Mentik a turizmust, szűrik a vendéglátókat Ausztriában

Ausztria szenved a turisták hiányától és mindent megtesz, hogy egy újabb járványhullámot megakadályozzon. Számos innovatív kezdeményezés mellett augusztustól új mechanizmust tesztelnek, ami a jövő hónapban élesedik: célja, hogy megakadályozzák a gazdaság újabb leállítását, amelyet a turizmus már nem bírna ki – mondta szombaton a Magyar Nemzetnek Kovács Balázs, Ausztriában élő turisztikai szakértő. Új program, hogy állami forrásból tömegesen szűrnék a szálláshelyek, éttermek dolgozóit.

2020. 08. 02. 14:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarországhoz hasonlóan július végétől az osztrák kormány is szigorította az Ausztriába való belépés szabályait. A járványügyi szempontból rizikós területről csak 72 órán belüli negatív koronavírus-teszteredménnyel léphetnek be az osztrákok és az EGK tagországok állampolgárai, ennek híján házi karanténba kell vonulni és 48 órán belül pótolni a kötelező tesztet – ahogy augusztustól idehaza, ott is saját költségen.

Vírusnyomozás tavasszal a határon. Ha újra elharapózik a Covid–19, akkor már ismerős helyzetek fogadhatják az utazókat
Fotó: Havran Zoltán

A csaknem egy évtizedig a Magyar Turizmus Zrt., majd a Magyar Turisztikai Ügynökség bécsi irodáját vezető Kovács Balázs ma is az osztrák fővárosban él, ahonnan a hét végén adott aktuális helyzetképet lapunknak. A szakértő elemezte, hogy az első vírushullám elleni védekezésben is mintalabornak tekintett Ausztriát a régiós turizmus vezető szintjén miként érik az újabban fenyegető járványhatások.

Szigorúan, szabályszerűen

– A karantén-kötelezettség betartását és az országba való belépést mostantól még szigorúbban ellenőrzi a rendőrség, az osztrák katonaság támogatásával – vázolta a GD Consulting vezetője, rámutatva, hogy a tavasszal már bevált járványügyi szigor ezúttal is időben, mondhatni, elsőként megjelent.

Kovács Balázs közel tíz évig vezette Magyarország turisztikai külképviseletét Bécsben

A karantént semmilyen körülmények között nem hagyhatják el a harmadik országok állampolgárai – még akkor sem, ha negatív tesztet nyújtanak be, kivéve ha hitelesen bizonyítják, hogy előtte hosszabban schengeni országban tartózkodtak. Aktuálisan 32 országot tartanak számon a kockázatos országok listáján – összegezte.

Kötelező a maszk

Kovács Balázs ismertette, hogy jelenleg stabilnak mondható a járványügyi helyzet a sógoroknál, bár július elején némileg meglódult, ezzel három számjegyűvé vált a friss megbetegedések száma.

– Jóllehet a legtöbb eset mögött néhány, idejekorán lokalizált gócpontról volt szó Felső-Ausztriában, illetve a népszerű nyaralórégiókban, mint például Salzkammergutban – jegyezte meg a szakember.

Úgy folytatta, gyorsan változott a helyzet, mivel a múlt hónapban enyhülő járványhelyzetben alig három héttel később újra életbe léptették a július elsejével felfüggesztett maszkviselési kötelezettséget Ausztria területén.

Idén kiürültek Bécs utcái. Egy újabb komoly járványhullámot már nem bírna ki a hazánknak is irányt mutató osztrák turizmus
Fotó: Reuters

Eszerint július 24-től újra kötelező az arc eltakarását biztosító maszkot viselni az élelmiszert árusító üzletekben, a bankokban, a postahivatalok közösségi tereiben, továbbá a gyógyszertárakban és minden egészségüggyel kapcsolatos intézményben az egész országban.

Védőmaszkos borbélyok és vendégek egy bécsi fodrászszalonban május elején, miután újra kinyithattak
MTI/EPA/Christian Bruna

Az előírást a bécsi tömegközlekedési eszközökön is megtartották, és minden olyan szolgáltatásnál is kötelező az arcmaszk, ahol nem biztos a védőtávolság betartása, mint például a fodrászatok vagy a gyógymasszázs.

– A gyors kormányzati reagálás mögött intő jelként bizonyosan meghúzódott, hogy a járványkezelésben Ausztria számára korábban mintaországnak számító Izraelben és Szingapúrban nyáron újra fellángolt a járvány, amely az osztrák hatóságok ingerküszöbére is erős hatással volt – fogalmazott Kovács Balázs.

