Óvatosabb a pekingi „nagy stratégia” természete

Megváltozik a kínai nagy stratégia természete — erre utalnak az Övezet és út kezdeményezés tegnapi csúcstalálkozóján elhangzottak. Hszi Csin-ping (Xi Jinping) kínai elnök beszédében a nyugati kritikusoknak üzent, valódi céljait illetően azonban megoszlanak a vélemények. Orbán Viktor miniszterelnök is jelen van a csúcson, a kínai elnökkel folytatott tárgyalásokon ambiciózus diplomáciai küldetésre vállalkozott.

Buzna Viktor
2019. 04. 27. 9:22
HSZI Csin-ping; ORBÁN Viktor
A magyar kormányfő Hszi Csin-ping elnök és felesége társaságában Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Simulékonyabb külpolitikára váltott a kínai államfő, legalábbis ez tűnik ki Hszi Csin-ping tegnap, az Övezet és út (BRI) nemzetközi fórumán elmondott nyitóbeszédéből. A pekingi eseményen 37 állam- és kormányfő volt jelen, Hszi azonban a többségében hiányzó nyugati, szkeptikus politikusoknak üzent. A BRI csúcstalálkozón a kínai sajtó által „hármas koncepciónak” nevezett programot hirdetett meg. Peking stratégiája így a „nyitottságot”, a „zöld tudatosságot”, illetve a „tisztaságot” fogja szem előtt tartani. Mindez azt jelent, hogy Peking jobban odafigyel majd a BRI-vel kapcsolatos nyugati kritikákra. Ilyen a kínai háttérrel zajló projektek átláthatóságának hiánya, a környezetvédelmi szempontok elhanyagolása, illetve a korrupció problémája, valamint – utóbbival részben összefüggésében – a kereskedelem és a befektetések terén a kölcsönösség elvének megtartása.

Ezeket Hszi beszédében maga is kifejtette, ahogy fogalmazott: Kína globális gazdasági-infrastrukturális terve nem exkluzív klub, célja a globális, átlátható együttműködés előmozdítása. Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Kína-tanszékének vezetője szerint az idei tanácskozást nem a nagyívű bejelentések és az ünnepélyes hangulat jellemzi. – Peking a BRI-stratégia végrehajtásában lassabb sebességre kapcsolt – mondta Salát. A sinológus szerint a projekt elindításakor jellemző, kezdeti lendület lepattant a nyugati világ ellenállásáról, ezért Peking most korrigálni kényszerül. A Renmin ribao kínai lapnak nyilatkozó szakértők azonban arra hívták fel a figyelmet, hogy a meghirdetett hármas koncepció hátterében a globális kormányzás megreformálásának célja áll. Ez pedig nem csak a még fennálló, a nyugati világ által dominált világkormányzás kritikáját rejti magában. A kínai értelmezés maga után vonja, hogy Peking már nemcsak a világpolitika aktív formálójaként, de annak megmentőjeként tekint magára.

A magyar kormányfő Hszi Csin-ping elnök és felesége társaságában
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Vlagyimir Putyin orosz elnök észlelte a változás szelét, és felkészült a csúcstalálkozóra. A találkozó előtt a Renmin ribao interjút közölt az orosz elnökkel, amiben felvetette a BRI és a 2015-ben létrehozott orosz kezdeményezés, az Eurázsiai Gazdasági Unió integrációját. Putyin a csúcson tartott beszédében is erre helyezte a hangsúlyt. – Készen állunk arra, hogy átlátható és versenyképes környezetet kínáljon a nagyobb eurázsiai együttműködés számára – mondta, példaként említve az Eurázsiai Gazdasági Unió keretein belül teljesült beruházásokat, infrastruktúra-fejlesztéseket. A pekingi székhelyű Carnegie–Tsinghua kutatóintézet is erről írt friss elemzésében. Tegnap közölt dokumentumukban arra hívják fel a figyelmet, hogy Putyin kezdeti, negatív hozzáállása látványos változást mutat.

Orbán Viktor miniszterelnök is a BRI-ben rejlő lehetőségekről beszélt. A magyar kormányfő csütörtökön találkozott Hszi Csin-pinggel, a találkozón ambiciózus diplomáciai küldetésre vállalkozott. Orbán Viktor a China Daily-nek elmondta: Magyarország készen áll arra, hogy a Kína, valamint a közép- és kelet-európai országok közötti együttműködésen keresztül előmozdítsa az európai–kínai kapcsolatok fejlődését. A miniszterelnök arról is beszélt, hogy optimista a kínai csúcstechnológiai fejlesztésekkel kapcsolatban, s jelezte, Magyarország számít a további kínai beruházásokra. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a több országban kémkedéssel vádolt Huawei telekommunikációs multi vezetőivel tárgyalt.

A külügyminiszter közölte, amíg a jogszabályokat egy vállalat betartja, Magyarországon nem érheti hátrány nemzetisége miatt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.