóipar
– jegyezte meg Csapody Balázs.
A Kistücsök tulajdonosa szerint
belföldön már áprilisban megindulhat az élet, de nemcsak a Balatonnál, hanem Budapesten is.
Ez azonban a szakember szerint csak azon a szinten remélhető, amikor már csökken az egészségügyre nehezedő nyomás, kevesebb lesz a fertőzött, továbbá mindenhol fegyelmezetten járnak el az emberek, beoltatják magukat.

– Állampolgári engedetlenségi akciókkal, általában a radikális megoldásokkal nem értek egyet, ehelyett inkább
olyan fórumokra van szükség, ahol a szakmabeliek elmondhatják gondjaikat, illetve azok megoldásához segítséget kérhetnek
– fogalmazott a szakember, aki szerint figyelemreméltó kérés, hogy a bevétel nélkül maradt munkáltatóknak ne kelljen sokat várniuk az állományban tartott dolgozók havi munkabér-támogatására.
Mint mondta, érthető, hogy legyen gyorsabb a pénzek kiutalása és egyszerűsödjön a támogatás ügyintézése.
Csapody Balázs aláhúzta:
most minden vendéglátóipari vállalkozásnak nagy szüksége van arra, hogy a kormány által jóváhagyott segítség időben megérkezzen.

– Ha egy tortából többen esznek, akkor mindenkinek kevesebb jut. Az a fontos, hogy a munkaerőt mozgásban tartsuk
-–szögezte le a gasztronómiai akadémia elnöke annak kapcsán, hogy a bezárás alatt némi bevételt jelent az üzleteknek az ételkiszállítás, azonban túlkínálat alakult ki a házhoz rendeléseket teljesítő szolgáltatás piacán.
A gasztronómia csúcsforradalmára
A Pannon Gasztronómiai Akadémia alapítói a vendéglátó szakma meghatározó személyiségei, többségük a híres Bocuse d’OR Akadémiának is tagja. Fő céljuk, hogy szervezett formában, céltudatosan lépjenek fel a magyar gasztronómia színvonalának emeléséért (Wikipédia). Csapody Balázs, a balatonszemesi Kistücsök vendéglő tulajdonosa, a hazai gasztronómiai forradalom egyik élharcosa, szószólója, aki szerteágazó munkája során tevékeny szerepet vállal a vendéglátóipari szakképzés korszerűsítésében is. A szakember magas színvonalú tevékenysége elismeréseként több rangos szakmai kitüntetésben részesült.