Megfontoltan gyűjtsük a medvehagymát

Az enyhe télnek köszönhetően a megszokottnál korábban kezdődött idén a medvehagymaszezon. A gyűjtőknek azonban rendkívül fontos odafigyelniük.

Magyar Nemzet
2020. 03. 14. 13:14
null
A meleg idő miatt korábban indult a szezon Fotó: Somogyi Hírlap/Lang Róbert
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gyenge télnek köszönhetően a megszokottnál korábban kezdődött idén a medvehagymaszezon. Noha nagyon sokan kedvelik a fokhagymaillatú növényt, a gyűjtőknek azonban nem árt egy-két dolgot szem előtt tartaniuk, mielőtt megtöltik kosaraikat a zöld levelekkel. A somogyi állami erdőket gondozó SEFAG Zrt. felhívta a figyelmet, hogy csak a medvehagyma levele gyűjthető, a teljes tövek kiásása nem engedélyezett. A természetvédelmi oltalom alatt álló területeken tilos a gyűjtés.

Ráadásul az sem mindegy, hogy mekkora mennyiséget szeretnénk hazavinni az erdőből. A jogszabályok szerint egy személy legfeljebb napi két kilogramm medvehagymát gyűjthet be. Ha pedig valaki nem saját célra szedne medvehagymát, hanem kereskedelmi céllal gyűjti a leveleket, akkor az adott területért felelős erdőgazdálkodó előzetes írásbeli hozzájárulására lesz szüksége.

A meleg idő miatt korábban indult a szezon
Fotó: Somogyi Hírlap/Lang Róbert

Fontos tudni, hogy a medvehagyma levelei könnyen összetéveszthetők a mérgező őszi kikerics és a szintén mérgező májusi gyöngyvirág levelei­vel. A szakemberek szerint szedés előtt minden esetben érdemes megvizsgálni a növény leveleit. Ha dörzsöléskor megérezzük a jellegzetes hagymaillatot, biztosak lehetünk benne, hogy jó helyen járunk. Árulkodó jel még a medvehagyma ívesen visszahajló leveleinek szélessége is: nagyjából 3-4 centiméter, míg a gyöngyvirágé a duplája is lehet.

A legkönnyebb dolgunk virágzáskor van, ugyanis a két mérgező növény virága kellemes, édes illatot áraszt magából.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.