Vigyáz az idősekre a Magyar Posta

Előre engedik az időseket a postán reggelente, és az ajánlott levelek is a postaládába kerülnek a veszélyhelyzet alatt. A Magyar Posta munkatársainak biztosítottak a védőfelszerelések, hogy a nyugdíj átadásakor se veszélyeztessék az időseket – számolt be a speciális intézkedéseiről a társaság a Magyar Nemzetnek.

2020. 04. 26. 14:12
null
A frontvonalban dolgozók helyzete a legrosszabb Fotó: Bach Máté Forrás: Magyar Nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A postai szolgáltatás egyetemes szolgáltatás, amelyet folyamatosan, még veszélyhelyzetben is zökkenőmentesen biztosítani kell. Az ebben az időszakban meghozott intézkedéseink célja a munkatársak és az ügyfelek egészségének védelme, valamint a fertőzésveszély kockázatának csökkentése a postákon és a kézbesítésnél is – áll a Magyar Posta Zrt. lapunknak küldött válaszában. A Magyar Nemzet arról érdeklődött, hogy az általános vírusvédelmi lépéseken túl van-e olyan, ami kiemelten a különösen veszélyeztetett korosztályt óvja. A társaság jelezte: az intézkedések egy részét kifejezetten ennek figyelembe vételével hozták meg.

A vállalat folyamatosan biztosít védőfelszerelést minden munkatársának, aki közvetlenül lép kapcsolatba az ügyfelekkel: szájmaszkot és gumikesztyűt, illetve folyékony kesztyűt (szigetelő kézvédőkrém), kézfertőtlenítőt kapnak. Mivel a maszk viselése országosan nem mindenkinek kötelező, ezért a Magyar Posta azt kéri a munkatársaitól, hogy amikor ügyfelekkel találkoznak, használják a védőeszközöket.

A vállalat folyamatosan biztosít védőfelszerelést minden munkatársának

Fontos tudni, hogy a postásnak nem kell bemennie a címzett lakásába, és a bejáratig is csak abban az esetben kell elmennie, ha személyes átadást igénylő küldeményt visz. A posta az elmúlt időszakban a kézbesítést könnyítő intézkedéseket is hozott. Így például a sima levelek mellett az ajánlottakat is a postaládába kézbesítik. A tértivevényes levelek, a hivatalos iratok és a csomagok a megszokottól eltérően aláírás nélkül, csupán a személyi igazolvány adatainak egyeztetésével – a biztonságos távolságtartás mellett – átvehetők. Az utalványok kézbesítésénél azonban elengedhetetlen a minimális érintkezés, hiszen a pénzt át kell adni. Éppen a nyugdíjasoknak biztosít a társaság könnyebbséget azzal, hogy rábízhatják egy ismerősre, rokonra is a nyugdíj átvételét egyszerűsített meghatalmazási nyomtatvány kitöltésével. Kérhetik az ismételt kézbesítést is, aminek a veszélyhelyzet alatt nincs külön költsége.

A postákon rendszeresen fertőtlenítenek, kiemelten a gyakran használt felületeket, a kilincseket, pultokat. A nyitott pultos postákon leheletfogó paravánokat szereltek (illetve szerelnek) fel. A hatvan év felettieknek elsőbbséget biztosítanak a postákon, amennyiben a nyitást követő első órában érkeznek, így a postai ügyek intézése után még el tudnak menni bevásárolni a boltba, a patikába, a drogériába.

Szintén az időseket érintő fokozottabb fertőzésveszély miatt döntött úgy a posta, hogy a márciusi nyugdíjakat a megszokottnál gyorsabban és az előírthoz képest három nappal hamarabb kézbesíti – idézte fel végül a társaság.

Nem hívható időpontra a postás

Arra nincsen mód, hogy a címzettek közvetlenül a postást keressék és külön-külön egyeztessék a saját igényeik szerint a kézbesítés időpontját – írta a társaság azokra az ügyfelektől érkező felvetésekre, amelyek szerint jó volna mobilon felhívni a postást és házhoz hívni tetszőleges időpontban. Ám könnyen belátható, hogy ez a gyakorlat rövid időn belül káoszhoz vezetne. A társaság felhívta a figyelmet arra, hogy a kézbesítők a járásuk körülményeit és a küldemények mennyiségét figyelembe véve tervezik meg a napi munkájukat. Komoly kockázatot jelent a kézbesítés sikerességére nézve tehát, ha a napi több száz küldeménynek akár csak egy részét is igény szerint kézbesítenék a címzettnek. Ettől függetlenül a tapasztalatok szerint a postai munkatársak a lehetőségekhez mérten igyekeznek segíteni ahol tudnak, természetesen a kézbesítési és postai szabályok betartása mellett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.