Erőtől duzzad az olasz maffia

Az olasz rendőrség összehangolt akcióban elfogta az ország második legkeresettebb maffiavezérét, az angyalarcúnak tartott Marco Di Laurót a hét végén. A fiatal vezérrel a Camorra bűnszervezetet vezető család kilencedik tagja került rács mögé, de a maffiák korának még koránt sem áldozott le. Az olaszországi bűnszervezetek ma is több tízezer tagot számlálnak, és bázisuk az egyre fiatalabb korosztály felé tolódik.

Zetelaki Réka
2019. 03. 05. 14:18
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hét végén attól visszhangzott az olasz sajtó, hogy 14 év után sikerült letartóztatni Marco Di Lauro olasz maffiafőnököt. A 38 éves férfira filmbe illően, éppen spagetti vacsorázása közben ütött rajta a rendőrség otthonában, Nápoly külvárosában, ahol feleségével és két macskájával élt. A feltételezések szerint a hatóságokat az vezette nyomra, hogy Di Lauro egyik embere szombaton meggyilkolta saját feleségét, majd feladta magát a rendőrségen – ő beszélhetett a maffiavezérről is. A most letartóztatott Di Lauro 2005 óta vezette a klánt, amikor is apját, Paolo Di Laurót, az akkori vezért elfogták a hatóságok.

Marco a negyedik az egykori maffiavezér tíz fia közül, ezért nevezték F4-nek a szervezeten belül. 2006 óta élt ellene az elfogatóparancs, és a mostani akció 150 rendőr részvételével zajlott. A beszámolók szerint mivel nem mutatott ellenállást, a rendőrség engedélyezte, hogy megölelje feleségét és felfrissítse magát, mielőtt a rendőrőrsre vitték. Bár Marcóval együtt már kilenc Di Lauro fivér került rács mögé, és a rendőrségi akcióhoz Giuseppe Conte miniszterelnök is gratulált, a maffiák hatalma korántsem ért véget.

Marco Di Lauro a rendőrök fogságában
Fotó: YouTube

Egy tavaly decemberi jelentés szerint Olaszország déli régióiban aktívabbak leginkább ezek a bűnszervezetek, kiemelten Szicília, Calabria és Puglia régiókban. A maffiacsoportok arculata is változik, a rendőrségi jelentés szerint legtöbb esetben már fiatal vezérek irányítják a bűnszervezeteket, akik elsősorban a kegyetlenségükről és vakmerő tűzharcaikról ismertek. A maffiavezérek ráadásul aktívan használják a közösségi médiát, hogy fiatalokat toborozzanak, ami a magas munkanélküliségi rátákra tekintettel nem nehéz feladat. A felmérés szerint a bűnszervezeteknek jóval több a 18 és 40 közötti tagjuk, mint a negyven év feletti, és egyes esetekben a fiatalok függetlenül működnek az idősebb generációtól.

Az olasz maffiaszervezetek egyébként már messze nem csak a dél-európai országban működnek. A négy legnagyobb olasz maffiaszervezet, a Cosa Nostra, a Camorra, a ’Ndrangheta és a Sacra Corona Unita a becslések szerint 25 ezer taggal rendelkezhetnek összesen, és 250 ezer kapcsolatuk lehet világszerte az FBI szerint. A szervezetek szakértők szerint jelentősen beágyazottak az olasz és az amerikai politikába is, sőt, a Cosa Nostra például híres arról, hogy a Szicílián működő uniós projektektől sem marad távol. Sőt, a bűnszervezet sarcot szed nem csak a régióban működő szállásadóktól és vendéglátóktól, hanem újabban a menekülttáborok üzemeltetőitől is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.