A függetlenségiek dönthetnek

Bár a szocialisták győzelmét vetítik előre a közvélemény-kutatások Spanyolországban, a mérleg nyelvét most is a függetlenségi pártok jelenthetik, amelyek ez alkalommal kevésbé lehetnek együttműködők. Az előre hozott választás az utolsó uniós megméretés az EP-választások előtt, és elemzők szerint az európai baloldalnak nagy szüksége van Pedro Sánchez miniszterelnök kormányon maradására.

Zetelaki Réka
2019. 03. 26. 14:35
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra is fej fej mellett áll a bal- és a jobboldal Spanyolországban, ahol április 28-án – egy hónappal az európai parlamenti voksolás előtt – választásokat tartanak.

Az előre hozott szavazást azt követően írták ki februárban, hogy a szocialista kormánynak nem sikerült megszereznie a parlament támogatását az idei költségvetés elfogadásához. A kampányban a politikai célok helyett a számok kerültek a középpontba, vélik spanyol elemzők, hiszen egészen kevésen múlhat, hogy melyik erő nyeri meg a választást. Bár egy hónapja még a jobboldali szövetség győzelmét prognosztizálták a közvélemény-kutatók, hétfőn Pedro Sánchez szocialista miniszterelnöknek szolgáltak örömteli hírekkel. Több felmérés is azt támasztotta alá, hogy a kormányfő a posztján maradhat, amennyiben maga mellett tudja korábbi szövetségeseit. Tavaly nyáron a fiatal populista politikus, Pablo Casado vezette Együtt képesek vagyunk rá (Unidos Podemos) elnevezésű tömörülés mellett a kisebb, szeparatista pártok is támogatták Sán­chezt, így egy, az elődjével szembeni bizalmatlansági indítvány révén kerülhetett a miniszterelnöki posztra.

A katalánok okozhatnak fejfájást a miniszterelnöknek
Fotó: Reuters

Azóta azonban jelentősen bonyolódott a helyzet: bár Sánchez az ígéretéhez híven tárgyalásba kezdett a katalán függetlenségiekkel, az egyeztetés kölcsönös elégedetlenséggel végződött. Mivel a kis pártoknak nem sikerült törvényes függetlenségi népszavazást kieszközölniük, kihátráltak a kormányfő mögül, aki kénytelen volt előre hozott választást kezdeményezni. – Bonyolult volna a koalíció a katalánok és a szocialisták között. Nem látom életképesnek ezt a történtek után – fogalmazott Josep Antoni Duran i Lleida katalán nacionalista politikus.

Kiemelte, Katalónia ügyében olyan megoldásra van szükség, amely alkotmányos kereteken belül zajlik, és akár alkotmánymódosítással is jár. A feszültséget tovább fokozza, hogy idén megkezdődött a „katalán per”, vagyis a két éve megtartott, alkotmányellenesnek nyilvánított népszavazás lebonyolításával vádolt politikusok és civil vezetők tárgyalása, komoly médianyilvánosság kíséretében. Bár a lakosság nagy része egységpárti, a jogi procedúra miatt sokan ­Sánchezt okolják, amiért nem oldotta fel az abszurd helyzetet, és az érintett politikusok több tíz évre rács mögé kerülhetnek.

A választások másik lehetőségeként az „andalúz forgatókönyvet” emlegetik, a déli tartományban ugyanis decemberben a három jobboldali párt szövetsége legyőzte a szocialistákat a regionális választáson. A konzervatív Néppárt és a centrista Polgárok (­Ciudadanos) mellett az utóbbi év során került be a köztudatba a szélsőjobboldalinak tartott Vox párt, amelynek országosan már 11 százalék felett áll a népszerűsége. A liberálisok, a feminista és a szexuális kisebbségek mellett kiálló szervezetek rémálomként tartják számon a Voxot, amelynek népszerűségnövekedését elemzők összekötik a bevándorlás kérdésével.

A szocialista kormányfő ugyanis befogadáspárti álláspontot hirdetett, és ennek következtében tavaly jelentősen megugrott az illegális érkezések száma, Spanyolország Európa egyik legfőbb migrációs célpontjává vált. A helyi riportok megtelt menekülttáborokról és embertelen körülményekről számoltak be, miközben a női többségű szocialista kormány széles körű szociális ellátást, az egészségügyi szolgáltatások kiterjesztését szorgalmazta. Miután Sánchez nem kapta meg a megfelelő anyagi támogatást Brüsszelből a befogadáshoz, visszafogta politikáját, ám addigra a Vox már átlépte a parlamenti küszöböt.

Szakértők úgy vélik, a töredezett politikai paletta miatt nehéz megjósolni, melyik erő vezeti majd tovább Spanyolországot. A kérdés nem elhanyagolható ­uniós szemszögből sem: az El País szerint az európai baloldalnak szüksége van a spanyol szocialistákra. A liberális lap kiemeli, a nacionalizmus erősödésével szükség van arra, hogy a baloldal megújítsa a szociáldemokráciát – és ez csak Spanyolország és Portugália segítségével lehetséges.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.