Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Bűnösnek találta a bíróság a hongkongi „esernyős forradalom” kilenc vezetőjét

Bűnösnek találta a bíróság a közrend megzavarásában a hongkongi „esernyős forradalom” kilenc vezetőjét kedden. A döntés ellen több nemzetközi jogvédő szervezet is tiltakozott.

Forrás: MTI2019. 04. 09. 22:52
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A most elítélt kilenc emberből – akik között egyetemi tanár, törvényhozó és egykori diákaktivista is akad – hármat a közrend megzavarására irányuló előkészületekben is bűnösnek találtak.

Egyikőjük, Benny Tai jogászprofesszor a tárgyalás előtt a Reuters hírügynökségnek azt mondta, hogy folytatni fogják a harcot a teljes demokráciáért: „Azért fordultunk a polgári engedetlenség eszközéhez, mert igazságot akarunk a hongkongiaknak” – jelentette ki.

A többi hat embert szintén bűnösnek találták legalább egy rendbeli rendzavarás bűnében.

Mind a kilencen ártatlannak vallották magukat az ellenük felhozott vádakban.

A bíróság épületében a tárgyalásra több mint százan gyűltek össze, többen közülük sárga esernyőt – a demonstrációk szimbóluma – tartottak a magasba, hogy így fejezzék ki szolidaritásukat a kilenc emberrel.

A bíró a döntést a többi közt azzal indokolta, hogy bár Hongkong törvényhozása elismeri polgári engedetlenséget, azt nem lehet egy büntetőperben védekezésül felhasználni.

A bíróság egyelőre nem határozta meg a büntetési tételeket.

David Leung ügyész korábban annak a véleményének adott hangot, miszerint a kilenc ember közül többen már hosszabb ideje készültek a demonstrációkra, amelyek mintegy három hónapon át „indokolatlan mértékben” zavarták meg a közrendet.

Az ítélet ellen a nap folyamán már tiltakozott az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet, és „hatalmas csapásnak” nevezte a hongkongi szólásszabadságra nézve.

Maya Wang, a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet kínai irodájának a munkatársa közleményben arra az álláspontra helyezkedett, hogy az ítéletnek „szörnyű üzenete” van és vélhetően további megtorló intézkedésekre bátorítja majd a kormányt a békés eszközökkel tiltakozó aktivisták ellen.

Elemzők szerint az utóbbi időben egyre több jel utal arra, hogy a Peking által támogatott hongkongi városvezetés a bíróságokat igyekszik felhasználni arra, hogy korlátozza az ellenzék mozgásterét.

A hétmillió lakosú, különleges közigazgatási státust élvező város az „egy ország, két rendszer” elve alapján egyfajta autonómiát élvez azóta, hogy 1997-ben a brit gyarmati uralom alól visszakerült Kínához. 2014 őszén csaknem három hónapon keresztül tartottak a többnyire békés utcai demonstrációk, amelyeken a fiatal résztvevők azt követelték Pekingtől, hogy biztosítson teljes demokráciát a városnak. A demonstrációk legintenzívebb szakaszában több százezer ember csatlakozott az akciókhoz, amelyek hetekre megbénították a kikötőváros egyes részeit.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.