Abe Trump barátságáért küzd

Nem cáfolta, de nem is erősítette meg azt a lapértesülést a japán miniszterelnök, miszerint — Washington kérésére — ő terjesztette volna fel Nobel-békedíjra Donald Trump amerikai elnököt. Abe ­Sindzó buzgalma ugyanakkor korántsem lenne meglepő, Japán számára ugyanis kulcsfontosságú a közvetlen veszélyt jelentő Észak-Korea atommentesítése; erre azonban csak az Egyesült Államok vezénylésével van esély.

2019. 02. 19. 13:55
Japanese Prime Minister Abe is greeted by U.S. President Trump ahead of their joint news conference at the White House in Washington
Látogatás Washingtonban. Diplomáciai gesztusok a gazdasági együttműködésért Fotó: Joshua Roberts Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Japán két éve rendkívül nehéz helyzetbe került Donald Trump amerikai elnökké választásával, Washington ugyanis a második világháború vége óta Tokió legszorosabb szövetségese, Trump külpolitikai ígéretei azonban már a kezdetektől fogva azt sejtették, hogy a hagyományosan a csendes-­óceáni térség biztonságát – Kínával szemben – szavatoló Amerika a nemzetközi porondról visszavonulva mindinkább hazai vizekre evez. Ezeket a félelmeket csak megerősítette, hogy alig egy héttel hivatalba iktatása után az amerikai elnök kivonult a régió szabadkereskedelmét szorgalmazó Csendes-óceáni Partnerségből (TPP), ezzel alkalmazkodásra kényszerítve az érintetteket.

Ilyen körülmények között, országa érdekeit szem előtt tartva, a japán miniszterelnöknek az állt érdekében, hogy a kétoldalú diplomáciai viszony romlásának megállítása érdekében jó személyes kapcsolatot ápoljon az amerikai elnökkel. Nem véletlen, hogy Abe Sindzó a világ állam- és kormányfői közül elsőként utazott az Egyesült Államokba még 2016 őszén, hogy üdvözölje az újonnan megválasztott elnököt. Azóta is általánosságban elmondható, hogy a két fél rendszeres találkozókkal és diplomáciai gesztusokkal erősíti meg elkötelezettségét szövetségese felé, noha Washington sajátos kereskedelmi politikája okoz némi bizonytalanságot Tokiónak, nem is beszélve Donald Trumpnak az egyik legfőbb kirakatprojektjeként számontartott észak-koreai atommentesítésről, a szigetország ugyanis mindenkor közvetlen veszélyként tekintett Phenjanra.

Észak-Korea atommentesítése Tokió számára is kulcsfontosságú, de talán még ennél is fontosabb a japán társadalomban máig be nem gyógyuló sebeket okozó, a phenjani titkosszolgálatok által a 70-es és 80-as években elrabolt japán állampolgárok ügye – utóbbit Abe miniszterelnöksége alatt többször is kormánya prioritásaiként emlegette. Az Észak-Korea okozta fenyegetés és a japán foglyok felszabadítása azonban megoldhatatlan a Koreai-­félsziget atommentesítése iránt maximálisan elkötelezett Egyesült Államok nélkül, ezt szem előtt tartva pedig nem is hangzik annyira meglepőnek a japán média minapi értesülése, miszerint Abe – a washingtoni kormány kérésére – még tavaly ősszel Nobel-békedíjra jelölte az amerikai elnököt az Észak-Koreával való párbeszéd megkezdéséért és a feszültségek csillapításáért.

Az Aszahi Sinbun című japán napilap szerint erről maga Trump beszélt múlt pénteken egy fehér házi sajtókonferencián, azt állítva, hogy a japán kormányfő átadta neki annak az ajánlólevélnek a másolatát, amelyet elküldött a Nobel-bizottsághoz. A tudósítás szerint Trump a dokumentumot „a legszebb ötoldalas levélnek” nevezte. A japán kormányfő tegnap a parlamentben beszélve reagált ugyan a lapértesülésekre, azonban azokat nem erősítette meg és nem is cáfolta. Mint mondta, a Nobel-díjakat odaítélő bizottság ötven évig nem hozza nyilvánosságra, kik állnak a jelölések mögött. Éppen ezért ő sem kívánja kommentálni a híreket.

Látogatás Washingtonban. Diplomáciai gesztusok a gazdasági együttműködésért Fotó: Reuters

Tokiói kormányzati források közben tegnap arról számoltak be, hogy az amerikai elnök valószínűsíthetően meghívást kap a szigetországba egy május 26-án kezdődő, körülbelül háromnapos látogatásra, így pedig ő lesz az első külföldi állami vendég, aki találkozik az Akihito helyére lépő új császárral, Naruhitóval, aki a tervek szerint május 1-jén lép trónra.

Amennyiben Trump valóban ellátogat május végén Japánba, egy hónapon belül kétszer is tiszteletét teszi a távol-keleti szigetországban, hiszen június végén részt vesz a G20-as országcsoport oszakai csúcstalálkozóján is, ahol minden bizonnyal négyszemközt is tájékoztatja Abét a Kim Dzsong Un észak-­koreai vezetővel való második, február végén esedékes találkozójáról.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.