Ügyesen volt ügyetlen Trump

Folyik a harc a washingtoni adminisztráció és a demokrata többségű képviselőház költségvetési bizottsága között Donald Trump adóbevallásainak hat évre visszamenőleg történő kiadása körül.

Mártonffy Attila
2019. 05. 09. 6:44
Pedestrians walk past and take pictures in front of the Trump Tower on 5th Avenue in the Manhattan borough of New York
Forgalom a New York-i főhadiszállás előtt. Az elnök nem mindig gazdálkodott okosan Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben folyik a harc a washingtoni adminisztráció és a demokrata többségű képviselőház költségvetési bizottsága között Donald Trump amerikai elnök adóbevallásainak hat évre visszamenőleg történő kiadása körül, s még nem csitult el a Mueller-jelentés keltette hullámverés sem, a nem éppen a Trump melletti elkötelezettségéről ismert The New York Times új fogást talált az elnökön.

A liberális világlap terjedelmes cikke részletesen elemzi Trump 1985 és 1994 közötti adóbevallásait, s végkövetkeztetésként megállapítja: a magát zseniálisnak hirdető üzletember, aki a „maga erejéből lett milliárdossá”, 1,17 milliárd dollárnyi veszteséget halmozott fel tíz év alatt.

Forgalom a New York-i főhadiszállás előtt. Az elnök nem mindig gazdálkodott okosan
Fotó: Reuters

A Fehér Ház és a kongresszus közötti szóváltás az adóbevallások kiadhatóságáról egyébként már odáig fajult, hogy az elnök perrel fenyegette bankjait és könyvelőirodáit, ha ki mernek adni adóbevallásokat, illetve bármilyen pénzügyi adatot.

A The New York Times a közvetítőkön keresztül és nyilvános adatbázisokból megszerzett adatok alapján megállapítja, Trump több pénzt veszített, mint bármely más amerikai magánszemély éveken át. 1990–91-ben különösen magas, évi több mint 250 millió dollár volt a ráfizetés – kétszer nagyobb, mint a sorban utána következő adófizetőé.

Trump összességében akkora veszteséget könyvelt el, hogy egyetlen cent adót sem kellett fizetnie nyolc-tíz évig. A következő három évben, a csődöt elkerülendő, Trump inkább átadta ingatlanai egy részét hitelezőinek, további 287 millió dollárt írva a veszteséglistára. A lap korábban arról cikkezett, hogy Trump állítólag segített a szüleinek az adóoptimalizálásban, és elrejtett több millió dollár értékű ajándékot, amelyet édesapja cége vállalati ajándékként kapott.

A lap azt is megkérdőjelezi, hogy Trump önerőből lett volna milliárdos, mivel apja ingatlanbirodalmától hároméves kora óta legalább 413 millió dollárt kapott. A későbbi elnök ráadásul úgy veszítette el ezeket a csillagászati összegeket – állítják –, hogy szembe kellett volna néznie a szokásos következményekkel, például életszínvonala zuhanásával.

Ennek részben az volt az oka, hogy az elveszített pénz nem az övé volt, hanem bankoké, kötvényeseké, akik hajlandóak voltak finanszírozni vásárlásait. Mindez nem jelenti azt, hogy Trumpnak ne lettek volna nyereséges üzletei. Az egyik sikert akkor aratta, amikor 1985-ben 73,7 millió dollárért megvásárolta a manhattani St. Moritz szállót, amelyet négy évvel később 180 millióért értékesített.

Az akkori bevallásából az is kiderül, hogy százmillió dollár tőkenyereségre tett szert. Ezt azonban elvitték a veszteségek, így Trump abban az esztendőben sem fizetett adót.

Abban, hogy törvényesen el lehessen kerülni az adófizetést, az amerikai adótörvény kiskapuja is közrejátszott, egy kereskedelmi ingatlan értékcsökkenését a tulajdonos ugyanis leírhatja személyi jövedelemadójából.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.