Új kutatás indult a sötét anyag után a japán részecskegyorsítóban

Új kutatás indult a sötét anyag után a japán részecskegyorsítóban, a SuperKEKB hétfőn kezdte meg kutatássorozatát.

Forrás: MTI2019. 03. 26. 21:41
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Belle II nevű detektor adataitól a kutatók azt remélik, hogy új információkat szolgáltatnak az anyag és antianyag, valamint a sötét anyag különbözőségeiről – közölte az Osztrák Tudományos Akadémia (ÖAW).

A Tokió közelében lévő Cukubában található SuperKEKB részecskegyorsítóban elektronokat és pozitronokat ütköztetnek. A Belle II. detektorban regisztrálják az első részecskeütközéseket.

A SuperKEKB abban különbözik az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) nagy hadronütköztetőjétől (LHC), hogy kevesebb energiával nagyobb interakciós arányt ér el. Ezáltal lehetővé válnak a precízebb mérések – emelték ki a tudósok.

A Belle II. kísérlet célja, hogy 50-szer több adatot gyűjtsön össze, mint elődje, a Belle, amely 2010-ig üzemelt. Itt mutatták ki először az anyag és antianyag különbözőségeit. Ezeket Kobajasi Makoto és Maszkava Tosihide japán fizikusok írtak le elméletükben, amelyért 2008-ban fizikai Nobel-díjat kaptak.

„Eddigi tudásunkkal az univerzum energiatartalmának csak mintegy öt százaléka írható le, a sötét energia és a sötét anyag tulajdonságai azonban nem. Reméljük, hogy az új detektorral az eddig ismert standard modellen túli eredményeket is elérünk” – mondta Christoph Schwanda, a Super-KEKB tizenegy tagú osztrák kutatócsoportjának tagja.

A Belle II kísérletsorozat 2027-ig tart.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.