Bident támadták társai

Joe Bident kellene kibillentenie a nyeregből annak a demokrata párti politikusnak, aki meg akarja szerezni az elnökjelöltséget Barack Obama a versenyt egyelőre fölényesen vezető volt alelnökétől. Ezt a legkarakteresebben Kamala Harris szenátornő kísérelte meg a Trump-ellenes oldal második tévévitáján, azzal is vádolva Bident, hogy rasszistákat támogatott.

2019. 06. 29. 12:23
Candidates debate during the second night of the first U.S. 2020 presidential election Democratic candidates debate in Miami, Florida, U.S.
Az elnökjelölt-aspiránsok második tévévitája. Bernie Sanders és Kamala Harris nagyon egyetért Fotó: Mike Segar Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idős politikusokat általában két módon könnyű támadni, nevezetesen: miért nem adják már át másnak a stafétabotot, illetve mi hozható fel ellenük hosszú pályafutásukból, akár a mai közéleti normák szerint megítélve?

A 76 éves Joe Bidennek – aki 2009 és 2017 között volt Barack Obama alelnöke – mindkettőből kijutott a demokrata párti elnökjelölt-aspiránsok második tízfős tévévitáján, amelyet tegnapra virradóra rendeztek a floridai Miamiban. Biden egymaga az összes szimpatizáns egyharmadának támogatását élvezi jelenleg, a többi összesen 23 fő a maradékon kénytelen osztozni.

Az eddig egyetlen fekete bőrű amerikai elnökkel kétszer is sikerrel párban induló Biden népszerűsége kiemelkedően magas a feketék között; e közösségen tízmillió szavazat is múlhat a 2020-as választáson, amikor a demokrata jelölt Donald Trump elnökkel nézhet farkasszemet. Ezért nem meglepő, hogy a demokrata mezőny két fekete tagjának egyike támadta Bident különösen élesen Miamiban. A hét százalékon álló Kamala Harris szenátornő ugyan leszögezte, nem tartja magát Bident rasszistának, de kifogásolta többek között, hogy az alelnökség előtt 36 éven át szenátorként dolgozó politikus olyanokat támogatott, akik a faji elkülönítés hívei voltak.

Az elnökjelölt-aspiránsok második tévévitája. Bernie Sanders és Kamala Harris nagyon egyetért
Fotó: Reuters

Mint az 54 éves Harris megemlítette, az 1970-es években maga is részese volt Kaliforniában annak a programnak, amelynek keretében iskolásokat a bőrszínükre való tekintet nélkül közösen szállítottak az iskolabusszal a tanórákra, márpedig – hozta fel – Biden ellenezte ezt a programot. A volt alelnök azzal védekezett, csak azt nem pártolta, hogy ezt a szövetségi kormány írja elő. – Óriási ütésváltás a bőrszín kapcsán Biden és Harris között. Ha Harris elnök lesz, azt ennek a momentumnak köszönheti – mondta Frank Luntz republikánus kampánytanácsadó.

Megfigyelők szerint a többiek közül Pete Buttigieg is figyelemreméltóan szerepelt, noha egy Isten háta mögötti indianai városka polgármesteréből a legritkább esetben lesz mindjárt amerikai elnök. A tízfős mezőnyben volt Bernie Sanders radikális baloldali szenátor is, de a Biden mögött második legnépszerűbb jelöltnek nem kell küzdenie azért, hogy egyáltalán ismert legyen a neve.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.