Ideológiai háború a Facebook oldalán

A fehér felsőbbrendűség hirdetésének tilalma után a fehér nacionalista, illetve szeparatista tartalmak is fennakadnak a jövő héttől a Face­book és a tulajdonában lévő Instagram képmegosztó oldalain — jelentette be a 2,3 milliárd felhasználóval rendelkező amerikai technoló­giai vállalat. A Facebookra fokozott nyomás helyeződött azt köve­tően, hogy egy ausztrál fajgyűlölő két hete ötven muszlim hívőt mészárolt le két új-zélandi mecsetben, sőt a tömeggyilkosságot élőben közvetítette a legnagyobb közösségi oldalon. Jacinda Ardern új-zélandi kormányfő üdvözölte a vállalat új gyakorlatát, de már eddig is indokoltnak tartotta volna azt.

2019. 03. 29. 10:39
The loading screen of the Facebook application on a mobile phone is seen in this photo illustration taken in Lavigny
FACEBOOK/ Fotó: Valentin Flauraud Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Igen, fehér nacionalista vagyok. Nem, nem vagyok rasszista”; „Nem vagyok muszlimellenes, csak úgy gondolom, a fehér embereknek külön nemzetre van szükségük”; „Az ázsiaiak elveszik előlünk az összes munkahelyet. Ezért a fehér szeparatizmus az egyetlen módja a túlélésünknek” – a Facebook tegnap a fenti példákat hozta fel arra, milyen tartalmakat érint új moderációs gyakorlata, amely a jövő héten lép életbe.

A legnagyobb, 2,3 milliárd felhasználóval rendelkező közösségi oldalt, valamint az Instagram képmegosztót működtető technológiai cég a bejelentése szerint azért vizsgálta felül eddigi belső politikáját, mert arra a következtetésre jutott: az eddig megtűrt fehér nacio­nalizmust és szeparatizmust nem lehet elválasztani a nyíltan a fehérek felsőbbrendűségét hirdető ideológiától. Ez utóbbit eddig is tiltották az egyébként általában is sokat vitatott moderáció során, így „A fehérek felsőbbrendűségét vallom” kijelentés mostanáig is fennakadt a rostán. A Facebook bejelentette azt is: ha valaki a fehér felsőbbrendűséggel kapcsolatos kifejezésekre keres rá a közösségi oldalon, azt automatikusan az Élet a gyűlölet után elnevezésű szervezet honlapjára irányítják át.

Az elmúlt két hétben különösen nagy nyomás helyeződött a vállalatra, miután egy fajgyűlölő ötven muszlim hívőt mészárolt le két új-zélandi mecsetben. Az ausztrál férfi nemcsak a ta­nait terjesztette az interneten, sőt muní­ciót gyűjtött hozzájuk a világhálón, de a mészárlást is élőben közvetítette a Facebookon, miközben nézői közül senki nem jelentette ezt a vállalatnak.

Fotó: Reuters

Az Egyesült Államokban – ahol az első alkotmánykiegészítés a szólásszabadság lehető legnagyobb mértékét biztosítja a polgároknak – az elmúlt években több olyan, halálos áldozatot is követelő merényletet követtek el, amelyet utólag összefüggésbe hoztak a fehér nacionalizmussal. A Business Insider szerint 2017-ben a Facebook csak azelőtt egy nappal távolított el egy Charlottesville-be tüntetőket toborzó oldalt, hogy a virginiai városban a gázolásos merényletre sor került. A vállalat havonta sok százezer olyan tartalmat távolít el oldalairól, amelyet – algoritmusok segítségével – gyűlöletbeszédnek tekint.

Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök tegnap üdvözölte a Facebook bejelentését. Mint elmondta, szerinte eddig is a gyűlöletbeszédre vonatkozó iránymutatásokat kellett volna alkalmazni a fehér nacionalizmusra és szeparatizmusra. Hozzátette, egyes országok – így Ausztrália, Írország és Németország – már lépéseket tettek, hogy megbírságolhassák a közösségi portálok üzemeltetőit, ha nem korlátozzák a szélsőséges tartalmak terjedését. Ezt most Új-Zéland is fontolóra veszi.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.