A CDU nem zárná ki a Fideszt

Párbeszédet sürgetett a Fidesszel Annegret Kramp-Karren­bauer CDU-elnök Brüsszelben. — Ő az új arc, míg Angela Merkel kancellár pártja rossz szereplése esetén akár már az európai választásokat követően búcsúzhat a politikától — fogalmazott lapunknak Kiszelly Zoltán politológus.

Judi Tamara
2019. 02. 09. 7:50
Christian Democratic Union party congress in Hamburg
Merkel utódja a konstruktív európai erőkkel fogna össze az EP-választások után Fotó: REUTERS/Kai Pfaffenbach
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Míg az európai sajtó egyre enyhülő feszültségről cikkezett Németország és a V4-ek csütörtöki pozsonyi találkozója nyomán, Angela Merkel lehetséges utódja, Annegret Kramp-Karrenbauer CDU-elnökként mutatkozott be Brüsszelben, ahol részleges kritikával illette a magyar kormányt.

Kramp-Karrenbauer a Politico brüsszeli hírportálnak adott interjújában úgy fogalmazott: a Fidesz tagsága nagyon bonyolult helyzetet jelent az Európai Néppártnak (EPP). A CDU-elnök szerint Orbán Viktor politikájának vannak olyan elemei, amelyek rendkívüli módon összekötik a két pártot, pél­dául a szociá­lis piacgazdaság, a gazdaságpolitika terén, de a magyar jogállamiság és az akadémiai függetlenség kérdése miatt az EU helyesen döntött a megfelelő eljárások megindításáról. – Amíg a Fidesz a néppárt tagja, bármennyire is nehéz a helyzet, párbeszédet tudunk folytatni az aggályos kérdésekről – húzta alá a német pártelnök.

Helyszíni beszámolók szerint az 56 éves politikus vizitjét nagy érdeklődés követte a belga fővárosban, nem hiába: Kramp-Karrenbauer tavaly decemberi megválasztása óta nemcsak az Európai Néppárt, hanem az Európai Parlament legjelentősebb pártját képviseli, és minden esélye megvan arra, hogy pár éven belül elfoglalja Angela Merkel kancellár megüresedő székét. Ennek ellenére hatalmas váltásra nem számíthatunk. Ahogy a brüsszeli sajtó is megjegyezte, az integráció – és főként a Berlin–Párizs-tengely – szempontjából a politikus a merkeli, meglehetősen középutas irányt követi: valahol a reformokra vágyó Emmanuel Macron és a jóval óvatosabb tagállamok közé pozicionálja magát.

A sokat idézett Politico-interjú ennek megfelelően nem tartalmazott túl sok meglepetést. Kramp-Karrenbauer konstruktív európai erőket fogna össze a májusi választásokat követően, a bajor Manfred Webert látná az Európai Bizottság elnöki székében, illetve a globális viszonyokhoz jobban adaptálható versenyjogi szabályokat sürgetett.

Merkel utódja a konstruktív európai erőkkel fogna össze az EP-választások után
Fotó: REUTERS/Kai Pfaffenbach

Annegret Kramp-Karrenbauer szavaira természetesen érdemes figyelni: ő az új arc, míg Angela Merkel kancellár pártja rossz szereplése esetén akár már az európai választásokat köve­tően búcsúzhat a politikától – nyilatkozta lapunknak Kiszelly Zoltán politológus, aki a CDU-elnök brüsszeli látogatásával kapcsolatban szintén arra hívta fel a figyelmet: a sajtóban csak AKK-ként emlegetett politikustól kevésbé várhatunk európai fordulatot.

– Ebből a szempontból is illik rá a mini-Merkel elnevezés. A német föderális tervek elkötelezettje, aki az európai liberálisokkal és a zöldekkel is összefogna – hangsúlyozta a szakértő. Kiszelly Zoltán a Fidesz Európai Néppártban betöltött szerepéről azt mondta: az EPP-nek májusban meg kell őriznie a legerősebb pártcsalád címet, ehhez pedig szükség van a magyar kormánypártokra. – A CDU jelentős része is a Fideszt támogatja, a néppárton belül elsősorban a luxemburgi, svéd és holland jobboldalról jön a kritika – közölte.

Arra a felvetésre, hogy az Angela Merkel és a visegrá­diak között Pozsonyban megütött barátságos hangnem a közelgő európai választásoknak tudható-e be, kifejtette: inkább a gazdasági kapcsolatok súlya a meghatározó, ugyanis a V4-ek németországi forgalma a franciákénál is nagyobb. A kérdések nyolcvan százalékában teljes egyetértés van, hangsúlyozta Kiszelly Zoltán, aki szerint ma azt is számba kell venni, hogy az egyik oldalon egy kifutó modell áll – Angela Merkel például utolsó látogatásait bonyolítja kancellárként –, míg a másik oldal ereje teljében van. „A visegrádiakra jelenleg a stabilitás, Brüsszelre és a nyugati politikára pedig a bizonytalanság a jellemző.”

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.