Ultimátumot adott Trump

Évi harmincmilliárd dolláros washingtoni támogatást kockáztatnak az amerikai főiskolák és egyetemek, ha nem biztosítják intézményük területén maximálisan a szólásszabadságot.

2019. 03. 06. 12:43
Graduates from Columbia University's School of Journalism cheer during the university's commencement ceremony in New York
Washington rendeleti úton hagyná beszélni a fiatalokat Fotó: Keith Bedford Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Évi harmincmilliárd dolláros washingtoni támogatást kockáztatnak az amerikai főiskolák és egyetemek, ha nem biztosítják intézményük területén maximálisan a szólásszabadságot. Donald Trump a minap jelezte: ilyen értelmű elnöki rendelet kibocsátására készül. – Ha szükségük van a dollárjainkra, márpedig milliárdokat adunk nekik, akkor lehetővé kell tenniük Haydennek és számos más, nagyszerű fiatalnak, de időseknek is, hogy beszélhessenek – mondta Trump egy konzervatív rendezvényen, nagy tapsot kiváltva.

Hayden Williams – aki maga is jelen volt az eseményen és fel is szólalt – bántalmazás áldozata lett februárban a Kaliforniai Egyetem közismerten liberális beállítottságú campusán, a Berkeleyn, ahol egy konzervatív egyletbe toborzott tagokat. Az eset úgy is megdöbbenést keltett Amerikában, hogy sem az aktivista Williams, sem támadója, Zachary Greenberg nem tartozott az egyetem közösségéhez, továbbá az intézmény vezetése azonnal elítélte a történteket, és eljárás indult Greenberggel szemben. Trump már korábban is a támogatások megvonásával fenyegette meg a Berkeley-i campust, miután lemondták Milo Yiannopoulos, a provokatívnak tartott – és Magyarországon is ismert – konzervatív véleményformáló beszédét.

Washington rendeleti úton hagyná beszélni a fiatalokat
Fotó: Reuters

Amerika régóta hangos a hasonló esetektől, és az évek során felgyülemlettek a számos esetben jogi csatározásokhoz is vezető sérelmek. Ez történt egy Los Angeles-i főiskolai tankerület esetében is, amely nemrég a „szólás­szabadsági zónája” felszámolására és 225 ezer dollár perköltség megfizetésére kényszerült, miután egy diák bírósághoz fordult. Kevin Shaw-nak a ­2016-os elnökválasztás előtt nem engedték meg, hogy a campuson az amerikai alkotmány spanyol nyelvű változatát osztogassa; pontosabban arra akarták rászorítani, hogy ezt a szólásszabadsági zónának kikiáltott, alig három parkolóhelynek megfelelő területre korlátozza.

Az Egyesült Államokban az alkotmány első kiegészítése biztosítja a szólásszabadságot, amit mindenütt nagy becsben tartanak – legalábbis elvben. Az egyetemekre és főiskolákra ugyanakkor még triviálisnak tűnő ügyekben is rengeteg a panasz. A New York-i Állami Egyetemen egy diákot azért ért megtorlás, mert más edzőket is megkérdezett a saját gyeplabdatréneréről, és mivel azt írta nekik, nem kötelesek csak pozitív véleményt mondani róla, ezért az egyetem szerint megfélemlítette őket. A diák jogviszonyát felfüggesztették, és a kollégiumából is ki kellett költöznie. Később jogvédők és a média nyomására vették vissza.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.