Politikai korrektség a pályán

Az Angol Labdarúgó-szövetség többé nem biztosít alkoholtartalmú pezsgőt az FA-kupa győztesének, mert minden játékos vallási meggyőződését szeretnék tiszteletben tartani.

2019. 04. 25. 17:14
FA Cup Final - Chelsea vs Manchester United
Antonio Conte nem szódával locsolta játékosait a Chelsea tavalyi sikere után Fotó: REUTERS/David Klein
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hűvös közönnyel fogadta a brit sajtó az Angol Labdarúgó-szövetség (FA) bejelentését, miszerint a szervezet többé nem biztosít alkoholtartalmú pezsgőt az FA-kupa győztesének. A közlemény szerint azért szakítanak a hagyományokkal, mert egyrészt minden játékos vallási meggyőződését szeretnék tiszteletben tartani – márpedig az iszlám tiltja az alkoholfogyasztást –, másrészt nem akarják, hogy a 18 éven aluli futballisták alkoholt fogyasszanak a pályán az ünneplés során. A szövetség mostantól alkoholmentes pezsgőutánzatot ad a kupagyőztes csapatnak, ahogy ez már a ­Premier League-ben is szokás. A legjobb játékosoknak járó üveg pezsgőt 2012 óta nem adják át, miután több muszlim játékos nem volt hajlandó átvenni.

Az idei kupadöntőt a Manchester City és a Watford játssza május 18-án a Wembley Stadionban; az MTI szerint az érdekelt játékosok közül a franciaországi születésű, de az algériai válogatottnak játszó Rijad Mahrez, a francia Benjamin Mendy, a török származású német és a szintén francia Abdoulaye Doucouré is muszlim hitű. A brit sajtó beszámolója szerint a hagyomány megszakítását nem az angol csapatok vagy a játékosok tiltakozása váltotta ki, a kezdeményezés az Angol Labdarúgó-szövetség saját berkein belülről jött. Az FA közleménye szerint elkötelezettek az iránt, hogy felvegyék a küzdelmet a különböző etnikumok együttéléséből fakadó problémákkal. A szövetség állítólag már korábban mérlegelte a változtatást, ám vezetői attól tartottak, hogy ünneprontónak bélyegzik őket.

Antonio Conte nem szódával locsolta játékosait a Chelsea tavalyi sikere után
Fotó: REUTERS/David Klein

A Daily Mail és a Daily Mirror bulvárlapok olvasói kevésbé voltak megértők, s az újságok híroldalain közzétett hozzászólásaikban értetlenkedésüknek adtak hangot a döntéssel kapcsolatban. „Most jöttem haza Törökországból, ahol a helyiek élvezettel isszák a sört és a bort”; „Ők mikor fogják tisztelni a mi országunkat, a mi hitünket, a mi életmódunkat? Soha! Véget kell vetni ennek a meghunyászkodásnak!”; „Már nem kell sokat várnunk arra, hogy az ima idejére leállítsák a meccseket” – panaszkodtak az újságolvasók. „Végre tesznek valamit az egészséges életmód népszerűsítése érdekében. Kár, hogy ők maguk szoros kapcsolatban állnak az alkohollal” – utalt gúnyos megjegyzéssel az egyik hozzászóló az angol futballklubok mezszponzoraira, az italgyártókra.

MEGCSÚFOLT ANGOL NYELV

Az eltúlzott politikai korrektséget okolta tegnap Alan West admirális, a brit királyi haditengerészet egykori parancsnoka azért, hogy – a hagyományokat sutba dobva – a skót hajózási múzeum kiállításain ezentúl az angol nyelvben használatos nőnemű személyes névmás, a „she” helyett a semleges „it”-tel illeti a hajókat. „Csupán a többi intézmény példáját követjük” – indokolta a lépést a múzeum igazgatója, David Mann. A BBC rádiónak nyilatkozó Alan West admirális azonban úgy vélte, a döntéssel tengerészek nemzedékeit sértik meg. „Óvakodnunk kell attól, hogy jelentéktelen lobbicsoportok akaratának teszünk eleget” – figyelmeztetett.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.