Riasztanak, ha veszély fenyeget

– Van újdonság a második hullám előtti felkészülésben: hogy a jövőben a kockázatokat már helyi szinten ki tudják zárni, a kormány a lavinaveszély-előrejelzések és a koronavírust érintő intézkedések nemzetközi jó gyakorlatából egy speciális eljárásmixet dolgozott ki, amely időben riasztást ad a járványveszély visszatértének lehetőségéről – vázolta a szisztémát.

A bécsi magyar szakértő jelezte: augusztustól működésbe lép a járási szintre bontott korona-jelzőlámparendszer, ami szeptembertől már élésben működik. Az osztrák lavinajelző analógiájából kiindulva színkódokat használnak a térségi jelölésre, amely hasonlóan az itthoni gyakorlathoz a csekély kockázatot jelentő zöld, a közepes sárga és a magas narancssárga, valamint az extrém veszélyes piros színekkel működik.

A tavaszi szigorítások idején már sokan megismerhették az osztrák-magyar határátlépés nehézségeit is, például Nickelsdorfban
MTI/EPA/Christian Bruna

– Ezzel immár térségi szinten biztosítanak lehetőséget a célzott és gyors járványügyi intézkedésekhez, amivel az első időszaknál várhatóan hatékonyabban megakadályozzák az újabb fertőzési hullámok felfutását – jegyezte meg a GD Consulting képviselője.

Operatív bizottság tehet javaslatot

– A covidjárvány okozta kockázatok mértékét 17 pontból álló intézkedéssorozattal tervezi csökkenteni az osztrák kormány – folytatta a „mintalabor” augusztus eleji látleletét Kovács Balázs. Ennek alapjai a lakosság egyéni felelősségvállalásának tudatosítása, a veszélyérzet növelése, de fontos szándék a koronakövető applikációk népszerűsítése is, ahogy a mennyiségben több, hatékonyságban átfogóbb tesztelések elterjedése a szűrési rendszerben.

Koronás császári címer, Hofburg. A koronavírus nem várt módon mutatta meg, hogy a patinás kifejezés nagy befolyást jelent 2020-ban is
Fotó: MTI/Bizományosi–Jászai Csaba

– Minden egyes térségi színkódhoz immár komplex intézkedéscsomag tartozik, a feladatok megvalósulását a magyar operatív törzshöz hasonló koronabizottság felügyeli és javaslatokat fogalmaz meg a politikusok és döntéshozók számára – emelte ki a védekezés osztrák mintájának rendszer párhuzamos elemeit a szakember.

Áfacsökkentés: zsebben marad

– A turisztikai ágazatban, amely az osztrák GDP 15 százalékát adja, nagy a baj, s ezt látják a döntéshozók is. Több jelentős eszközzel, támogatással, könnyítésekkel segítik a talpon maradást a vírus megjelenéséig a vendégforgalomban régióbeli éllovasként vágtázó országban – szögezte le a szaktanácsadó.

Ahogy Budapesten, úgy Bécsben sem idegen már a vendéghiány. Az éttermeket különösen súlyosan érinti a járvány
Fotó: Kurucz Árpád

A konkrét válságmentő lépések közül példaként említette, hogy a külön ágazati tárcával rendelkező osztrák vendéglátás, szállásadás tekintélyes piacát finanszírozó turizmusbanknál március óta likviditási kölcsönöket adnak, emellett számos, például adóalap-csökkentő, teherkönnyítő támogatás, hitelkiváltás és több unortodox módszer segíti a belföldi szolgáltatókat. Kiemelkedő példa a szálláshely-szolgáltatás és az éttermi vendéglátás áfakulcsának határozott, öt százalékra történt huszárvágása.

– Az áfacsökkentés hatását nem kell a fogyasztóknak továbbadni, megtarthatják a szolgáltatók – idézte a lépés legfontosabb következményét a turisztikai tanácsadó.

Tesztelik a dolgozókat

Kovács Balázs egy mintaszerű, új gyakorlatot is megemlített: az iparágra szabott egyik legfontosabb akció, hogy Ausztriában a mostani főszezonban – több mint egy hónapos tesztüzem után – Ausztria egész területén bonyolítják a vendégekkel közvetlenül érintkező dolgozók rendszeres, térítésmentes tesztelését a covid-19-re.

