„Ne bántsd a magyart!”

Több mint kétezer ember követelte vasárnap a székelyföldi Úzvölgyé­ben lévő hősök temetőjében az elmúlt hónapban kialakított román sírok és ortodox kereszt eltüntetését. Előzetesen a temetőgyalázást kezdeményező dormánfalvi polgármester bejelentette a május 17-re tervezett avatási és felszentelési ünnepség elhalasztását.

2019. 05. 13. 6:41
null
Ökumenikus istentiszteleten álltak ki nemzettársaink a kegyeletsértés ellen Fotó: MTI/Kátai Edit
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hosszú kocsisor kígyózott tegnap Csíkszentmárton felől a súlyos világháborús csaták helyszínéül szolgáló Úzvölgye felé. A cél a Keleti-Kárpátok eme kevésbé ismert hágóján, az Úz patak völgyében a két világégésben odalett magyaroknak öröknek hitt nyugodalmat nyújtó temető volt.

Egy 1924-es összeírás szerint 1350 magyar, osztrák, német, olasz, szerb, orosz és román katona nyugszik a környéken külön-külön parcellákba temetve – ebből legalább ezer magyar. A hivatalos román szóhasználat által nemzetközi katonai temetőként emlegetett sírkert már a kommunista időkben is egyfajta búcsújáró hellyé vált, amelyet a rendszerváltoztatást követően jelentős magyar állami segítséggel méltó megemlékezési helyszínné alakítottak.

Bár az 1944. augusztus–szeptemberi harcokban nem vettek részt román alakulatok, a Bákó megyei Dormánfalva (Darmanești) önkormányzata május 17–19-én vásárral, futballmeccsel és emlékműavatással színesített ünnepség keretében készült emlékezni a román nemzet hőseire.

A készülődésről a Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület adott hírt a Facebook-oldalán, erős érzelmi vihart keltve. A heves tiltakozások, a politikai tárgyalások és diplomáciai ráhatások következményeként Constantin Toma dormánfalvi polgármester múlt pénteken bejelentette: úgy döntöttek, hogy eljárásbeli okok miatt elhalasztják a tervezett avatóünnepséget.

Ökumenikus istentiszteleten álltak ki nemzettársaink a kegyeletsértés ellen
Fotó: MTI/Kátai Edit

Kitért azonban arra, hogy miután az ügyre vonatkozó hivatalos eljárások befejeződnek, visszatérnek a következő lépésekre. Kiderült ugyanis, hogy az úzvölgyi haditemetőben zajló munkálatok megkezdése előtt a magyar hatóságokat hivatalosan nem értesítette a román fél, holott a magyar és román hadisírok gondozásáról Magyarország és Románia között 2008 márciusában kötött, mindkét fél által törvénnyel ratifikált megállapodás ezt előírja.

De a román kulturális tárca is jelezte, hogy nem avatható fel az úzvölgyi temetőben a román katonák parcellája, miután a polgármester elmulasztotta kérni a kulturális tárcának az emlékmű művészi koncepciójára vonatkozó jóváhagyását, ezért a törvény kihágásokra vonatkozó cikkelyének hatálya alá esik.

A törvénytelenül átalakított úzvölgyi magyar katonai temetőben tartott ökumenikus istentiszteleten tegnap több ezren kiáltották egymás kezét fogva: ne bántsd a magyart! Az összekapaszkodásra és a közös felkiáltásra Demeter Sándor Lóránd székelyderzsi unitárius lelkész buzdította a jelenlévőket.

A civilekből és önkormányzati vezetőkből álló kezdeményező bizottság által összehívott rendezvényen hagyományőrző huszárok álltak díszőrséget a meggyalázott magyar sírok mellé ágakból állított kereszteknél, a szemlén pedig az ott nyugvó honvédek nevében kiáltottak jelent.

A szónokok felhívták a figyelmet, hogy a dormánfalviak korántsem figyelmetlenségből nem teljesítették a formai követelményeket, így aztán az ügy korántsem zárult le. A rendezvényen tiltakozó nyilatkozatot olvastak fel, amelyben követelik a felállított sírok és a kereszt eltüntetését, a magyarellenes, kegyeletsértő megnyilvánulások befejezését, bocsánatkérést, illetve az elkövetők megbüntetését. A román államelnökhöz, a kormányhoz és más testületekhez benyújtandó nyilatkozatot a jelenlévők aláírásukkal erősítették meg.

Megkezdődött az aláírásgyűjtés

Szombaton, a maros­széki Makfalván megszervezett 11. Székely Majálison indította el a Székely Nemzeti Tanács a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezés támogató aláírásainak összegyűjtését. A kezdeményezés akkor kerülhet az Európai Bizottság asztalára, ha 2020. május 6-ig az EU egymillió állampolgára támogatja azt. Az aláírásoknak legkevesebb hét országban kell meghaladniuk egy – az adott ország lakosságához arányított – küszöbértéket. (MTI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.