Megtisztul az ország az illegális hulladéktól

Elindult a Tisztítsuk meg az országot! nevű program, amelyben első körben egyes területek teszttisztítását végzik el, de az állampolgárok segítségére is számítanak a HulladékRadar applikáción keresztül – jelentette be az innovációs tárca államtitkára. Boros Anita jelezte: az illegális hulladéklerakás szankcionálásában széles körű hatósági együttműködést szeretnének kiépíteni.

2020. 07. 22. 16:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2019 második felében indított hulladékgazdálkodási racionalizálási program első ütemeként indult el a Tisztítsuk meg az országot! kezdeményezés – jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára. Boros Anita elmondta: A hulladékgazdálkodás ügyének áttekintése után tavaszra kidolgozták azokat az előterjesztéseket, amelyek egyrészt a szankciórendszer, az illegális hulladék felszámolása, másrészt a gazdaságpolitikai kérdések kezelésére hivatottak. Emellett cél az is, hogy olyan lerakópontokat is meghatározzanak, ahová legálisan lehet letenni azokat a tárgyakat, amelyekre a lakosságnak már nincs szüksége – tette hozzá az államtitkár.

Kész a stratégia

Beszámolt arról is, hogy elkészült a Nemzeti hulladékgazdálkodási stratégia, amelyet szintén szeptemberben terjesztenek a kormány elé. Ez hulladéktípusonként ad választ a hulladékgazdálkodási anomáliákra. A tapasztalatok szerint az illegálisan elhelyezett szemét négy kategóriába sorolható: háztartási vegyes és biohulladék, építési hulladék és műanyag. Zsákokban és szétszórva is megtalálható. Boros Anita kiemelte, megfigyelhető, hogy az ilyen szemét vonzza a többit, vagyis ahol már letette valaki a hulladékát, az másnak is ötletet ad a jogellenes magatartásra. Tipikus a hűtőszekrényes, műanyag palackos lerakóhelyek kialakulása. A legérzékenyebb területek közé sorolta a közút és a vasút hálózatát, a közterületeket, a nemzeti parkokat, ezért az első ütemben ezeket tisztítják meg a programban.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Állami cégek együttműködése

Az átfogó projektben állami vállalatok, önkormányzatok és civil szervezetek működnek közre, illetve az állampolgárok segítségét is várják. A hamarosan megjelenő határozatában a kormány öt együttműködői kört jelölt ki: a MÁV-ot, a Magyar Közút Zrt.-t, az állami erdészeteket és a nemzeti parkok igazgatóságait, az Országos Vízügyi Főigazgatóságot, valamint a települési önkormányzatokat. Ezeknek egy-egy pilot projektet kell végrehajtaniuk augusztus és szeptember folyamán, hogy tapasztalatot gyűjtsenek arról, hogyan lehetséges begyűjteni az illegális hulladékot. A megtisztítandó területek kijelölésekor cél volt, hogy az minél szennyezettebb legyen, hogy ténylegesen láthatóvá váljon a feladat nagysága. A MÁV egyébként tavaly több mint háromezer tonna illegális hulladékot gyűjtött be és szállított el, idén pedig nyolcszáz tonnánál tart, a teszt alatt a rákosi állomásra koncentrál. A Magyar Közút kezelésében lévő közúthálózat mellett gyakori a lakossági hulladék megjelenése, ennek begyűjtésére minden évben egy teljes hónapnyi időt fordít a társaság. Az M0-s autóút gyáli szakaszát, illetve a Ráckeresztúr és Ercsi közötti útszakasz megtisztítását vállalta most a cég.

Fotó: Éberling András

Külföldről is jön

Az erdők és nemzeti parkok mentén jelenleg is működik kamera segítségével szankcionálási rendszer, ám továbbra is jellemző főként az építési hulladék elhelyezése ezeken a területeken. A Pilisi Parkerdő Zrt. és a Duna–Ipoly Nemzeti Park vesz részt a pilot projektben. Az Országos Vízügyi Főigazgatóságnak pedig a külföldről érkező hulladékkal is meg kell birkóznia, erre és a belföldön keletkező hulladék kezelésére külön programot dolgoz ki. Az önkormányzatok között budapesti kerületként Csepelt, megyei jogú városként Kaposvárt jelölték ki, továbbá Esztergom, Monor, Kapuvár és Balatonfőkajár, továbbá Füzér vesz részt a programban.

– Szeretnénk integrálni a közfoglalkoztatásban dolgozókat is, és pályázati lehetőséget biztosítunk a későbbiekben a civil szervezetek részére. Az ITM koordinálása mellett létrejövő projektszervezet lesz felelős a program végrehajtásáért – fűzte hozzá Boros Anita.

Fotó: Kurucz Árpád

Applikáció a bejelentésre

A ma bemutatott HulladékRadar applikációt szeretnék továbbfejleszteni, hogy a későbbiekben alkalmas legyen arra is, hogy a helyszíni bírságot kiszabhassa vele a hatóság kollégája. Ez akkor lesz esedékes, amikor ősszel az ügyben indított kezdeményezések szálai összeérnek, illetve a szankcionálási rendszer is kialakul. Ez utóbbit úgy képzelik el, hogy az állami hatósági rendszer széles körű együttműködésében több ezer vadőr, halőr, hegyőr és természetvédelmi őr közreműködésével szorítanák vissza az illegális hulladéklerakást. Az applikáció jelenleg arra alkalmas, hogy a felhasználó bejelentést tegyen az illegális szemétkupacról, annak típusáról, fényképpel, GPS-koordinátákkal, így az illetékes szerv ezt a hulladékot elszállítja.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.