Kilőtt a mobilnetforgalom

Látványos hatást gyakorolt a külföldről, magyar előfizetésekkel indított hívások számára a 2017-es roamingrendelet, a nyaralás alatti mobilnetezés pedig egyenesen kilőtt — derül ki egyebek mellett a hírközlési hatóság jelentéséből.

2019. 04. 26. 16:18
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyakorlatilag telített a mobiltelefonálást, illetve a mobilinternet-szolgáltatást elérhetővé tevő SIM-kártyák piaca, legalábbis érdemi növekedést a számukban nem regisztrált 2015 és 2018 vége között a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). A szervezet tegnap közzétett mobilpiaci jelentése szerint az aktivált SIM-kártyák száma valamivel 11,1 millió, míg a ténylegesen használt SIM-kártyák száma 10,3 millió körül alakult. Ugyanakkor a szerződéstípusok közötti átrendeződés a korábbi évekhez hasonlóan folytatódott: az előfizetéses kártyák aránya három év alatt 57,6 százalékról 64,6-ra emelkedett a feltöltős konstrukciók rovására.

Négyszeresére ugrott a mobilinternet-szolgáltatás adatforgalma a vizsgált időszakban, de ezzel párhuzamosan nem csökkent a hívások forgalma. Sőt több mint 13 százalékkal többet telefonáltak az ügyfelek 2018 utolsó negyedévében, mint 2015 végén. Ezen belül érdekesség, hogy az előfizetéses SIM-kártyákon átlagosan tízszer annyi hívásforgalmat bonyolítanak le, mint a feltöltőkártyás konstrukciókban (294, illetve 29 percet havonta), illetve a teljes hívásforgalom 94,8 százalékát indították az előbbi kategóriában.

Átrendeződés mutatkozott az egyes mobilhálózat-generációk használata között: a beszédforgalom döntő része az időszak egészében 3G hálózaton zajlott, de míg 2015 végén a fennmaradó hányadot lényegében a 2G-forgalom tette ki, addig tavaly már a 2G és a 4G részaránya nagyjából kiegyenlítődött (9,8 és 12,2 százalék).

Jelentős eltéréseket mutatnak a mobilnetre vonatkozó számok attól függően, hogy nagy képernyős eszközön (például tablet, notebook) vagy okostelefonon használják a szolgáltatást. Az előbbi szegmenshez tartozó nagyjából félmillió SIM-kártya száma nem változott a vizsgált időszakban, ellenben az okostelefonokhoz használt kártyák száma 1,7 milliós bővüléssel elérte a 6,13 milliót. Mindez azt eredményezte, hogy az összes mobilinternet-kártya több mint 90 százalékát ma okostelefonban használják. Eltérés látható a két szegmens között a havi internetforgalom terén is: tavaly év végén a nagy képernyős szegmensben átlagosan 19,37 gigabyte forgalom jutott egy kártyára, míg az okostelefonoknál ez a szám 2,41 GB volt. Itt is megfigyelhető a 4G térnyerése: míg 2015 végén a mobilnetforgalomnak csak kevéssel több mint a fele zajlott 4G hálózaton, tavaly év végére 90 százalék fölé nőtt az arány.

Jól látható hatást gyakorolt a külföldről indított hívásokra és a külföldi mobilnetforgalomra a 2017. június közepén hatályba lépett uniós roamingrendelet. A legtöbb külföldi nyaralás időszakát, vagyis a harmadik negyedéveket vizsgálva a hívásindítások 20-35 százalékos, a hívásforgalom 50 százalékos növekedésére derült fény. Ennél is látványosabban nőtt a külföldi mobilnetezés: a kártyák száma hozzávetőleg duplájára, a forgalom pedig négyszeresére bővült.

A fenti adatok nem tartalmazzák a gépek közötti mobilnetes kommunikációt biztosító, úgynevezett M2M szolgáltatáshoz kapcsolódó SIM-kártyákat. Ezek száma évente 10-15 százalékkal bővült, és egymilliónál is többet tartottak nyilván tavaly év végén. Elsősorban online pénztárgépekben, gyárak, raktárak távfelügyeleti rendszereiben használatosak ezek a SIM-kártyák, ennélfogva számuk további növekedésére lehet számítani azzal párhuzamosan, ahogyan az ipar mindinkább az internetkapcsolatot használó megoldások felé is nyit.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.