Sokkal gyorsabban olvad az antarktiszi jég

Az ötödik óceánként emlegetett Déli-óceán a korábban gondoltnál tízszer gyorsabban olvasztja a világ legnagyobb selfjegének bizonyos területét.

2019. 05. 02. 17:16
File photo shows two Adelie penguins standing atop a block of melting ice on a rocky shoreline at Cape Denison, Commonwealth Bay, in East Antarctica
A Nap melegítő hatását eddig alábecsülték Fotó: Pauline Askin Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ötödik óceánként emlegetett Déli-óceán a korábban gondoltnál tízszer gyorsabban olvasztja a világ legnagyobb selfjegének bizonyos területét. A Cambridge-i Egyetem sajtóközleménye szerint az Antarktiszon található Ross-selfjég északnyugati szektora – nagyjából Franciaország méretéhez hasonló területről van szó – olvad döbbenetes ütemben.

A selfjég a parti síkságról a tengerbe benyúló jégtömeg. A Ross-selfjég legnagyobb vastagsága helyenként meghaladja a négyszáz métert. A brit Cambridge-i Egyetem kutatói négy éven keresztül gyűjtöttek adatokat a helyszínen a 260 méter mélyen elhelyezett műszerek segítségével. Azért kutakodtak, mert az Antarktisz más területein a mélytengeri vízáramlás az utóbbi években néhány selfjeget elvékonyított, de a Ross-selfjég eddig kellően stabilnak tűnt. A tudósok feltérképezték, hogy a terület északnyugati szektora milyen kölcsönhatásban áll az alatta lévő óceánnal. Megállapították, hogy a Nap jelentősen felmelegíti az óceán felszíni vízét, amely aztán a selfjég alá áramlik – különösen a nyári hónapokban.

A Nap melegítő hatását eddig alábecsülték
Fotó: Reuters

– A selfjégről eddig azt gondoltuk, hogy annak olvadása a mély, óceáni vízzel való érintkezéstől függ, de azt találtuk, hogy a napsugárzás által melegített felszíni vizek játszanak döntő szerepet a folyamatban – mondta Craig Stewart, az új-zélandi Nemzeti Víz- és Atmoszféra Kutató Intézet (NIWA) munkatársa, aki a Cambridge-i Egyetem doktoranduszaként dolgozott a projekten. A Nature Geoscience folyóiratban közzétett eredmények azért fontosak, mert a Ross-selfjég stabilizálja a nyugat-antarktiszi jégtakarót, blokkolva a világ legnagyobb gleccseréből származó jég óceánba való csúszását.

A melegebb vizű óceánokban a kisebb méretű jéghegyek 100-200-szor gyorsabban olvadnak, mint a nagyok.

– A Ross-selfjég mérete több mint 100-szor nagyobb az eddig elolvadtakénál – mondta a BBC-nek Poul Christoffersen, a Scott Polar Kutatóintézet munkatársa. Ez az eredmény erősíti a Kaliforniai Egyetem kutatói által vezetett amerikai–francia–holland tudóscsoport év elején közzétett adatait. Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmány szerint 1979 óta a térség 176 medencéjében gyorsult fel a jégolvadás. Az 1979 és 1990 közötti időszakban évente 40 milliárd tonna jég olvadt el, 2009 óta az Antarktisz évente mintegy 252 milliárd tonnányit veszít jégtömegéből. A világ legnagyobb selfjegeinek elolvadása akár több tíz méterrel emelheti a világ óceánjainak szintjét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.