Munkadíjak és anyagköltségek arányosítása

Az otthonteremtési program új elemei közül egyértelműen az otthonfelújítási támogatásra van már előzetesen is a legnagyobb érdeklődés, január 1-jétől számos lakás, ház, sőt kert régóta halogatott felújítása valósulhat meg. Noha a jogszabály nagyon tág keretek között értelmezi a felújítást, oda kell figyelni a részletekre, hogy az igénylőt ne utólag érje csalódás.

Pintér
2020. 12. 19. 6:35
null
Festésre, burkolásra is felhasználható a támogatás Fotó: Katona Vanda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatásáról címmel jelent meg a kormányrendelet november ­25-én a Magyar Közlönyben. A jogszabály igen megengedő, csak olyan kérdésekben szigorú, amelyek visszaélésekre adnának lehetőséget. A szabályozás 19 pontban és hat alpontban részletezi, hogy mi mindenre használható a támogatás: a klasszikus felújítási, korszerűsítési munkák mellett energetikai beruházások (például közmű bevezetése vagy napelemrendszer telepítése), terasz, lépcső, galéria vagy erkély építése, kocsibeálló kialakítása, kerítés felhúzása is a lehetőségek között szerepel, sőt beépített bútor vagy háztartási nagygép vásárlása, beépítése is.

Festésre, burkolásra is felhasználható a támogatás

Fotó: Katona VandaA támogatás a kiadások ötven százalékát, de legfeljebb hárommillió forintot fedez a benyújtott számlák alapján elszámolt utólagos visszatérítéssel. Vagyis hatmillió forintos felújításnál lehet a maximális, hárommillió forintos összeget visszaigényelni. Van azonban még egy kikötés:

a munkadíjak és az anyagköltségek között fele-fele arányban kell megoszlania a visszatérítésnek.

Együttes felhasználás

Valóban minden idők legnagyobb otthonteremtési programja készült el 2021-re. Az eddigi támogatásformák az újakkal kiegészülve gyakorlatilag minden élethelyzetben: költözésnél, építkezésnél, saját lakás felújításánál, tetőtér-beépítésnél akár több tíz millió forintos segítséget nyújtanak a családosoknak, legyen szó egy nagyvárosi lakásról vagy egy kistelepülésen álló házról. Jóllehet a támogatások nagy része a gyermekeseknek, illetve a gyermekvállalás előtt állóknak szól, vannak szabadon elérhető, bárki által kihasználható lehetőségek is. A program ráadásul szabadon variálható, az egyik támogatási elem igénylése nemhogy kizárja a másikat, hanem sok esetben együttesen érdemes velük élni.

Ez akkor, ha nincs nagy eltérés a két tétel között, nem probléma: 1,5 millió forintnyi munkadíj és hárommillió forintnyi anyagköltségnél az igénylő visszakapja ennek a felét, vagyis 2,25 millió forintot – mindkét részből 1,125-1,125 milliót ír jóvá a kincstár. De ha nagyobb az eltérés, akkor kevesebb lehet a visszatérítés. Ha valaki például egymilliót költött munkadíjra és 3,5 milliót anyagra, nem fogja visszakapni a 4,5 milliós kiadása felét (2,25 millió), csak kétmil­liót: egymilliót a munkadíjak számláiból (vagyis ott a teljes összeget) és szintén egymilliót az anyagköltségekből.

Mindenképpen kell tehát a munkadíjakról is számla, az nem fog tudni élni a lehetőséggel, aki bevásárol egy barkácsboltban, majd maga megcsinál, beszerel mindent.

A program viszont semmilyen forrást nem zár ki. Azaz nemcsak a saját megtakarítással lehet számolni, mert a babaváró támogatás, a falusi csok, a korábbi lakástakarék-pénztári megtakarítás vagy éppen valamilyen hitel is fedezheti a kiadásokat.

Másban is megengedő a szabályozás. Egyszülős családok is igénybe vehetik, az elvált, de a gyermekfelügyeletet megosztó szülők pedig megoszthatják egymás között a támogatást, de le is mondhatnak a saját részükről a másik szülő javára. Akinek régóta tulajdonában van az ingatlan, csak akkor kérheti a támogatást, ha az igényléskor legalább egy éve a felújítandó ingatlan van bejelentve lakóhelyként, és a gyermekkel együtt ott is laknak (fontos: költözéskor nincs egyéves kikötés!). A támogatást a munkahely miatt ingázók is igényelhetik, ha a magyarországi, felújításban érintett ingatlanban a bejelentett lakóhely fennmarad.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.