Okinava szabadulna az amerikaiaktól

Washington még 1996-ban állapodott meg a bázis Okinaván belüli áthelyezéséről, a lakosság és a helyi kormányzat azonban mindeddig ellenállt.

2019. 02. 25. 12:56
U.S. Marine Corps soldiers are seen at the U.S. Marine Corps' Futenma Air Station in Ginowan on Japan's southernmost island of Okinawa
JAPAN-DEFENCE/USA-F35B Fotó: Issei Kato Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A helyiek hetven százaléka ellenezte a vasárnap megtartott népszavazáson, hogy Japán egyik legdélebbi szigetén, Okinaván áthelyezzék az évtizedek óta sok társadalmi feszültséget gerjesztő legfőbb amerikai katonai támaszpontot a sziget egy kevésbé népes területére – derült ki az Asahi Shimbun japán lap által készíttetett exit poll eredményekből.

A sűrűn lakott területen található Futenma támaszpont relokációja hosszú ideje kényes kérdés a két szövetséges ország, illetve a japán kormány és a több szigetcsoportból álló prefektúra között: Washington még 1996-ban állapodott meg a bázis Okinaván belüli áthelyezéséről, a lakosság és a helyi kormányzat azonban mindeddig ellenállt, a helyiek ugyanis inkább azt szeretnék elérni, hogy a támaszpontot ne csak áthelyezzék a szigeten belül, hanem teljesen számolják fel azt.

A társadalmi elégedetlenség pedig nem véletlen: a mindössze 1200 négyzetkilométeres sziget közel ötödét katonai bázisok borítják, ráadásul a Japánban jelen lévő közel ötvenezer amerikai katona körülbelül fele itt állomásozik. Tokió szemszögéből nézve az okinavai amerikai bázisok geostratégiai jelentősége kulcsfontosságú eleme a Kínával szembeni erődemonstrációnak, a helyieknek azonban az amerikai katonák nagy száma nem biztonságot nyújt, ehelyett inkább hosszú ideje problémaforrás. A bázis relokációját eredményező döntés is egy, az egész japán társadalmat mélyen megrázó ügyhöz kapcsolódik, amikor 1995-ben egy 12 éves japán iskoláslányt erőszakoltak meg amerikai katonák.

2016-ban egy húszéves nő meggyilkolásával gyanúsítottak meg egy amerikait, 2017-ben pedig az okinavai támaszpont egy katonája ittasan vezetve karambolozott, egy japán férfi halálát okozva. A ­helyiek tehát nem nyugodtak, a támaszpont áthelyezése éppen emiatt csúszik, hiába akarja ugyanis a kormányzat a sűrűn lakott Ginovan város agglomerációjának kellős közepén található Futenmát a sziget egy kevésbé sűrűn lakott részére, Nago város közelébe telepíteni. Az új bázis tervezett környékén élők sem lelkesednek a katonák odatelepítéséért, tartva a bűncselekményektől, a környezetszennyezéstől és a műveletekkel járó zajtól.

Fotó: Reuters

Az amerikai Futenma légi bázist egyébként még 1945-ben alapították a második világháború végén, a csendes-óceáni hadszíntéren legnagyobb partra szálló hadműveletként számontartott okinavai csata után, amikor az amerikai haderő legyőzte a japán császári csapatokat. A kiépülő támaszpontot a szigeteken később több kisebb létesítmény követte.

A vasárnapi referendum egyébként nem kötelező érvényű, de annak eredményét a prefektúra kormányzója köteles tiszteletben tartani, és értesíteni Abe Sindzó japán miniszterelnököt és Donald Trump amerikai elnököt, noha a japán média emlékeztet: a kormányfő korábban egyértelművé tette, hogy az átköltözési munkálatok a tervek szerint fognak haladni.

Akihitót éltették Tokióban

Akihito császár trónra lépésének 30. évfordulóját ünnepelték vasárnap Tokióban, az áprilisban leköszönő japán uralkodó a beszédében nyitottságra és a világgal való őszinte kapcsolatokra szólította fel országát. A tokiói nemzeti színházban tartott rendezvényen Abe Sindzó kormányfő hangsúlyozta: a japán nép sosem felejti el, hogy a 85 éves császár, aki április 30-án lemond a trónjáról, három évtizeden át mindig az alattvalói oldalán állt. Akihito a béke és a megbékélés szimbólumává vált az elmúlt harminc évben hazájában azután, hogy apja, Hirohito császár nevében Japán részt vett a második világháborúban. (MTI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.