időjárás 2°C Melinda , Vivien 2022. december 2.
logo

A vártnál gyorsabban épül a Török Áramlat gázvezeték

Mártonffy Attila
2019.04.09. 06:44
A vártnál gyorsabban épül a Török Áramlat gázvezeték

Vlagyimir Putyin orosz államfő tegnap méltatta az orosz–török kereskedelmi és beruházási kapcsolatok fejlődését abból az alkalomból, hogy Moszkvában fogadta Recep Tayyip Erdogan török elnököt.

A TASZSZ orosz hírügynökség szerint Putyin a beruházási projektek közül kiemelte a Fekete-tenger alatt húzódó Török Áramlat gázvezeték jelentőségét, amelynek nemrégiben kapcsolták össze a szárazföldi és tengeri szakaszát.

A munkálatok egyébként a vártnál gyorsabban haladnak, így a Gaz­prom orosz gázipari óriás arra törekszik, hogy a csöveket mielőbb továbbvezesse Euró­pa felé – írja a Neue Zürcher Zeitung.

Az év végére befejezhetik a munkálatokat
Fotó: Reuters

A svájci lap arra is rámutat: a vezetékrendszer elkészülésével Ukrajna kikerül az Európába szállítandó orosz gáz forgalmazásának, illetve továbbításának útvonalából, s tartalék szerepre kényszerülve jelentős tranzitdíjaktól esik el.

Jelenleg a Gazprom által exportált földgáz negyven százaléka halad Ukrajnán keresztül, ez mintegy nyolcvanmilliárd köbmétert jelent. (Az Ukrajnát ugyancsak kikerülő Északi Áramlat 2 további ötvenötmilliárd köbmétert fog szállítani Németországba.)

A Török Áramlat a tervek szerint ez év végén kezd üzemelni, és évi 31 és fél milliárd köbméter gázt továbbít majd Törökországba, bár ez a mennyiség csak a fele annak, amennyit az EU által 2014-ben meghiúsított másik tervezett vezeték, a Déli Áramlat szállított volna hasonló útvonalon.

Az elképzelések szerint a vezeték Törökországból Bulgáriába, Szerbiába, Magyarországra és Szlovákiába menne tovább, ám a Kommerszant orosz lap szerint a Gazprom még nem döntött erről.

Egy kis nehézségbe ütközik ugyanis a tranzit: Brüsszel építési tilalma még mindig él Bulgáriára vonatkozóan, hacsak Szófia nem tesz a projektbe másfél milliárd euró saját forrást – márpedig ez elemzők szerint nagy összeg a balkáni országnak.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.