Sarokba szorulhat Sánchez

Fokozódik a bizonytalanság Spanyolországban, a katalán nacionalista erők egyre nagyobb nyomást gyakorolnak Pedro Sánchez szocialista miniszterelnökre.

Zetelaki Réka
2019. 02. 06. 0:11
ANC activists stop their occupation of the EU Commission offices in Barcelona
Emberi jogi sérelmek is terítéken Barcelonában Fotó: MTI/EPA/Alberto Estevez
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fokozódik a bizonytalanság Spanyolországban, a katalán nacionalista erők egyre nagyobb nyomást gyakorolnak Pedro Sánchez szocialista miniszterelnökre. Jelezték, hogy egy javaslattal fognak előállni a jövő héten napirendre kerülő költségvetéshez. A módosítás arra irányul, hogy hozzanak létre egy nemzeti párbeszédre hivatott fórumot, amelynek célja a katalánkérdés tárgyalása Madrid és Barcelona között, fogalmazott Carles Campuzano, az Európai Katalán Demokrata Párt (PDeCAT) szóvivője.

Emberi jogi sérelmek is terítéken Barcelonában
Fotó: MTI/EPA/Alberto Estevez

Pedro Sánchez nincs könnyű helyzetben: a szocialista politikus június óta vezeti az országot, ám kisebbségben kormányoz, a megszorításellenes baloldali Podemos és a kisebb pártok, többek között a katalánok külső támogatásával.

Éppen ezért szüksége lesz a Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) és a PDeCAT politikusainak szavazatára ahhoz, hogy a parlament elfogadja az általa benyújtott költségvetést.

A 2019-es spanyol költségvetés hónapok óta bizonytalanságot okoz a politikai életben, hiszen amennyiben nem kapja meg a kellő többséget, nő a valószínűsége annak, hogy Sánchez kénytelen lesz előre hozott választást kiírni.

Az ERC egyébként, amely jelenleg vezeti a népszerűségi listákat Katalóniában, továbbment a kérdésben, és egy Madrid által elismert függetlenségi népszavazást követel. Az El País spanyol lap arról írt, a párt tegnap fokozta támadásait ­Sánchez ellen, és kérdőre vonta, hogy miért nem foglalkozik a letartóztatott katalán vezetők kérdésével.

Sokan kritikával illetik a kormányfőt, amiért hagyja, hogy a katalánok a markukban tartsák. Egyébként Pedro Sánchez volt az, aki elődjével, ­Mariano Rajoy jobboldali miniszterelnökkel ellentétben párbeszédet hirdetett a függetlenségiekkel. Bár kiállt Spanyolország egysége mellett, hajlandó volt tárgyalni a katalán vezetőkkel, hangsúlyozva, hogy ez egy politikai kérdés, amelyet politikai – és nem bírósági – úton kell megoldani Madrid és Barcelona között.

Február 12-e az utolsó időpont, amikor a pártok visszavonhatják az idei költségvetéshez kapcsolódó javaslataikat, így eddig az időpontig még van ideje Sáncheznek a katalánok puhítására.

A feszültséget tovább fokozza, hogy feltehetően éppen ezen a napon kezdődik azoknak a katalán függetlenségi politikusoknak a bírósági tárgyalása Madridban, akiket már 15 hónapja előzetes letartóztatásban tartanak.

A függetlenségi referendum megszervezői akár 25 éves börtönbüntetést is kaphatnak, a vád lázadás, civil engedetlenség és közpénzekkel való visszaélés.

A függetlensé­giek szerint politikai per zajlik ellenük, az ország egységét pártolók ugyanakkor a zendülés jogos megtorlásáról beszélnek. A tárgyalás vélhetően hónapokig tart majd, és élőben közvetíti a spanyol média. Mint azt korábban megírtuk, pénteken reggel tüntetések kísérték a rabszállítók útját, amelyek a spanyol fővárosba szállították a vezetőket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.