Előhúzzák a magyar kártyát?

Pászkán Zsolt, a Külügyi és Külgazdasági Intézet Románia-szakértője lapunknak elmondta, az elkövetkező másfél év nem fog kedvezni a magyar–román viszonynak.

null
Románok a katonatemetőben június elején. Nem lesz zökkenőmentes a trianoni centenárium Fotó: MTI/Veres Nándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Teodor Melescanu román külügyminiszter hazudik, hiszen Magyarország nyilvánvalóan nem törekszik a történelem átírására, revizionista álláspontok hangoztatására, sőt a kifogásolt határozatban is leszögezi: támogatja az állami szuverenitás elvét – írta vezércikkében az erdélyi Krónika napilap, miután a bukaresti diplomácia vezetője közleményben háborgott, amiért a magyar Országgyűlés a nemzeti összetartozás évének nyilvánította 2020-at. A cikkíró szerint Bukarestnek mérhetetlenül többet kellene tennie annak érdekében, hogy ne fájjon úgy Trianon.

A magyar–román viszony az úzvölgyi katonai temető körüli botrány óta mélyponton van. Vladimir Ionas, az Avangarde román közvélemény-kutató cég szociológusa úgy fogalmazott, kölcsönös megértésre van szükség Tria­nonnal kapcsolatban, amelyet teljesen másként lát a két etnikum. „Egymás iránti megértés és tisztelet kell” – hangsúlyozta a szakértő. Adrian Cioroianu történész, Románia UNESCO-nagykövete szerint az identitást, a szimbólumokat, az érzékenységeket ­illetően a többség és kisebbség viszonyában kölcsönösen tisztelnünk kell egymást Romániában és Magyarországon egy­aránt. „Én még hiszek abban, hogy eljön az idő, amikor románok és magyarok kölcsönösen köszöntik fel egymást december 1., illetve március 15. alkalmából. A szkeptikusokat emlékeztetném arra, hogy létezik egy francia–német precedens, tehát nem nekünk kell feltalálnunk a spanyolviaszt román–magyar vonatkozásban” – hangsúlyozta a volt külügyminiszter.

Románok a katonatemetőben június elején. Nem lesz zökkenőmentes a trianoni centenárium
Fotó: MTI/Veres Nándor

Pászkán Zsolt, a Külügyi és Külgazdasági Intézet Románia-szakértője lapunknak elmondta, az elkövetkező másfél év nem fog kedvezni a magyar–román viszonynak. Mint emlékeztetett, a 2020-as trianoni centenáriumi évvel kapcsolatos román uszítás már 2018-ban, sőt 2017-ben megjelent, mintegy megelőlegezve a magyar fél „revizionista” tevékenységét. „Ilyen előkészítés után a magyarok akkor sem úszhatnák meg az ellenük irányuló hangulatkeltést, ha semmit sem tennének. A román belpolitikában a kormányoldal pártjait meggyengítette az európai parlamenti választási eredmény és az ebből fakadó belső hatalmi harc.

Az ellenzéki formációk közül egyesek máris kénytelenek voltak elszenvedni az első jelentős kudarcot az elvetett bizalmatlansági indítvány révén, ráadásul Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök börtönbe vonulásával és azzal, hogy a Dancila-kormány hozzásimul az európai fősodorhoz, elvesztették az egyik fő gumicsontjukat, az állítólagos korrupcióellenes harcot. Így könnyen meglehet, hogy mindenki visszatér az évtizedek alatt jól begyakorolt mutatványhoz, a magyar kártya előhúzásához a cilinderből” – fogalmazott az elemző.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.