Golfdiplomácia Tokióban

Négynapos látogatásra érkezett Japánba a hét végén Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke. Bár a látványos programokkal tarkított vizit aligha hoz megoldást a két ország közötti nézeteltérésekben, a Kínát bekerítő amerikai diplomáciának fontos állomása lehet.

Buzna Viktor
2019. 05. 27. 16:18
U.S. President Donald Trump sits on a cart as Japanese Prime Minister Shinzo Abe drives the cart as they play golf at Mobara Country Club in Mobara
Donald Trump és Abe Sindzó japán kormányfő. Már elnökként is gyakran golfozás közben fogadta vendégeit. Fotó: KYODO Kyodo Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Golfpartnerével, Abe Sindzó japán miniszterelnökkel töltötte a vasárnapot Donald Trump amerikai elnök. De Trump fogadása a két vezető szokásos sportprogramján túl sem nélkülözi a japán vendégszeretet egyéb elemeit. Az amerikai elnök szumómérkőzést is megtekintett, egy steakvacsorán megkóstolhatta a wagyu marhakülönlegességet, és hadibemutatóra is hivatalos. A vezetők szelfifotója arról árulkodik: élvezték a máskülönben emberéletet is követelő, melegrekordot döntögető nyári időjárást. A látogatást az sem árnyékolta be, hogy kiderült: Észak-Korea ismét atomfegyvereket tesztelt. Szombaton John Bolton, Trump nemzetbiztonsági tanácsadója elmondta: a renitens diktatúra május 9-én rakétákat tesztelt. Az amerikai elnök azonban leszögezte, nem aggódik Észak-Korea miatt, megbízik a külvilágtól elzárkózó államot vezető Kim Dzsong Unban.

Az amerikai elnök először szabadidős programon találkozott Abe Sindzó kormányfővel
Fotó: Reuters

A látogatás érdemi részére ma kerül sor. Trumpot első külföldi vezetőként fogadja a május 1-jén trónra lépett Naruhito császár, és az elnök hivatalos tárgyalásokat is folytat Abe Sindzóval. E találkozón két konfliktuspont kerülhet előtérbe: a katonai együttműködés, ami azóta neuralgikus kérdés, hogy a 2016-os kampányban Trump felvetette a térségben állomásozó amerikai katonai jelenlétének csökkentését. Japán biztonságát az Egyesült Államok garantálja, Trump azonban komolyan gondolja a hadi kiadások csökkentését. Május elején arra utasította a Pentagont, készítsenek terveket a részleges kivonulásra. A másik vitatott kérdés a kereskedelem ügye, amiről szombat óta tárgyalnak a felek. Trump a kiegyensúlyozott kapcsolatokat kéri számon Tokión, a tervezett kereskedelmi megállapodás azonban továbbra sem született meg. Sajtóhírek szerint nem lesz ebben áttörés a mai megbeszélésen.

A látogatás alatt Washington Pekingnek is üzent. Tokió már pénteken csatlakozott a kínai telekommunikációs multival, a Huaweijel szembeni hadjárathoz, a hét végén pedig átnevezték az Egyesült Államokat Tajvanon képviselő irodát. Az új név a szigetállam szuverenitására utal, ami az USA 1972 óta érvényes, úgynevezett egy Kína politikájának tükrében provokálhatja Pekinget. De Washington elővette Tibet kényes kérdését is. Terry Branstad pekingi amerikai nagykövet a tibeti autonóm területre látogatott, arra kérve Pekinget, tárgyaljon a száműzetésben élő dalai lámával.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.