Biztonsági szempontok. Nyár végére országszerte felmérhető lesz, ha egy-egy térségben elszabadulni készül a járvány
Fotó: Kurucz Árpád

– A gazdasági kamara által kezdeményezett, ingyenes dolgozói szűrőprogramot széleskörű kampányban népszerűsítik a piaci szereplők körében, mert az a fő szándék, hogy igazoltan Ausztria lehessen a világ legbiztonságosabb turisztikai célpontja. Ez az üzenet marketingszempontból is jól hasznosítható a nemzetközi küldőpiacokon – emelte ki a szaktanácsadó, ahogy azt is, hogy az akció lebonyolítását 150 milliós eurós összköltséggel a szövetségi kormány biztosítja.

Kovács Balázs kitért rá: a gyors helyzetfelismerés, a profi reakció fontosságára a népszerű salzkammerguti nyaralóhelyeken július második felében kialakult járványügyi gócok irányították rá a kormány figyelmét.

Ausztria népszerű pihenőhelye ezúttal más szempontból vált kulcsszereplővé, nem csak a turizmus számára
Fotó: MTI

– Ausztriában elsősorban arra törekednek, hogy a betegség terjedése még a fellángolás előtt megakadályozható legyen. Például az állami ajánlásokban is nyomatékosan utalnak rá, hogy törvény írja elő a gyanús esetek kötelező bejelentését az osztrák hatóságoknak. Jelenleg nagy erőkkel ösztönzik a turisztikai piac résztvevőit, hogy vegyenek részt az innovatív ágazati akcióban, amely a közel 400 ezer érintett munkavállaló biztonságos, országos hatáskörű szűrési programját teszi elérhetővé az osztrák laborban – fűzte hozzá a társadalom egészségbiztonságára hasznosnak ígérkező, mintaszerű kezdeményezés kapcsán, ami azonban érdekes ellentmondás miatt a vártnál jóval lassabb hatásfokkal zajlik.

Titkolják, nehogy karantén legyen a vége

– Az ágazatspecifikus szűrést tartalmazó kormányzati projektben hetente 65 ezer turizmusban dolgozó tesztelését irányozták elő a nyár elején, a gyakorlatban azonban a tervezett vizsgálatok mindössze tíz százalékát végzik el – fogalmazta meg a védekezési rendszerben egyelőre kritikus pontot Kovács Balázs. Holott a szolgáltatók láthatják: az is forgalomnövelő hatású, hogy a tesztelt éttermekben, szállásokon „Biztonságos vendéglátóhely” feliratú hivatalos plakettet függeszthetnek ki a vendégek tájékoztatására.

Prés alatt. Trükközni kell, nehogy munkaerőhiány legyen az éttermekben vagy a szálláshelyeken
Fotó: Kurucz Árpád

– Ugyanakkor az is tapasztalat, hogy az itteni szállásadók, vendéglátók közül sokan eddig nem mertek élni az állami szűrőprogram lehetőségével, mert félnek, hogy a munkatársaik karanténba kerülhetnek. Ez pedig újabb, akár végzetes bevételkiesést jelentene több, amúgy is padlón lévő cégnek – érzékeltette a helyzet komolyságát a Bécsből tájékoztató turisztikai szakember. Megjegyezte, hogy kormányzati szinten jelenleg is dolgoznak azon, hogy érdekeltebbé tegyék az üzemeltetőket a leginkább a turisták által behurcolt koronavírus újabb elszabadulása elleni küzdelemben.

Kettészakadt térképek

Az osztrák statisztikai hivatal friss jelentése szerint idén júniusban 59 százalékkal esett vissza a vendégéjszakák száma a tavalyi bázishoz képest, ami a szakértő szerint az áprilisi és májusi 98 százalékos mínuszhoz képest már kevésbé drámai adat, noha az mostanra látszik, hogy Ausztriában a tavasszal elmaradt bevételeket már lehetetlen behozni. A szakértő rámutatott a belföldi turizmus túlsúlyára, míg a külföldről érkezők száma a nyári csúcsokhoz szokott főszezon elején elhanyagolható volt. A legnagyobb veszteség Magyarországhoz hasonlóan a fővárosban van – a júniusban mért bécsi 88 százalékos mínuszhoz képest például Burgenlandban 35 százalékos csökkenésnél állt meg a mutató. Magyarországhoz hasonlóan Ausztria turisztikai térképe is egy kettészakadt ország képét mutatja: a vidéki, természetközeli és főleg a vízparti települések, üdülőrégiók júliusban-augusztusban 80 százalékos kihasználtsággal működnek, ezzel szemben a városok hosszabban szenvedhetik el a járványhatást.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.