Vírusmentes lett a HIV-fertőzött

Már három ember szervezetéből sikerült eddig eltüntetni a HIV-vírust. A berlini betegként emlegetett férfinál egy évtizede nem mutatható ki a kórokozó, a londoninak hívott, szintén fertőzött páciens másfél éve, a düsseldorfi pedig három hónapja vírusmentes. Az optimisták gyógyultnak, a realisták tünetmentesnek tartják őket.

2019. 03. 07. 17:16
The "Berlin Patient" Timothy Ray Brown Holds News Conference On AIDS Cure Treatment
Timothy Ray Brown vállalta a nyilvánosságot Fotó: T.J. Kirkpatrick Forrás: Europress/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A harmadik olyan emberről is hírt adtak a tudósok, akinek a szervezetéből sikeres kezelést követően eltűntek a HIV-vírusok. Egy seattle-i tudományos szakkonferencián Annemarie Wensing, az Utrechti Orvostudományi Egyetem kutatója elmondta: ugyanazzal a kezeléssel, amelyikkel a berlininek nevezett és a szintén gyógyultnak nyilvánított londoni pácienst kezelték, most úgy tűnik, sikerült egy harmadik, düsseldorfi pácienst is meggyógyítani.

A londoni páciensnek nevezett beteg esetéről a hét elején a Nature folyóiratban számoltak be. Ugyancsak a seattle-i HIV-konferencián mondták el, hogy hasonló eljárással segítettek rajta, mint az eleinte berlini betegként emlegetett Timothy Ray Brownon. Az idén 52 éves Brown leukémiás volt, a daganat ellen alkalmazott kezelés a HIV-vírust is kiirtotta a szervezetéből, és immár 12 éve vírusmentes. Az e heti bejelentésig ő volt az egyetlen, akire úgy tekintettek, mint aki felgyógyult a kórból.

A londoni páciensről annyit tudni, hogy 2003-ban diagnosztizálták AIDS-betegségét, de csak 2012 óta szed gyógyszereket. Abban az évben előrehaladott Hodgkin-limfómát, a nyirokcsomók rosszindulatú daganatos megbetegedését is azonosítottak nála. A tumor kezelésére kemoterápiát kapott, emellett HIV-rezisztens gént hordozó donor őssejtjeit ültették be – utóbbi beavatkozásra 2016-ban került sor. 2017 szeptemberétől, azaz több mint másfél éve nem szedi a gyógyszereket, ennek ellenére a HIV-vírus nem mutatható ki a szervezetében. A düsseldorfi páciens három hónapja fejezte be az antiretrovirális terápiát, és a legújabb vizsgálatok szerint a bél- és nyirokcsomókból vett mintákon már nem találtak új vírusokat, ahogy olyanokat sem, amelyek képesek lennének reprodukálni magukat.

Timothy Ray Brown vállalta a nyilvánosságot Fotó: Europress/AFP

A betegek csontvelő-transzplantációt kaptak, a csontvelődonorok pedig egy rendkívül ritka génmutációt – a CCR5 génről van szó – hordoztak, amiről azután kiderült, hogy természetes rezisztenciát biztosít a HIV ellen. A beültetések számát az is korlátozza, hogy kevés ember hordozza a CCR5 gén megfelelő mutációját. „Most, hogy a második páciensnél is sikert értünk el ugyanazzal az eljárással, elmondhatjuk, hogy a berlini beteg esete nem anomália volt, hanem valóban a kezelés pusztította el a vírust mindkét beteg szervezetében” – idézte az MTI korábban Ravindra Guptát, a kutatás vezetőjét.

A nem is olyan régen még általában a beteg halálával végződő HIV-fertőzést a modern gyógykezeléseknek köszönhetően sikerült kordában tartani. Ha az érintettek betartják az orvosi utasításokat és folyamatosan szedik a gyógyszereket, megfelelő minőségű életet élhetnek. A 37 millió fertőzött közül 21 millió férhet hozzá ezekhez a modern hatóanyagokhoz. Alapvetően az alacsonyabb jövedelmű országok fertőzöttjei nem kapják meg a legmodernebb készítményeket.

Hazánkban mintegy kétezer embert diagnosztizáltak HIV-vel, és négyezren lehetnek azok, akik nem tudnak a betegségükről.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.