Együttműködés a tisztelet talaján

A migráció kapcsán kétségtelenül messze áll egymástól Magyarország és Hollandia álláspontja, azonban ha mindkét fél a tisztelet talaján marad, együtt tudunk működni — jelentette ki hétfőn Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután holland kollégájával, Stef Blokkal tárgyalt.

2019. 03. 12. 14:33
BLOK, Stef; SZIJJÁRTÓ Péter
Bizonytalan kézfogás. Máshonnan tekint a világra Magyarország és Hollandia Fotó: MTI/Mónus Márton
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európát most foglalkoztató kérdéseket illetően jelenleg valószínűleg több olyan ügy van, amelyben nincs egyetértés Magyarország és Hollandia között, mint amelyben igen – kezdte hétfőn Stef Blok holland külügyminiszterrel tartott közös sajtótájékoztatóját Szijjártó Péter. A tárcavezető hangsúlyozta: ez abból is fakad, hogy a két ország máshonnan tekint a világra, az eltérő megközelítésmódok ellenére azonban – amennyiben a felek a kölcsönös tisztelet talaján maradnak – sok mindent meg tudnak beszélni.

Magyarország megadja és el­várja a tiszteletet, és azt, hogy tiszteletben tartsák: az ország jövőjéről csak a magyarok dönthetnek – nyomatékosította Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter az együttműködés színterei között említette az EU- és a NATO-tagságból fakadó szövetséget, és kiemelte: a védelmi együttműködésben mindig számíthattak egymásra, jelenleg is 22 holland katonából álló kontingens szolgál Pápán, és Magyarország a terrorellenes küzdelem vonatkozásában is aktív részese az Iszlám Állam elleni nemzetközi erőfeszítéseknek.

Mint mondta, vannak olyan pontok, amelyekben kétségtelenül messze állnak egymástól az álláspontok, a migráció például kifejezetten ilyen. Szijjártó Péter szerint azonban azt meg kell érteni, hogy az egyet nem értés fakadhat abból a szerepből, amelyet a bevándorlók töltenek be a holland társadalomban.

Bizonytalan kézfogás. Máshonnan tekint a világra Magyarország és Hollandia
Fotó: MTI/Mónus Márton

Nyomatékosította: Magyarország soha nem volt bevándorlóország, és soha nem is lesz az, majd hozzátette: ez magyarázhatja, hogy a két ország ellentétesen szavazott az ENSZ globális migrációs csomagjáról. Elmondta azt is, hogy hazánk a Nyugat-Balkán szomszédságában már érzi a nyomást, hiszen az Iszlám Állam terroristái elkezdtek visszatérni a kontinensre, ha valamikor tehát szükség van az erős határvédelemre, az most van.

Kiemelte, a magyar–holland kapcsolatokban az álláspontok különbözősége miatt érdemes a hangsúlyt a gazdasági és a védelmi sikerekre helyezni. Mint mondta, a kétoldalú kereskedelem nagyon jól alakul, Hollandia a hetedik legfontosabb kereskedelmi partnere hazánknak: 650 holland vállalat 15 ezer embernek ad munkát Magyarországon.

Stef Blok holland külügyminiszter hangsúlyozta: a kétoldalú kapcsolatok erősek, Magyarország és Hollandia szövetséges a NATO-ban, partner az EU-ban, továbbá szorosak a gazdasági kapcsolatok, partnerekként pedig a nézetkülönbségeket is meg tudják vitatni. Hozzátette: rendben van, hogy nem mindenben értenek egyet, de tiszteletteljes és nyitott párbeszédre van szükség.

Sargentini barátai

A holland lapok napok óta arról cikkeznek, hogy a palesztin Gázai övezetet 2007 óta irányító Hamász radikális iszlamista szervezet egy propagandavideóban a magyar jogállamiság helyzetét kritizáló holland politikus, Judith Sargentini pártját, azaz a Groenlinkst (Baloldai Zöldek) élteti annak Izrael-ellenes álláspontja miatt. Az interneten keringő arab nyelvű videót az Európában tevékenykedő EPAL Media Center tette közzé, ennek az alapítója és működtetője az Izrael által a Hamász európai képviselőjeként számon tartott Amin Abu Rasid. „A Baloldali Zöldek meghirdette Izrael bojkottálását” című videó azért fejezi ki háláját a holland liberálisoknak, mert azok nemrég megtartott pártkongresszusukon hivatalosan is elfogadták a BDS-mozgalom (Boycott, Divestment and Sanc­tions) célkitűzéseit. A február közepén elfogadott állásfoglalást egyébként maga Judith Sargentini is megosztotta a Twitteren azzal kommentálva, hogy a „BDS egy jogos eszköz arra, hogy segítse a palesztinokat az igazságszolgáltatásért vívott harcukban”. A számos ország, köztük az Egyesült Államok által is terrorszervezetként számon tartott Hamász egyébként a mai napig nem ismeri el Izrael létezését, és egészen a két évvel ezelőtt megkezdődött mérséklési törekvésekig a zsidó állam híveinek elpusztítására buzdított.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.