Bevándorlás érdem szerint

Változtatni akar bevándorlási politikáján Donald Trump amerikai elnök. Legfrissebb terve szerint megszigorítaná a határ őrzését, a törvényes bevándorlók köréből pedig érdemeik szerint válogatna, azokat részesítve előnyben, akik beszélnek angolul, képzettek és van állásajánlatuk. A tervet főtanácsadói, köztük veje, Jared Kushner dolgozták ki.

Mártonffy Attila
2019. 05. 17. 17:54
Migrants from Honduras, part of a caravan of thousands from Central America trying to reach the United States, jump a border fence to cross illegally from Mexico to the U.S, in Tijuana,
Családi mászóka valahol az amerikai–mexikói válaszfalon Fotó: Mohammed Salem Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Évtizedeken át az volt a gyakorlat az Egyesült Államokban, hogy a bevándorlási törvények a családalapú bevándorlásnak biztosítottak elsőbbséget. Ennek megfelelően a zöldkártyával rendelkezők kétharmada családi kapcsolatokat tudott felmutatni Amerikában.

Donald Trump amerikai elnök az új tervek szerint évente 1,1 millió bevándorlót engedne be az országba törvényesen, ám ennek a számnak már csak harmada érkezhetne családi alapon. A hangsúly immár a magasan képzettekre, a már munkahellyel rendelkezőkre helyeződik, akik magukkal vihetnék feleségüket és gyermekeiket is – írja a Reuters.

Családi mászóka valahol az amerikai–mexikói válaszfalon
Fotó: Reuters

Az elképzelések értelmében megerősítenék a déli határt is a Trump által szorgalmazott biztonsági fal továbbépítésével, valamint a határkikötőkben szigorítanák a beáramló áruk és személyek ellenőrzését a kábítószerellenes harc jegyében.

Emelnék a különféle belépési illetékeket is, s ezt a pénzt a határ biztonsági infrastruktúrájának fejlesztésére fordítanák. Mindezek fényé­ben az amerikai védelmi miniszté­rium 646 millió dolláros szerződést kötött egy céggel a déli határfal egy szakaszának újjáépítésére.

A megbízást a távirati iroda szerint egy új-mexikói székhelyű vállalat kapta, amelynek meg kell terveznie és újra kell építenie az arizonai–mexikói határon álló falat 2020. január 31-ig. A tárca nem közölte, milyen hosszú ez a falszakasz.

Donald Trump még januárban – miután a kongresszus nem szavazta meg a falépítésre kért összeget – arra utasította a védelmi minisztériumot, hogy csoportosítson át pénzalapokat a falépítésre. Patrick Shanahan ügyvezető védelmi miniszter a múlt héten hagyta jóvá, hogy másfél mil­liárd dollárt csoportosítsanak át a tárca költségvetéséből egy több mint 130 kilométeres falszakasz megépítésére.

Az új bevándorlási rendszer kidolgozásakor egyébként a tanácsadók megvizsgálták Kanada, Japán, Ausztrália és Új-Zéland bevándorlási gyakorlatát, s ezt összehasonlították az amerikaival.

Kiderült, hogy míg az Egyesült Államok eddig a legális bevándorlóknak mindössze 12 százalékánál vette figyelembe a szakképzettséget és az állásajánlatok meglétét, addig ez az arány Kanadában 63, Új-Zélandon 57, Ausztráliában 68, Japánban pedig 52 százalék volt.

Washington most azt szeretné, ha ezentúl a leendő zöldkártya-tulajdonosok 57 százaléka foglalkoztatottsági alapon kapná meg a letelepedési engedélyt.

Trump továbbá meg akarja szüntetni a vízumlottó rendszerét, a kibocsátandó humanitárius zöldkártyák arányát pedig a jelenlegi 22-ről 10 százalékra csökkentené.

Védik a távközlési vállalatokat

Donald Trump amerikai elnök rendeletet írt alá az Egyesült Államok távközlési hálózatainak védelméről.

A jogszabály széles körű felhatalmazást ad a washingtoni kormányzatnak arra, hogy megtiltsa amerikai telekommunikációs vállalatoknak az üzletkötést olyan külföldi gyártókkal, amelyek nemzetbiztonsági kockázatot jelenthetnek az Egyesült Államoknak.

Az MTI szerint a jogszabály nem nevezi néven a cégeket, nem zár ki konkrét országokat és nem vonatkozik kizárólagosan egyetlen technológiára, például az 5G-rendszerekre sem, de elemzők szerint egyértelmű, hogy a kínai Huawei óriásvállalatról vagy a szintén kínai ZTE telekommunikációs cégről van szó.

A rendelet szövegezői megemlítik, hogy az Egyesült Államok külföldi ellenfelei kihasználják az amerikai távközlési technológia és szolgáltatások bizonyos fokú sérülékenységét, ezzel összefüggésben különösen aggasztónak tartják a gazdasági és az ipari kémkedést is. Elemzők már csaknem egy éve számítottak a bejelentésre.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.