Újabb magyarellenes lépést tett Ukrajna

Berendelték mára a magyar külügyminisztériumba Ukrajna budapesti nagykövetét, miután Kelemen Hunorral, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség Ungvárra tartó elnökével szombaton az ukrán határőrök közölték: kitiltották az országból.

Pataky István
2019. 04. 08. 6:48
Kelemen Hunor
Nem kapott magyarázatot az erdélyi politikus Fotó: MTI/Biró István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Menczer Tamás, a külgazdasági és külügyi tárca államtitkára közleményében azt írta, a sokadik elfogadhatatlan magyarellenes lépésnek tekintik Kijev döntését. Kelemen Hunor közösségi oldalán számolt be arról szombaton, hogy minden ok nélkül megtagadták az országba való belépést az ukrán hatóságok.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) vezetője román diplomata-útlevéllel a Záhony–Csap határátkelőn szeretett volna belépni Ukrajnába, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) megalapításának harmincadik évfordulója alkalmából szervezett ungvári ünnepségre utazott.

„Beszéltem volna arról a közös útról, amelyet a kommunista diktatúrák bukása óta a Kárpát-medencei magyar nemzeti közösségek bejártak, és azokról a kihívásokról is szóltam volna, amelyekkel szembe kell néznünk. Így nem marad más, mint hogy innen kívánjak boldog születésnapot a KMKSZ-nek, a szövetség tagjainak és szimpatizánsainak, és egyben a kárpátaljai magyarokat biztosítsam az RMDSZ szolidaritásáról” – írta Facebook-bejegyzésében Kelemen Hunor. A politikus értesítette az incidensről a román külügyminisztert, s ma panasszal fordul a bukaresti ukrán nagykövetséghez, és magyarázatot kér a történtekre.

Közben megszólalt Ukrajna romá­niai külképviseletének vezetője is. Olekszander Bankov közösségi oldalán „abszolút kellemetlennek, de természetesnek” nevezte a helyzetet. Azt állította, hogy az RMDSZ elnökének Ukrajnából való kitiltása 2017. november 3-a óta van érvényben. „Azóta már megpróbálkozott beutazni Ukrajna területére, magyar útlevelet felhasználva, de visszautasították. Mindebből kiderül, hogy jól ismerte az ukrán hatóságok döntését” – idézte az erdélyi Krónika a diplomata bejegyzését. A nagykövet elismerte, hogy a határozat nem részletezte a döntés indoklását, de – mint fogalmazott – ez a gyakorlat „közös valamennyi európai országban”.

Nem kapott magyarázatot az erdélyi politikus
Fotó: MTI/Biró István

Kelemen Hunor a diplomata hozzászólására reagálva leszögezte: Olekszander Bankov valótlanságot állít, amikor azt mondja, hogy ő korábban magyar útlevéllel próbált belépni Ukrajnába. Közölte, az elmúlt húsz évben nem járt Ukrajnában, magyar útlevelet pedig sosem használt. Hozzátette, be tudja mutatni a szombati incidens dokumentumait, s arra kérte a bukaresti ukrán nagykövetet, hogy ő is mutassa be az állítólagos korábbi beutazást megtiltó hasonló dokumentumokat. Kelemen Hunor szerint a vele szemben foganatosított intézkedés megszegi a román–ukrán alapszerződést.

Brenzovics László, a KMKSZ elnöke elképesztőnek nevezte, s egyben határozottan elítélte a Kelemen Hunor elleni kijevi lépést. A kárpátaljai politikus azzal hozta összefüggésbe a kitiltást, hogy az RMDSZ vezetőjének neve is szerepel a Mirotvorec szélsőséges ukrán szervezet honlapjának „halállistáján”.

A legnehezebb öt év

Soha nem volt olyan nagy szükség a határozott, megalkuvás nélküli érdekképviseletre, mint a jelenlegi ukrajnai helyzetben – hangsúlyozta Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (­KMKSZ) elnöke szombaton Ungváron, a szövetség XXX. közgyűlésén. Beszámolójában Brenzovics László, a KMKSZ elnöke rámutatott, hogy a kárpátaljai magyarság a második világháborút követő időszak óta a legnehezebb öt évet tudhatja maga mögött a 2014-es fordulat után Ukrajnában bekövetkezett kedvezőtlen változások miatt. Emlékeztetett arra, hogy ­Petro Porosenko ukrán elnök nem tartotta be a 2014. május elsején a KMKSZ-szel Ungváron aláírt választási megállapodást, és az abban foglaltaknak épp az ellenkezője történt: vehemens támadás indult a kijevi hatalom részéről a kárpátaljai magyar közösség ellen szerzett jogainak a visszavétele, s végső soron az érdekképviseletének ellehetetlenítése érdekében. Brenzovics László kulcsfontosságúnak nevezte a kárpátaljai magyarság küzdelmében a magyar kormány támogatását. Köszönetét fejezte ki a magyar kormánynak és a külhoni magyar közösségeknek. (MTI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.