Leszavazhatja a szenátus a rendkívüli állapotot

Az elnök célja a törvénytelen bevándorlás és az azzal együtt járó bűnözés feltartóztatása; becslések szerint 11 millióan élnek illegálisan az Egyesült Államokban.

2019. 03. 05. 6:53
Migrants from Honduras, part of a caravan of thousands from Central America trying to reach the United States, try to jump a border fence to cross illegally from Mexico to the U.S, in Tijuana
Hondurasi migránsok igyekeznek bejutni az Egyesült Államokba a mexikói határnál Fotó: Alkis Konstantinidis Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Immár mindkét lehetséges fronton támadják Donald Trump ellenfelei a rendkívüli állapotot, amelyet februárban hirdetett ki az amerikai elnök, hogy elérje a mexikói határra tervezett biztonsági fal megépítését. Trump azért kényszerült erre, mert a kongresszus előzőleg nem adott pénzt a több milliárd dolláros beruházásra, sőt a Capitolium és a Fehér Ház közötti költségvetési ellentét öt hétre az amerikai államigazgatás részleges leállásához is vezetett. Miután 16 szövetségi állam nemrég bíróságon támadta meg a rendkívüli állapot kihirdetését – amellyel az elnök megkerülheti a kongresszust –, most a Capitoliumon politikai eszközökkel akarják ugyanezt elérni.

Legutóbb Rand Paul republikánus szenátor jelentette be, kész megszavazni egy határozatot Trump ellenében; ezzel az elnök pártjából már négy főt megnyertek maguknak a demokraták, így rendelkeznek a megfelelő számú felsőházi vokssal a várhatóan még márciusban megtartandó szavazásra. A képviselőházban – január óta – a demokraták eleve többséget élveznek, és az a kamara már rá is bólintott egy határozattervezetre a rendkívüli állapot ellenében.

Hondurasi migránsok igyekeznek bejutni az Egyesült Államokba a mexikói határnál
Fotó: Reuters

A Kentucky államot képviselő Rand Paul – aki republikánus elnökjelölt-aspiránsként Trump egyik elbukott ellenfele volt 2016-ban – az amerikai jobboldal libertariánus irányvonalához tartozik, aki különösen kényes a hatalmi ágak egyensúlyára, az alkotmányos jogkörökre, és általában is tart a szövetségi állam túlzott befolyásától. – Gyakran kiállok az elnök mellett, és ezt nagy hanggal teszem. De most azt gondolom, hogy téved, mégpedig nem politikailag, hanem azáltal, hogy az alkotmányos határon túlmenően akarja kiterjeszteni az elnöki hivatal korlátait – hangoztatta Paul.

Az elmúlt negyven évben az amerikai elnökök több tucat alkalommal éltek a rendkívüli állapot kihirdetésével. De ezek között nem volt olyan eset, amely a kongresszus költségvetési jogainak csorbítását célozta volna. Ami viszont most történik, egyelőre nem több politikai játszmánál. Trump élhet a vétójogával, amivel semmissé teheti a készülő kongresszusi határozatot, megvédve a rendkívüli állapotot. A vétót pedig a kongresszus elvben újabb határozattal bírálhatja felül, ám ehhez már kétharmados többségre lenne szüksége, ennyi mandátummal márpedig nem rendelkeznek Trump ellenfelei.

De nem is ez a lényeg, hanem az álláspontok világossá tétele a 2020-as választások előtt – most már szinte minden erről szól Amerikában. Trump elnökségének a védjegyévé vált a mexikói fal, így mindkét oldal számára presztízskérdés, hogy Trump milyen típusú és milyen hosszú nyomvonalon haladó falat vagy legalább cölöp-, illetve acélkerítést tud építtetni az egyébként háromezer kilométeres amerikai–mexikói határra. Az elnök célja a törvénytelen bevándorlás és az azzal együtt járó bűnözés feltartóztatása; becslések szerint 11 millióan élnek illegálisan az Egyesült Államokban.

HALÁLOS TORNÁDÓ

Legalább 23-an meghaltak, több tucatnyian pedig megsérültek tegnapra virradóra az Egyesült Államokban, ahol Alabama szövetségi államban pusztítottak tornádók. Jay Jones seriff közölte, a halálos áldozatok között gyerekek is vannak, és a forgószél több száz épületet döntött romba. Mintegy 21 ezer alabamai háztartásban nem volt áram. – Hatalmas kihívást jelent a romok puszta mennyisége. Nem emlékszem pályafutásom során hasonló pusztításra – mondta a seriff a CNN hírtelevíziónak. A mentőegységek „emberfeletti munkát végeznek”, közölte a helyi katasztrófavédelem. A meteorológiai intézet adatai szerint a leghevesebb tornádó az ötös skálán legalább hármas erősségű, sebessége pedig óránként 219–266 kilométer közötti volt. Donald Trump amerikai elnök együttérzéséről biztosította Alabama és a környező államok lakosait. Azt írta, „legyenek óvatosak és menjenek biztonságos helyre”. Kay Ivey alabamai kormányzó szerint még rosszabb időjárás várható a térségben. (MTI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.